Сакам да кажам/Сакам да прашам

Mnogo Bitno

Староседелец
9 февруари 2015
1,801
810
1,133
Skopje
Па ок тоа е јасно , зборам за случај во кој што се создала несакана бременост (ненамерна) ,а ги има многу такви кој претежно се од невнимание ..

Selene

Модератор
6 јуни 2012
720
1,865
1,103
Gledam mnogu negativni komentari vo vrska so temata so devojkata. So ogled na toa sto abortusot neli go zabranija ( osven vo odredeni slucaevi), vakvi slucaevi ke ima se poveke. Ne saka sekoja majka da e na 22- 23 godini. Mozebi i bila odbiena koga sakala da abortira. Mozebi zatrudnila od nekoj psihopat. Dalo i prikaznata e vistina e najgolemoto prasanje, zaradi toa sto ne se opisani drugi raboti vo tekot na poroduvajeto. Mozebi imala postpprodilen sok, ne mozeme da znaeme, ama ne e taa kriva. Abortus si e sopstven izbor koj treba da e legaliziran, za da ne se upropastuvaat zivoti !

- ќе се утврди дека во текот на бременоста или по породувањето би можела жената да дојде во тешки, лични семејни, материјални или други прилики што ќе имаат одраз врз нејзиното здравје. Како тешки лични семејни материјални и други прилики од ставот 1 алинеја 4 на овој член се сметаат особено: потешко нарушените брачни и семејни односи, постоење на асоцијални појави во семејството, тешки станбени услови, материјална необезбеденост, нарушување на здравјето на членови на семејството и бројот на децата во семејството.

Еве го законот, изваден од службен весник. Јас лично познавам особа која абортираше пред некое време, значи има начин. Не е тоа темата на муабетот, си има посебна тема за абортус.
Болдираниов дел, каде што тврдиш дека не е таа крива. Како можеш за особа која што го направила ова да речеш дека не е крива? Што треба да направи еден човек според тебе за да биде обвинет за чедоморство?
Имаш човек кој детето си го фрлил во канта за ѓубре и најладнокрвно си продолжил со журка, што повеќе од ова треба да се каже? И не знам по која литература си читала за постпородилни знаци на депресија и шок, убивање на дете јас барем не сум прочитала. Точно е дека се случува една одисеја на хормони и на други медијатори во телото, ама убиствени нагони кај здрав човек не се јавуваат. Ако најдеш негде вакви информации, те молам сподели ги.
Јас можам да замислам непланирана бременост, некоја девојка да не го сака детето, да сака да го даде некаде и слично, меѓутоа да го фрлиш во канта за отпадоци и да си продолжиш со животот како ништо да не било, тоа мене ми е длабоко во множеството на пореметувања. Секоја друга опција која и била на располагање е подобра од тоа што таа го направила.
А и не знам зошто се навраќам на темава, уште ми се гади.

• Ми се допаѓа
Реакции: Electra

Prashina

Староседелец
28 јуни 2013
1,367
3,061
1,133
Cedomorstvoto e posebno delo i se tretira razlicno zasto vo najgolem del od majkite ne se ni svesni za samoto delo i se vo psihoticna sostojba. Vtoro prikaznata najverojatno e lazna zasto edna prvorotka za da se porodi se potrebni 8-10casa taka sto devojkata nitu mozela tolku odednas da se porodi nitu pak mozela da sokrie deka se e vo red so nea. Toj sto ja pishuval prikaznata ne ni vishol poroduvanje.
Treto etiketiranje na devojkata e maloumno. Devojkata zabremenila , nie ne ja znaeme pozadinata na prikaznata, sekomu moze da mu se sluci I NE E KURVA. I mislam deka e nevkusno bilo koj da se navreduva na forumov ....moze da se diskutira bez navredi posebno za nekoj koj ne go poznavame. Covek koj ne pominal niz nameren ili nenameren abortus i ne znae kakva trauma ostanuva na psihata na devojkite ili zenite. I ne se prepukavajte ova e tazna prikazna.

Lady*

Староседелец
1 април 2012
1,965
6,158
1,133
Човекот препливува мориња, но на крај се дави во грст вода.

Давор

Староседелец
10 ноември 2012
1,300
2,081
1,123
СДК Не дај Боже нешто дома да ти се расипе, па да треба да викаш мајстор. Не дај Боже.

Xenia

Староседелец
4 април 2016
68
87
1,018
Narnia
СДК Секогаш имало прост, неначитан, неинформиран и вулгарен народ...Но никогаш со толку самодоверба..страшно!

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Cedomorstvoto e posebno delo i se tretira razlicno zasto vo najgolem del od majkite ne se ni svesni za samoto delo i se vo psihoticna sostojba. Vtoro prikaznata najverojatno e lazna zasto edna prvorotka za da se porodi se potrebni 8-10casa taka sto devojkata nitu mozela tolku odednas da se porodi nitu pak mozela da sokrie deka se e vo red so nea. Toj sto ja pishuval prikaznata ne ni vishol poroduvanje.
Treto etiketiranje na devojkata e maloumno. Devojkata zabremenila , nie ne ja znaeme pozadinata na prikaznata, sekomu moze da mu se sluci I NE E KURVA. I mislam deka e nevkusno bilo koj da se navreduva na forumov ....moze da se diskutira bez navredi posebno za nekoj koj ne go poznavame. Covek koj ne pominal niz nameren ili nenameren abortus i ne znae kakva trauma ostanuva na psihata na devojkite ili zenite. I ne se prepukavajte ova e tazna prikazna.

Како тоа не се свесни? Ако се тргне по таа логика нема да се стигне подалеку од 12 месеци условна за сите убиства пошто во сите случаи имаш `олеснителни околности` генетско наслеџе, средина, судбина...

Ако постои приведена жена која се вратила од ЕКСКУРЗИЈА (facepalm) и е пронајдено бебе во веце тогаш приказната не е излислена. Новинарите знаат да растегнат малку ама да измислат мртво новороденче, не знам баш. Те разбирам со ова за `к***а` тоа е поим кој со векови бил најголема осуда за една жена (привремено тој примат го имал поимот вештица ама тоа на запад) и како таков и денес предизвикува гаден филинг верувам кај скоро секоја жена. За мажите еквивалент бил поимот `п***р` или сличните поими од порано, обратен, ваков онаков, женски петко :rofl

Позадина на приказната жими презервативот од 100 денари, неодговорно рокање(party)

Но за вакви дела, тотална неодговорност и отсуство на емпатија нема место за `разбирање`,можело да и се случи, нема грешка, тргнува на екскурзија во осми или девети месец и си продолжува понатаму :rofl тоа треба да се убие.
Утре оваа ќе влезе во живот на некој маж, семејство, родбина и само ќе сее хаос и несреќа наоколу.