Роман (генерална дискусија)

Selma

Ingenious
15 февруари 2012
4,366
7,054
1,183
Роман е литературен вид од епскиот род на литературата. Претставува поголемо раскажувачко дело, базирано на замислена приказна, која не секогаш и не целосно се потпира на конкретни факти. Може да биде пишуван во проза, но и во стихови.
Според содржината романите можат да бидат: битови, историски, авантуристички, научнофантастични, психолошки, хумористични итн.

Па повелете да дискутираме на оваа тема.
Колку сте вљубени во литературните дела наречени романи?
Кои се Ваши омилени жанрови?
Кои се Ваши омилени автори?
Кои дела би ги издвоиле како особено значајни?
Во кои ликови сте се пронашле себеси?
И зошто токму тие?

• Ми се допаѓа
Реакции: Ludaca

Avona Vi

Истакнат Член
15 февруари 2012
493
630
93
Ден Браун би го издвоила како еден од најдобрите автори - ве држи во неизвесност и прави неговите книги (иако се по 500-600 страни) да ги прочитате во еден здив.. Кодот на Да Винчи, Ангели и демони и Изгубениот симбол се меѓу најдобрите книги:)
Исто така Агата Кристи е добра, но сепак нејзините книги не се толку мистериозни.

lady_blue

Староседелец
14 февруари 2012
2,397
4,420
1,153
Ephraim Kishon, израелски сатиричар, драматург, сценарист и филмски режисер
мој херој :)
го читам во еден здив и се газам од смеа
во последно време тешко некој писател може да ми го задржи вниманието
после десетина страни губам трпение
ама Кишон можам да го читам со часови
http://www.ephraimkishon.de/en/Kishon.htm

emzzy

Староседелец
25 февруари 2012
1,376
1,875
1,123
Сум читала како помала тие лектири што ни биле.. од 4то до 7мо само после 8мо знам дека не читав воопшто..и сега понатака не читам :)

Party Poison

Истакнат Член
20 февруари 2012
140
142
343
Најмногу сакам фантазии и читам доста често...Летово прочитав околу 20 книги ама преку учебна година немам толку време и читам лектири во главно:)

• Ми се допаѓа
Реакции: Selma

Selma

Ingenious
15 февруари 2012
4,366
7,054
1,183
Најмногу сакам фантазии и читам доста често...Летово прочитав околу 20 книги ама преку учебна година немам толку време и читам лектири во главно:)
Исто и јас за распусти читам и скам трилер-драми да читам. За време на училиште само делата и лектирите ги читам. :)

• Ми се допаѓа
Реакции: Party Poison

Primrose

Староседелец
14 февруари 2012
683
1,287
1,093
your nightmares....
Недефиниран жанр. Се читам. Романи со содржина која ќе ме наежи и разработка на ликови која ќе ме извади од кожа.
Нараторскиот стил да биде надпросечен. Често читам mindfuck книги кои ме тераат да размислувам. Напнатост и неизвесност на највисоко ниво, настаните да искулминираат и да го достигнат врвот, за потоа расплетот да ме остави подзината. Може да се класици, психолошки, трилери, па дури и нереални...

• Ми се допаѓа
Реакции: Luckky and Saladin

The Tramp

Филмохолик
17 февруари 2012
3,368
4,941
1,173
Кога се има време, се чита. :D Омилени жанрови: фантазија и авантура (happy)

Scars

Староседелец
17 февруари 2012
2,229
3,538
1,143
Читам многу. Љубител на книги сум и обично сакам да читам бетселери :D

• Ми се допаѓа
Реакции: Ludaca and Selma