Праисторија

Marick14

Истакнат Член
17 февруари 2012
3,289
2,348
113
Софија
Ако некого му кажете дека е Неандерталец, веројатно сакате да го навредите и да му соопштите оти е груб, невоспитан и му недостасуваат основните одлики на човечко суштество. Но, тим истражувачи од Универзитетот Јорк открил дека токму кај Неандерталците за првпат се појавиле одликите на човекот, онакви какви што ги знаеме денес.
neanderthal3.jpg
Тим истражувачи од Универзитетот Јорк дошле до заклучок дека најраните луѓе во Европа, Неандерталците, се првите што покажале одлики на модерните човечки суштества, некаде во периодот пред 500 илјади и 40 илјади години. Тие примитивни луѓе за првпат воспоставиле меѓусебни врски кои не биле базирани единствено врз инстинктот за преживување и заемната корист, туку на сочувствувањето и искрената грижа за другите.
Археолошките докази покажале дека повредените и слабите членови на заедниците не биле напуштани, туку напротив, за нив се водела посебна грижа. Емотивната состојба на нашите претци веројатно најдобро се гледа преку детето со особена деформација на мозокот за кого тие се грижеле до смртта на шестгодишна возраст, како и Неандерталецот со исушена рака и деформирани стапала кој живеел во заедницата преку 20 години.
Корените на сочувствувањето се лоцирани пред приближно 6 милиони години и се засноваат на заедничкиот лов. Студијата вели дека заедничкиот предок на луѓето и шимпанзата е првото сушстество кое развило навика да им помага на своите блиски, најчесто со мали гестови во текот на ловот, како помагање за преминување пречки, поттргнување гранки итн.
Емпатијата кај Хомо Еректус, пред 1,8 милиони години е она што подоцна довело до развој на рационалното размислување. Доказите упатуваат кон тоа дека овој вид се грижел за болните, ги погребувал мртвите со особена грижа (што покажува жалење и тага), а имал и потреба да ги утешува блиските при загуба на некој член од заедницата.
Веќе кај модерните луѓе, почнувајќи од Неандерталците, сочувствувањето се подигнало на ниво кое е многу блиску до денешното и тие започнале да се грижат и за туѓинците, животните, предметите, како и за апстрактните концепти, како богови, духови, итн.
Објаснувањето за појавата на емоции кај луѓето се темели на кревкоста и ранливоста на човекот, што на подолг период довело до неверојатно силна зависност и поврзаност со останатите луѓе. Потоа, сето тоа влегло во генетската меморија и направило комплексен склоп на емоции, кои ги носиме со себе до денес.

Како ја замислувате праисторијата вие?
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Roxelana

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
Ако некого му кажете дека е Неандерталец, веројатно сакате да го навредите и да му соопштите оти е груб, невоспитан и му недостасуваат основните одлики на човечко суштество. Но, тим истражувачи од Универзитетот Јорк открил дека токму кај Неандерталците за првпат се појавиле одликите на човекот, онакви какви што ги знаеме денес.

Ако некого му кажете дека е Неандерталец, веројатно сакате да го навредите и да му соопштите оти е груб, невоспитан и му недостасуваат основните одлики на човечко суштество. Но, тим истражувачи од Универзитетот Јорк открил дека токму кај Неандерталците за првпат се појавиле одликите на човекот, онакви какви што ги знаеме денес.
neanderthal3.jpg
Тим истражувачи од Универзитетот Јорк дошле до заклучок дека најраните луѓе во Европа, Неандерталците, се првите што покажале одлики на модерните човечки суштества, некаде во периодот пред 500 илјади и 40 илјади години. Тие примитивни луѓе за првпат воспоставиле меѓусебни врски кои не биле базирани единствено врз инстинктот за преживување и заемната корист, туку на сочувствувањето и искрената грижа за другите.
Археолошките докази покажале дека повредените и слабите членови на заедниците не биле напуштани, туку напротив, за нив се водела посебна грижа. Емотивната состојба на нашите претци веројатно најдобро се гледа преку детето со особена деформација на мозокот за кого тие се грижеле до смртта на шестгодишна возраст, како и Неандерталецот со исушена рака и деформирани стапала кој живеел во заедницата преку 20 години.
Корените на сочувствувањето се лоцирани пред приближно 6 милиони години и се засноваат на заедничкиот лов. Студијата вели дека заедничкиот предок на луѓето и шимпанзата е првото сушстество кое развило навика да им помага на своите блиски, најчесто со мали гестови во текот на ловот, како помагање за преминување пречки, поттргнување гранки итн.
Емпатијата кај Хомо Еректус, пред 1,8 милиони години е она што подоцна довело до развој на рационалното размислување. Доказите упатуваат кон тоа дека овој вид се грижел за болните, ги погребувал мртвите со особена грижа (што покажува жалење и тага), а имал и потреба да ги утешува блиските при загуба на некој член од заедницата.
Веќе кај модерните луѓе, почнувајќи од Неандерталците, сочувствувањето се подигнало на ниво кое е многу блиску до денешното и тие започнале да се грижат и за туѓинците, животните, предметите, како и за апстрактните концепти, како богови, духови, итн.
Објаснувањето за појавата на емоции кај луѓето се темели на кревкоста и ранливоста на човекот, што на подолг период довело до неверојатно силна зависност и поврзаност со останатите луѓе. Потоа, сето тоа влегло во генетската меморија и направило комплексен склоп на емоции, кои ги носиме со себе до денес.

Како ја замислувате праисторијата вие?
Оти ова два пати?
 

Dr.Gonzo

Истакнат Член
23 февруари 2012
652
1,916
393
Fukushima
www.gonzo.com
Тим истражувачи од универзитетот Гонзо дојдоа до заклучок дека во праисторијата било многу јако да се живее и дека неандерталците биле луѓе со стил, носеле најубави бунди кои самите си ги дизајнирале значи секој неандерталец си бил свој дизајнер и моден гуру за себе, кога сме веќе кај стилот тие исто така имале многу добар стил на удварање, ако на некој неандерталец му се свиѓала некоја неандерталка тој идел право кај неа со неговата екипа и ја фаќал за коса подигајќи ја од земјата и под мишка додека другариве негови ги претепувале другите удварачи кои се вртеле околу неа. И така носејќи ја под мишка правац во неговата пештера украсена со лустер од сталактити, теписон од мамутска кожа, гарнитура од скелет од диносаурус и нормално послужувајќи ја со препечен вепар. Е не бе ке се замара ќе ја вика на кафе на ова на она ќе се замара тука па држ-недај ебате.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: The_Mayor

Legioner

Истакнат Член
18 април 2012
1,001
602
423
Ohrid
Наведи извор од научниве истражувања.

патем, не ми се интересни теми со копиран вовед.
Нека има и копи/пејст но и отворачот на темата нека напише нешто свое.

ај сега детево не чини имат бе некој кој ви чинит за теми отварање ??
да се вратиме на темава добро прашање праисторита е најинтерсниот дел на човековата историја тогаш постојат неколку вида кај човекот меѓу кои и мали луѓе (хобити) али најзастапени се неандерталците и хомоеректусот современиот човек.
Во овој период има меѓусебно врзување меѓу неандерот и современиот човек
 

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,024
9,655
1,683
Normandy
ај сега детево не чини имат бе некој кој ви чинит за теми отварање ??
да се вратиме на темава добро прашање праисторита е најинтерсниот дел на човековата историја тогаш постојат неколку вида кај човекот меѓу кои и мали луѓе (хобити) али најзастапени се неандерталците и хомоеректусот современиот човек.
Во овој период има меѓусебно врзување меѓу неандерот и современиот човек

Кое е сеа од овие две?
Треба да се разграничи што е историја а што праисторија.
Историјата што сочинув и по какви се` матерјални докази се трага, а што праисторијата.
 

Marick14

Истакнат Член
17 февруари 2012
3,289
2,348
113
Софија
Кое е сеа од овие две?
Треба да се разграничи што е историја а што праисторија.
Историјата што сочинув и по какви се` матерјални докази се трага, а што праисторијата.

Општо се дискутира за праисторијата. Дали диносауруси, човек, камено дома, железна доба итн.... :)
 

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,024
9,655
1,683
Normandy
е па така бе. Ама смешно ми е коа ќе ги измеша овие два поима - историја и праисторија. Едниот со другиот нема врска. Во археологијата има едни пристапи кон едниот а сосема различни кон другиот.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Marick14

Legioner

Истакнат Член
18 април 2012
1,001
602
423
Ohrid
Кое е сеа од овие две?
Треба да се разграничи што е историја а што праисторија.
Историјата што сочинув и по какви се` матерјални докази се трага, а што праисторијата.

ако одиме во поглед на човековиот настанок јасна е границата
старо камено време (палеолит) и ново камено време (неолит) али изгледа е општа дискусија
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Marick14

Ouroboros

Полноправен Член
4 март 2013
37
10
8
36
Темата е супер, ама како што гледам коментариве на дечкиве се многу празни, освен последниов пост. Искрено темава е општо поставена, јас мислам искрено дека луѓето во праисторија живееле нај убаво без да се замараат како ние денес, без оглед на тоа што многу ни е упростен животот. Друго што е битно е тоа што самата пра - историја се дели од исторјата, така да и темава не треба да спаѓа во историја, затоа што е сосема друга свера, а зошто е пра историја тоа е затоа што е пред историјата кога немаме пишани документи како тогаш живееле луѓето или се развивале. Сепак мислам дека оваа тема е еден голем корпус на теми кои се преплетуваат меѓу себе и прават една голема наука, која според археолошките податоци кажува што правеле и како живееле луѓето (интелегентните мајмуни), во минатото.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Saladin