Праисторија

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,024
9,655
1,683
Normandy
ако одиме во поглед на човековиот настанок јасна е границата
старо камено време (палеолит) и ново камено време (неолит) али изгледа е општа дискусија

Границата баш и не е јасна поради тоа што некои од народите/племињата влегле многу порано во некоја од добиве од некои други. Некои дури и ден денес не се влезени во железно време.
 

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,849
1,153
Како што одличниот познавач на оваа тематика Елијаде кажа: Ова е време на бинарна логика. Бинарна логика е поим со кој се објаснува сето постоење на овие првобитни луѓето во праисторијата.
Тоа што овие луѓе биле љубители на канибализмот, полово општење со мртви, жртвопринесување, облекување на цело племе стриктно со крзно од еден вид на животно, си има своја причина И СВОЈА ПРИМАРНА ЛОГИКА, која нема врска со нас, па затоа често ние си се гадиме, осудуваме, брукаме, а немаме ни сами поим колку само го правиме истото на „позатскриен“ начин.
Како јас ја замислувам оваа праисторија... Човекот бил човек, си дозволувал да чувствува, да се плаши, да сонува, да се стреми кон нешто БЕЗ ДА ГО КРИЕ ТОА ДЛАБОКО ВО СЕБЕ.
Кога ги затворам очиве го гледам примитивниот човек како игра околу огон, принесувајќи жртва на богот. Ги гледам солзите во неговите очи додека го јаде месото на својот брат кој болен починал, па за да духот остане во него засекогаш го „инкорпорира“ во себе(базирајќи се на логиката дека и животните своите болни членови ги јадат). Ги гледам како го убиваат своето тотем животно кое е веќе доволно старо, па прават обред и од неговото крзно си прават облека за на тој начин тотемот да стане заштитник на нивното тело.
- многу ми се допаѓа страста со која живеел овој примитивен човек, премногу. Верата што ја давал во извршувањето на секоја една акција... Малку од тоа му треба и на денешниов човек... барем ако некогаш ја применуваме оваа бинарна логика...да ја примениме и вербата на тој примитивен човек.
 

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,024
9,655
1,683
Normandy
Како што одличниот познавач на оваа тематика Елијаде кажа: Ова е време на бинарна логика. Бинарна логика е поим со кој се објаснува сето постоење на овие првобитни луѓето во праисторијата.
Тоа што овие луѓе биле љубители на канибализмот, полово општење со мртви, жртвопринесување, облекување на цело племе стриктно со крзно од еден вид на животно, си има своја причина И СВОЈА ПРИМАРНА ЛОГИКА, која нема врска со нас, па затоа често ние си се гадиме, осудуваме, брукаме, а немаме ни сами поим колку само го правиме истото на „позатскриен“ начин.
Како јас ја замислувам оваа праисторија... Човекот бил човек, си дозволувал да чувствува, да се плаши, да сонува, да се стреми кон нешто БЕЗ ДА ГО КРИЕ ТОА ДЛАБОКО ВО СЕБЕ.
Кога ги затворам очиве го гледам примитивниот човек како игра околу огон, принесувајќи жртва на богот. Ги гледам солзите во неговите очи додека го јаде месото на својот брат кој болен починал, па за да духот остане во него засекогаш го „инкорпорира“ во себе(базирајќи се на логиката дека и животните своите болни членови ги јадат). Ги гледам како го убиваат своето тотем животно кое е веќе доволно старо, па прават обред и од неговото крзно си прават облека за на тој начин тотемот да стане заштитник на нивното тело.
- многу ми се допаѓа страста со која живеел овој примитивен човек, премногу. Верата што ја давал во извршувањето на секоја една акција... Малку од тоа му треба и на денешниов човек... барем ако некогаш ја применуваме оваа бинарна логика...да ја примениме и вербата на тој примитивен човек.

Само да додадам дека и во Феникија имало канибализам и принесување на човечки жртви. Па тие се меѓу првите цивилизации кои имале пишани извори ерго имале историја. Така да канибализмот не е некое мерило на праисторијата.
 

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,849
1,153
Само да додадам дека и во Феникија имало канибализам и принесување на човечки жртви. Па тие се меѓу првите цивилизации кои имале пишани извори ерго имале историја. Така да канибализмот не е некое мерило на праисторијата.
Јас сум од оние луѓе што сметаат дека канибализмот се појавил во период кога луѓето сѐ уште убаво не можеле да се разделат од животните, па затоа ги практикувале нивните навики. А дека го има и во поразвиени култури и цивилизации кои веќе имаат историја е неоспорлив факт.