Постите ли?

VULKAN-PEPEL

Истакнат Член
24 март 2012
160
126
343
незнам што е тешко да постите јас од секогаш сум постел па и теретана не е проблем ако правилно знаете да одржувате ритам на вежби но и во исхраната.Совет од мене земете 2-3 домати 1 крставица + младо кромиче по желба доколку сакате, ке исечкате се малку ке посолите и готово идете во теретана пукате бенџ неколку серии земате 2литри вода + некое овошје ем имате енергија, ем постите,но и здраво е

ништо не може да биде оправдување дека не можете да постите само некоја болес или настинка па тогаш ок но едно е тоа а друго е што малку веруваат во верата и во БОГ.ЗА МЕНЕ ПОСТОТ Е СВЕТА РАБОТА

• Ми се допаѓа
Реакции: melpomena

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
незнам што е тешко да постите јас од секогаш сум постел па и теретана не е проблем ако правилно знаете да одржувате ритам на вежби но и во исхраната.Совет од мене земете 2-3 домати 1 крставица + младо кромиче по желба доколку сакате, ке исечкате се малку ке посолите и готово идете во теретана пукате бенџ неколку серии земате 2литри вода + некое овошје ем имате енергија, ем постите,но и здраво е
Ова до тука е се ок,но постот не е само постењете со исхраната,верувам дека знаеш но дека не напомна затоа ке те дополнам.Кога се пости најбитен е духовниот пост,односно избегнување на лоши мисли и исто така за време на постот не смее да има телесни односи помегу маж и жена.
Ако нешто испуштив слободно нека ме дополни некој
Јас постев порано но во последните 8 години не,и точно не постои оправдување за непостење само за болните и децата е во ред непостењето,но сепак тоа е слободен избор и подобро за самите нас.

• Ми се допаѓа
Реакции: VULKAN-PEPEL

VULKAN-PEPEL

Истакнат Член
24 март 2012
160
126
343
Ова до тука е се ок,но постот не е само постењете со исхраната,верувам дека знаеш но дека не напомна затоа ке те дополнам.Кога се пости најбитен е духовниот пост,односно избегнување на лоши мисли и исто така за време на постот не смее да има телесни односи помегу маж и жена.
Ако нешто испуштив слободно нека ме дополни некој
Јас постев порано но во последните 8 години не,и точно не постои оправдување за непостење само за болните и децата е во ред непостењето,но сепак тоа е слободен избор и подобро за самите нас.
точно е дека е слободен избор но некој се обидува да докаже дека во ,,наводници не можел да пости" имаш право за духовниот пост но јас кажав дека за мене е света работа се разбира офаќа се ниту лоши мисли ниту телесни односи мегу маж и жена ,,ВИСТИНСКИОТ ПОСТ Е ДЕФИНИРАН" точно се знае како теба и што треба

• Ми се допаѓа
Реакции: melpomena

mila mila

Истакнат Член
31 март 2012
192
154
343
До сега не сум постела никогаш,но ова година некако ми дојде некоја мисла да постам а и да се причестам.Зошто ни сама незнам.:)
Не постам цел постсамо последната недела,т.е.оваа недела.:D

• Ми се допаѓа
Реакции: VULKAN-PEPEL

LadyInPink

Истакнат Член
14 февруари 2012
1,236
1,749
113
Малку таму, малку овде...
Не.
Сметам дека за да постиш треба да имаш искрена желба и вера за тоа...
А не само постам зашто се постело.
Таа желба и верба се уште ги немам почуствувано и се додека не ги почуствувам нема да постам.

• Ми се допаѓа
Реакции: parvati

parvati

Сангвиник
14 февруари 2012
6,710
13,879
973
ја днска и јутре, само кд е 'велик' дн, петак субота : )

Selma

Ingenious
15 февруари 2012
4,366
7,054
1,183
Дома сите постиме кога е строг пост само.
Вчера не постевме, но затоа дене и утре постиме. :)