Да не генерализирам само за турцизмите ајде малку поопширно.
Муабет ми беше турцизмите неможат да се искоренат, пренесени не се само преку тапија, туку и преку нашите старци од нивните прастарци и така натаму. Значи запазени се турцизмите во долг временски интервал кој и натака ќе се пренесува, барем за Охрид, Ресен Битола сигурен сум.
Германизми ги користи цел свет не само ние. Патентираат производи кои ги извезуваат а ние како нивни увозници ги примаме заедно со германско име. Ауспух, Лер, Дихтон, ако би ги преведиле на Македонски не знам како би звучело, можеби- цевка за издувни гасови од моторното возило, извадено од брзина, и гуми за забрана на воздух.
Србизмите се како резултат на Југославија , нашата држава беше членка во оваа федерација, а официален јазик беше српскиот. Валда јасно е зошто се користат. Тие доаѓаат касно во 80-90тите години , како предпоследни во оваа групација од интернационализми. Кумановци од увек повеќе српски зборуваат одколку Македонски како тоа ќе се промени.
Бугаризмите цела источна Македонија ги користи, а јас ништо не ги разбирам и кога се трудат да зборуваат литературно а не пак со нивните диалекти. Кога одам во Струмица како со кинези да разговарам, зборуваат пребрзо, бугаризмите им се вродени не се трудат да ги искоренат. За Валандово,Берово и тајфа, неам коментар, далдисал сам не сам забарикадил... и што не ти знам таму, ова од виц го цитирам а не знам ни што значи напишано а не пак да ми го изговори некој. Штеточинки да ја еаам, дај нек се потрудат маленку и ни нешто да разбереме!
Англицизмите се како производ на нашата едукација, нивни хостинг претставуваат медиумите, филмовите, музиката а ние само абсорбираме и користиме.
Гејмерите не користат ништо, џабе се нападнати од ова единствено сленгови- кога малиот Трпе го прашал татко му кој сконцентирано играл на компјутер што е тоа п***а. Таткому одговорил: Lol сине .... мислам Wtf