Полигамија

Sesil

Староседелец
20 февруари 2012
300
230
1,043
Многуженство или полигамија е брачна врска од еден маж со повеќе жени Се срекава во муслиманските земји и некои африкански племиња.

Ваше мислење околу полигамијата. Има ли шанси да постои бар малку љубов кон секоја или тоа е само една традиција и ништо повеке? Можно ли е да им се посвети исто внимание на сите, да се третираат исто?

escape

Староседелец
20 октомври 2012
2,285
2,372
1,153
Skopje
www.facebook.com
Ја мислам дека може да постои љубов спрема секоја па и да се обрне внимание на секоја посебно. Ама не е фер зашто само мажите можат да имаат повеќе жени, зашто жените да не можат да имаат повеќе мажи (во тие држави)?

True_Blood

Upright
18 февруари 2012
1,133
2,390
1,133
Yellow submarine
Еден од многуте показатели колку е жената потчинета во тие земји.
Која глупост е тоа да спиеш со мажот на кој деца си му родила и да го гушнеш КОГА ЌЕ ТИ ДОЈДЕ РЕД! :x
Секако дека не ми се свиѓа таквиот начин на функционирање зашто еве не ми се вклопува во моето размислување фактот дека ќе бидам третирана ко предмет кој ќе биде користен одвреме навреме кога неговиот сопственик ќе пројави желба за тоа.
И не е муабетов дека он ќе има време за сите, и да има, поентата на едно семејство е блискост, топлина, заедничко планирање, љубов и грижа, а не глутница во која не се знае кој јаде, кој пие, кој со кој има секс, кое дете чие е...

• Ми се допаѓа
Реакции: Boyle and melpomena

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Ја мислам дека може да постои љубов спрема секоја па и да се обрне внимание на секоја посебно. Ама не е фер зашто само мажите можат да имаат повеќе жени, зашто жените да не можат да имаат повеќе мажи (во тие држави)?

Можат, мислам дека се вика полиандрија ама не сум слушнал да заживеало тоа некаде...

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
Која е потребата да се има таков брак?
Колку е здрав таквиот однос?
Ние малите и ништожни човечиња сме многу љубоморни... Не знам како некоја не би била љубоморна кога мажот ѝ е во соба и ја задоволува другата жена додека таа готви и обратно.
Мене сето ова ми е нелогично... Никогаш не ми било, а и никогаш нема да ми биде.

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
3,103
7,519
1,183
Big Sur
Во ваквите заедници, каде жените претежно се третиран како партали, безгласни букви и машини за деца, зарем има простор за љубов?
Многу ретко сум читала за шеици, поглавари и остали батици кои со почит си ги третирале жените, побогу, некои од нив ниту имињата не им ги знаат или ги „именуваат“ со броеви, обично при потреба за празнење на нивната внатрешна светост.

Барем на наши простори сме во можност да видиме дека муслиманките од поконзервативни семејства се секогаш стегнати, потчинети, не смеат да покажат ни коса, да направат опуштен муабет или пак да седнат до машко, а камо ли во места каде тие правила се двојно постегнати и наменети од алфа маж кон повеќе негови поданички. Мене недавањето основна слобода ми е првиот и најбитниот знак дека не се работи за никаква љубов, туку на жената е гледано ко на програмиран предмет од кој се забришува прашинка и активира по потреба.
Обично тие мажи, како глава на (оргомното) семејство, се и единствените кои работат (барем дури децата се мали), па чисто се сомневам дека имаат време да посветат доволно (или воопшто) внимание на своите жени. Нормално, освен ако не се паднати апла на лажица од бело злато, но тогаш пак зделки бркаат.
Не можеш да имаш нормална, функционална љубов така, може да наметнеш страво-почит за која ќе мислат дека е љубов, но тоа би било тоа.
За другине „поопуштени“ и поретки што ги спомнав, пак не гледам како би функционирале сосема нормално. Секогаш би имало миленичка и секогаш би имало љубоморни жени кои ќе се осетат запоставено. Сигурно нема дури мажот е на работа да организираат чајанки и да си делат секс совети.
Барем мислам дека не може...зависи како биле воспитани првенствено.

р.ѕ. Не е темава повеќе за во Дом и Семејство?

• Ми се допаѓа
Реакции: Boyle and Prashina