Имам видено многу мрднати пешаци поготово на Партизанска. Редовно си поминуваат на црвено, веројатно мислејќи дека булеварот е огромен и нема шанси да не види ако доаѓа кола. Али мислам дека навика е во прашање. Поминал тука на црвено, ќе помине и на друго место. Човеку, каде се брзаш? Почекај си 20-30 секунди и ТОГАШ, кога ти е зелено за минување, ПОВТОРНО внимавај и помини си.
Но, од друга страна, зошто до пред 2 недели бев на точак и цело лето возев, ја знам и таа страна. Прво и основно, градов е грд, ужасен, никаков! Не се вози точак во Скопје. Барем не во пределите јас каде што возев. Ретко има обележана лента на тротоарите (само на поголеми), повеќето тротоари се покриени со паркирани коли што автоматски сакал-нејќел мораш да возиш на улица до коли, самите тротоари (и ленти, ако можат да се наречат) се катастрофални, полни со дупки и други пречки. Најблизок момент што сум го имала со кола, а јас на точак беше еднаш кога поминував на пешачки, а таксист правеше U вртење на сред булевар и не ме примети, но среќа, брзо изреагира и застана пред мене. И такви двајцата се глеаме малце подзапрепастени и направи некој гест (мислам на извинување) и си отидов. Поентата ми е, страшно е во градов да си на велосипед, пред се. Дали мислат дека зошто си на точак па побрзо ќе пројдеш, па не мораат да подзастанат, прават грешна проценка, не знам.
Ај тука ќе се надоврзам на муабетов. Е токму за ова и ова зборев! Се качиш на велосипед во Скопје, биди спремен да правиш акробации. Паркур со велосипед. Срамотилаци, толку ни е грд, е***о гнасен градов, што ми се повраќа. Всушност, целава држава е трула. Бљак! Ептен сум изреволтирана, се нервирам што сите се прават како се да е во ред, како да ја имаат контролата во раце, а всушност секоја година се повеќе се влошува и сите глумат лудило, слепи се и се трудат да се навикнат на