Даваш мислење световно,но не и духовно.За божјо знаење, религиите нудат богови нели и нивните „размисли“...
Божествена етика и морал, политички ситем божји нуди истата...
За такво знаење и од каде тоа... божествена политика и управување со луѓето: во моментот и во иднина!
Не само: јас сум православен... или јас сум... муслиман... и тоа не треба да се објасни?
Не треба да се даде објаснување зошто еврејскиот бог решил (или пак „светите“ отци) жената да НЕМА право да оди кај олтарот во храмот?
Не треба некој муслиман да даде објаснување како тоа шеријатот е „божјо“ уредување на „држава“?
Религијата не бара во својата срж „еден бог, едно уредување“ на Земјата?
Целата Земја да биде „света“ земја со еден бог!
Не треба религијата денес да даде објаснување како тоа во исто време Светото тројство и Алах војуваат на Земјата и како планираат да создадат единство?
Или ќе бидеме романтичари и ќе дрдориме за „душата“ и „единство“ со едниот вистински бог?
Све што наброја е резултат од една единствена работа,а тоа е пишаниот збор,неговата сила и како истото делува на луѓето кој ќе се врзат за него.
Иако тоа не ми беше прашањето,ниту барав твое мислење за другите и како ти ги разбираш.
Ако одиме од гледна точка на затвореноста кој ја имаат религиите држејќи ги верниците во темница,во ред до некаде можам да се сложам.Знаење треба за религиите: историја, политика, етика, морал... малку наука!
Религиозниот романтизам ги одржа религиите да бидат силни до XIX век! И сеуште создаваат некакви си верници... кои не им годи слободната мисла, новата етика, новиот човек!
Сепак,да се понуди на ревен верник и самата вистина(која и да е)за истита ќе биде слеп.Секој збор не е за зечии уши.
Религиите во својата суштина ,па донекаде и филозофиите се со одличен двоен ефект спрема луѓето,истовремено ги растат и држат во решетки додека не ги надминат истите.
Ако човек прифатил некоја филозофија да ја следи,а е со спротивен став од оној кој го следат верниците,јасно е дека истите ги напаѓа.
Но со тоа ништо поразличен нема да биде од нив,само ќе биде прашање на време кога наместо "Свето тројство и алах да војуват" ќе биде филозофијата и некој трет и сето тоа само поради следење пишан збор.
Ако веќе треба да се прават промени нека бидат од корен искорнати,па наместо спротивностите и разликите од кој се прават крвни непријатели и поделби помеѓу луѓето,да ги закопаме пишаните книги.
Само што тешко некој ќе се одели од своите "свети зборови" искажани од својот пророк,желбата да се постигне рајот,блаженство,ветена земја,духовност,да се има иста волја со божјата се премногу скапоцени за луѓето,па нема да биде чудно ако за нив и крв се пролеале само да ги добијат.
Тоа ќе биде одлична историја,политика,етика,морал...малку наука за идните генерации кој само ќе ја повторуваат од еон во еон.