На која религија припаѓате?

Од која религија сте ?

• Католичка

Гласови: 2 1.5%
  • Православна

Гласови: 94 71.8%
  • Муслиман

Гласови: 4 3.1%
  • Не верувам

Гласови: 25 19.1%
  • Друга религија/секта (ќе наведам во мислење)

Гласови: 6 4.6%

• Вкупно гласале
    131

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
За божјо знаење, религиите нудат богови нели и нивните „размисли“...
Божествена етика и морал, политички ситем божји нуди истата...
За такво знаење и од каде тоа... божествена политика и управување со луѓето: во моментот и во иднина!

Не само: јас сум православен... или јас сум... муслиман... и тоа не треба да се објасни?
Не треба да се даде објаснување зошто еврејскиот бог решил (или пак „светите“ отци) жената да НЕМА право да оди кај олтарот во храмот?
Не треба некој муслиман да даде објаснување како тоа шеријатот е „божјо“ уредување на „држава“?
Религијата не бара во својата срж „еден бог, едно уредување“ на Земјата?
Целата Земја да биде „света“ земја со еден бог!
Не треба религијата денес да даде објаснување како тоа во исто време Светото тројство и Алах војуваат на Земјата и како планираат да создадат единство?

Или ќе бидеме романтичари и ќе дрдориме за „душата“ и „единство“ со едниот вистински бог?
Даваш мислење световно,но не и духовно.
Све што наброја е резултат од една единствена работа,а тоа е пишаниот збор,неговата сила и како истото делува на луѓето кој ќе се врзат за него.
Иако тоа не ми беше прашањето,ниту барав твое мислење за другите и како ти ги разбираш.
Знаење треба за религиите: историја, политика, етика, морал... малку наука!

Религиозниот романтизам ги одржа религиите да бидат силни до XIX век! И сеуште создаваат некакви си верници... кои не им годи слободната мисла, новата етика, новиот човек!
Ако одиме од гледна точка на затвореноста кој ја имаат религиите држејќи ги верниците во темница,во ред до некаде можам да се сложам.
Сепак,да се понуди на ревен верник и самата вистина(која и да е)за истита ќе биде слеп.Секој збор не е за зечии уши.
Религиите во својата суштина ,па донекаде и филозофиите се со одличен двоен ефект спрема луѓето,истовремено ги растат и држат во решетки додека не ги надминат истите.
Ако човек прифатил некоја филозофија да ја следи,а е со спротивен став од оној кој го следат верниците,јасно е дека истите ги напаѓа.
Но со тоа ништо поразличен нема да биде од нив,само ќе биде прашање на време кога наместо "Свето тројство и алах да војуват" ќе биде филозофијата и некој трет и сето тоа само поради следење пишан збор.
Ако веќе треба да се прават промени нека бидат од корен искорнати,па наместо спротивностите и разликите од кој се прават крвни непријатели и поделби помеѓу луѓето,да ги закопаме пишаните книги.

Само што тешко некој ќе се одели од своите "свети зборови" искажани од својот пророк,желбата да се постигне рајот,блаженство,ветена земја,духовност,да се има иста волја со божјата се премногу скапоцени за луѓето,па нема да биде чудно ако за нив и крв се пролеале само да ги добијат.
Тоа ќе биде одлична историја,политика,етика,морал...малку наука за идните генерации кој само ќе ја повторуваат од еон во еон.:(

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
И јас сум за да се искорни се од корен :)
И да нема слепи верници... за пуста надеж и малку вера!

И религијата да не биде философија... и да не биде наука и да не биде политика и да не се меша насекаде во врска со човекот...
Бидејќи не дава решенија, не дава знаење, воопшто не го доближува човекот до божественото - како и да е разбрано тоа од поединецот.

Да следиш философија е едно, а да бидеш верник и припадник на една религија е сосема друго!
Да не мешаме станици и да не ја рамниме религијата со нешто сосема поразлично од нејзината суштина - догмата! Не може да закопаш света книга! Каде со тој ум?

Религиите ги држат верниците во темнина со цел да ја надминат таа темнина? Хм, ми се допаѓа твојот гностички дуализам со кој христијанството и исламот маки мачат со векови и сега се врати на голема врата и тие не можат ништо во врска со тоа :)

Какви се тие ревносни верници? И која вистина ја нудат религиите? Каква вистина ЗНАЕ еден христијанин? И колку е повистинита неговата за разлика од другите вистини? Има една или повеќе вистини? Еден или многу богови? Зошто многу религии? Њу ејџерите даваат објаснување како за различни луѓе различно се објавил богот!
Тоа се глупости!
Тогаш немаше да има дијаметрално спротивни религии кои ќе се напаѓаат до крв за своите веурвања, не знаења, ами верувања.

Забележи го зборот религии... не една, многу! Кои една за друга се секти или се сметаат меѓусебно за крива (погрешна) вера ( не знам зошто вера е врзано и еднакво со некоја религија).

И ти велиш дека сите религии тебе ти припаѓаат, а ти никаде не припаѓаш. Ова е сосема секташко видување на работите (гледано преку призмата на христијанството и исламот)! Кој бог го ти исповедуваш, што би рекле религиозните? Ти не си дел од ниту еден бог, ама сите богови од тебе произлегуваат :D
Богохулие е ова според минатите, а и сегашни видувања на „големите“ религии денес... што испаѓа дека е лага.

Затоа јас барам ако може кој си напишал дека припаѓа ваму или таму, да даде некое објаснување зошто како што го натерало да е ова а не она, како избрале да се тоа што се во врска со религиите денес!

П.С. На форум си - даваш и добиваш мислења. Ако не сакаш така, повели направи си блог и пишувај - како што јас правам нели :)

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
И јас сум за да се искорни се од корен :)
И да нема слепи верници... за пуста надеж и малку вера!

И религијата да не биде философија... и да не биде наука и да не биде политика и да не се меша насекаде во врска со човекот...
Бидејќи не дава решенија, не дава знаење, воопшто не го доближува човекот до божественото - како и да е разбрано тоа од поединецот.
Секој поединец е на различно духовно ниво,не секому му е дадено да пребива во духовноста,а има и зошто е тоа така.
А бидеќи се групираат како исто мисленици во верата,сосема е јасно дека таква поделба ќе донесе спротивност и омраза со друга група.
Доближувањето до духовноста не зависи од религијата,ниту од филозофијата зависи од самиот поединец и тоа што го има во срцето.

Да следиш философија е едно, а да бидеш верник и припадник на една религија е сосема друго!
Да не мешаме станици и да не ја рамниме религијата со нешто сосема поразлично од нејзината суштина - догмата! Не може да закопаш света книга! Каде со тој ум?
Филозофијата и религијата се сосема слични ,поедницот кој ги прифатил ВЕРУВА во тие зборови напишани во нивните свети книги,токму зборот е тој што врзува,на кого се потчинува и истиот го следи.Ако им е потребен збор за да им плива душата,тогаш јасно е дека нема да сакаат да биде закопаат.
Душата ќе им биде како риба на суво.
Религиите ги држат верниците во темнина со цел да ја надминат таа темнина? Хм, ми се допаѓа твојот гностички дуализам со кој христијанството и исламот маки мачат со векови и сега се врати на голема врата и тие не можат ништо во врска со тоа :)
Ако немаш слобода со духот да се движиш на сите страни,па да можеш да се отсликаш во било кој верник никогаш нема да ја сватиш потребата од темнината.

Какви се тие ревносни верници? И која вистина ја нудат религиите? Каква вистина ЗНАЕ еден христијанин? И колку е повистинита неговата за разлика од другите вистини? Има една или повеќе вистини? Еден или многу богови? Зошто многу религии? Њу ејџерите даваат објаснување како за различни луѓе различно се објавил богот!
Тоа се глупости!
Тогаш немаше да има дијаметрално спротивни религии кои ќе се напаѓаат до крв за своите веурвања, не знаења, ами верувања.
Тоа е светот,имаш две опции ,да се промениш себеси или да туркаш светот на угорница!
Забележи го зборот религии... не една, многу! Кои една за друга се секти или се сметаат меѓусебно за крива (погрешна) вера ( не знам зошто вера е врзано и еднакво со некоја религија).
Па,што кажав јас,да ги закопаме сите верници или да го закопаме изворот од кој се постанува верник?

И ти велиш дека сите религии тебе ти припаѓаат, а ти никаде не припаѓаш. Ова е сосема секташко видување на работите (гледано преку призмата на христијанството и исламот)! Кој бог го ти исповедуваш, што би рекле религиозните? Ти не си дел од ниту еден бог, ама сите богови од тебе произлегуваат :D
Богохулие е ова според минатите, а и сегашни видувања на „големите“ религии денес... што испаѓа дека е лага.
Иако текстот го напишав во кружен тек,ти повторно залута во лавиринтот.(facepalm)

Не го пропуштај делот за поголемата илузија на с'е и ништо.
Ај може еден ден твојот бог-егото ќе те просветли,па после наврати се на тие зборови што ги напишав.
Затоа јас барам ако може кој си напишал дека припаѓа ваму или таму, да даде некое објаснување зошто како што го натерало да е ова а не она, како избрале да се тоа што се во врска со религиите денес!
Што има ти да бараш?
Збори и кажи за себе.Ете прочитавме малку изјаснувајќи се за религиите и догмите,само не кажа ти верник си или не,следиш некоја религија или филозофија,зошто го следиш твојот пророк ,што те натерало да приклучиш во таа група,вистината ти ја нуди таа група,стана исто со божјата волја?
Ако само си вооружен за персметка со верниците и во што тие веруваат,да видиме со каков штит располагаш!:)

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
Душа?
Зошто користиш такви замрсени поими?
И зошто романтизам и поезии?

Не користи такви поими за кои немаме никаков валиден опис на истото...

Ете би ги прашал сите тука што напишаа православни христијани, што е душа?
Би ги прашал и муслиманите што е душа според нивното верување?
Како пак ја опишуваат душата евреите од кои дојде учењето и богот на претходните две религии?
Ајде и некои „познавачи“ на езотеријата нека дадат и тие опис на душата...
Да видиме сличности... а не вие: јас сум православен... so what? Зошто си море правослаевн, зошто си муслиман? Што те спречува да не си другото? ВЕРА си е ВЕРА нели?

Реков јас дека не сум припадник на ниту една религија и не следам ниту едно верувања. Религиите ги сметам за кочница на човекот кон соединување во едно. Јас барам искуство, знаење... мислам, тоа се знае. Читам за религиите, за ставовите на обични верници, свештени лица, монаси, имами... но тоа само со цел за полемизирање и муабети, да се научи повеќе за начинот како се верува, зошто се верува, зошто се напаѓаат другите итн итн.
Мојот пророк, Големиот Ѕвер кажа што има, јас сум тука да разберам, да применам, да менувам ако е потребно, да отфрлам размисли кои не се дел од мене или да ги присвојам и искористам... многу различно од пророците на стариот еон :)
Мојот пророк кажа: Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот Закон. Љубов е законот, љубов под волја.
Не рече дека тој е патот, дека неговиот бог е патот... не ни кажа дека некој бог нуди пат или спасување: не постои спасување во философијата Телема. Ниту пак сметаме дека човекот е роден грешен - апсурдот на религијата!

Философијата дозволува промени на пишаниот збор и разбирањето на истиот, не бара да веруваш - религијата бара слепо потчинување без размислување и без толкувања! Секој верник што не е секташ го прифаќа запишаното и верува. Ништо повеќе.
Верувањето не дава разни степени на духовност. Што, демек верникот има степени на верување? Тоа е лага и глупост за мирјанинот! Сакате да сте мирјани?

Зошто полемизирам со верници? Бидејќи можам. Секако тие ќе бидат тоа што се и ништо друго. Не ни сакам некој да биде нешто друго од тоа што е.
Полемизирам со сите за да покажам дека можат да се сомневаат во нивното верување, во моето, може да се сомневаат во се, да преиспитуваат, со полемизирање се обидувам да осознаат дека всушност и не се заморуваат со религијата за која велат дека припаѓаат, а се дрзнуваат на сите да им судат, да им велат „секташи“, неверници итн итн.

Како до богот кој што не се знае од каде потекнува? Без знаење? Како успеваат верниците да се убедат дека верувањето во нешто е повеќе од познанието и знаење за истото? Мислам... како? Како се дрзнуваат да велат за другите дека се неверници, кога и муслиманинот Е верник?
Јас се прашувам каква е оваа црна магика така да се управува со умот на мнозинството?
Мислам, како? :nerd

Религија како групирање и иницијаторски тајни системи како методи на изучување - не се исто нешто. Сосема дијагонално спротивни работи се овие две „нешта“. Не може така да правиш компарации... иако ти би сакал, знам.

И што си запнал со тоа дали сум јас просветлен ил не? Не сум просветлен и немам разбирање бидејќи не се сложувам со твоите ставови за религиите? (facepalm) Ајде ајде... можеш и подобро :)

Не се грижи за мене што сум, ова е форум - јас сум никој и ништо тука.

• Ми се допаѓа
Реакции: Abraxas

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Душа?
Зошто користиш такви замрсени поими?
И зошто романтизам и поезии?

Не користи такви поими за кои немаме никаков валиден опис на истото...
Сакаш слика да ти постирам.(facepalm)
Ете би ги прашал сите тука што напишаа православни христијани, што е душа?
Би ги прашал и муслиманите што е душа според нивното верување?
Како пак ја опишуваат душата евреите од кои дојде учењето и богот на претходните две религии?
Ајде и некои „познавачи“ на езотеријата нека дадат и тие опис на душата...
Да видиме сличности... а не вие: јас сум православен... so what? Зошто си море правослаевн, зошто си муслиман? Што те спречува да не си другото? ВЕРА си е ВЕРА нели?
Ти се занимаш со езотерија,зошто не ни одговориш на прашањето?
Реков јас дека не сум припадник на ниту една религија и не следам ниту едно верувања. Религиите ги сметам за кочница на човекот кон соединување во едно. Јас барам искуство, знаење... мислам, тоа се знае. Читам за религиите, за ставовите на обични верници, свештени лица, монаси, имами... но тоа само со цел за полемизирање и муабети, да се научи повеќе за начинот како се верува, зошто се верува, зошто се напаѓаат другите итн итн.
Мојот пророк, Големиот Ѕвер кажа што има, јас сум тука да разберам, да применам, да менувам ако е потребно, да отфрлам размисли кои не се дел од мене или да ги присвојам и искористам... многу различно од пророците на стариот еон :)
Мојот пророк кажа: Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот Закон. Љубов е законот, љубов под волја.
Не рече дека тој е патот, дека неговиот бог е патот... не ни кажа дека некој бог нуди пат или спасување: не постои спасување во философијата Телема. Ниту пак сметаме дека човекот е роден грешен - апсурдот на религијата!
Благодарам за одоговорот.
Философијата дозволува промени на пишаниот збор и разбирањето на истиот, не бара да веруваш - религијата бара слепо потчинување без размислување и без толкувања! Секој верник што не е секташ го прифаќа запишаното и верува. Ништо повеќе.
Верувањето не дава разни степени на духовност. Што, демек верникот има степени на верување? Тоа е лага и глупост за мирјанинот! Сакате да сте мирјани?
А сите останати кој не веруваат се секташи?
Зошто полемизирам со верници? Бидејќи можам. Секако тие ќе бидат тоа што се и ништо друго. Не ни сакам некој да биде нешто друго од тоа што е.
Полемизирам со сите за да покажам дека можат да се сомневаат во нивното верување, во моето, може да се сомневаат во се, да преиспитуваат, со полемизирање се обидувам да осознаат дека всушност и не се заморуваат со религијата за која велат дека припаѓаат, а се дрзнуваат на сите да им судат, да им велат „секташи“, неверници итн итн.
Добро!
Како до богот кој што не се знае од каде потекнува? Без знаење? Како успеваат верниците да се убедат дека верувањето во нешто е повеќе од познанието и знаење за истото? Мислам... како? Како се дрзнуваат да велат за другите дека се неверници, кога и муслиманинот Е верник?
Јас се прашувам каква е оваа црна магика така да се управува со умот на мнозинството?
Мислам, како? :nerd

Религија како групирање и иницијаторски тајни системи како методи на изучување - не се исто нешто. Сосема дијагонално спротивни работи се овие две „нешта“. Не може така да правиш компарации... иако ти би сакал, знам.
Метот на изучување?!?
Во поголем дел од твоите постови си целиот со прашалници,па вистинско прашање би било дали воопшто во иницијаторскиот ред ве учат нешто!
И што си запнал со тоа дали сум јас просветлен ил не? Не сум просветлен и немам разбирање бидејќи не се сложувам со твоите ставови за религиите? (facepalm) Ајде ајде... можеш и подобро :)

Не се грижи за мене што сум, ова е форум - јас сум никој и ништо тука.
Доколку тоа што го наведе те прави среќен продожи да бидеш тоа што сакаш!

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World

Јас се занимавам со се и сешто... но не гледам некако на форумов желби за „жолчни“ расправи, а јас сум научен - како другите така и јас надворешно и се нема потреба од објаснување на работите гледани преку езотеријата - доволно е егзотерија која лесно се наоѓа по нет денес, нели...
Мора и вие нешто да знаете пред да напаѓате по форумите и да ширите мудрости собрани од секаде и од секој без да се заморувате од кој и што сте собрале по патот. Верувањето не бара заморување!

Душа, скалила на верување, духовен развој итн итн... секој денес зборува за тоа. Најлесно е... сите се на некој „духовен развој“ (facepalm)

Не знам, религиите создаваат секти и секташи. Секој верник што припаѓа на една религија, за сите видови на варијации чија основа е неговата религија вели дека се секти, а нејзините верници се секташи - според него. Исто така по дифолт секташот е грешник...
Верникот е опасна работа кога ќе го разгледаш подобро. Дури и ти како верник си секташ за некој што припаѓа на некоја религија. Ти рече дека не си припадник на ниту една религија, но сите религии тебе ти припаѓаат. Ова те прави секташ. А погоре рековме што е секташот... Како и да вртиш... зафркнат си кога е во прашање религиите и верувањата! Бидејќи сите се вистински и во исто време сите се погрешни, според писанијата.

Не знам што ти е добро, но ок, штом ти е добро тамам е :)

Кога прашуваш некој мора да ставиш прашалник на прашалната реченица... јас не се прашувам себе си, ги прашувам другите... :)

Вистинското прашање во врска со О.Т.О. и што знаење има може да најдеш на нашите веб страници... ако сакаш и линкови ќе ти дадам.
Колку јас знам е една работа, колку кажувам на форум јавно е друга работа, што содржи О.Т.О. како таен Ред е сосема трета работа и не знам зошто ти се заморуваш со сето тоа...
Последната твоја размисла ја сметам за доволно телемитска за да помине без коментар ;)

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Хептаграм ,
Разликите во духовноста се поради искуствата и доживувањата.
Многу тешко е на слеп човек да му објасниш како изгледа темнината кога светлина не видел.

Јас немам проблем со зборот секташ,во секој сегмент на ниското и високото можам да се доживеам во таа илузија на се и ништо спаѓа секој збор,а некој бегаат од тоа како од чума бидејќи ја немаат слободата на духот туку се оковани за својата филозофија која им диктира добро и лошо,неспособни сами да пресудат.
Многу се одалечивме од темата ,ќе застанеме тука.

• Ми се допаѓа
Реакции: Хептаграм XI

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
Темата е секако без врска!

Јас зборувам за разликите во религиите и негативниот став на сите религии една кон друга.
Религиите се изградени од обични верници и свештеници со своите рангови...
Кој е крив за негативните говори на религиите меѓу себе?
Светите книги? Од таму потекнува омразата кон другите богови и верувања...
Верникот може да промени? Мислам дека може, ако има волја и ако има искуства. Младиот човек што вели дека е православен а не стапнал во храм и нема поима што се работи таму и зошто - треба да му се верува дека е православен или муслиман? Или тоа е негова работа?
Ма никако не е само негова работа, барем не тука во Р.М.! Да беше така ќе беа многумина среќни и задоволни.
Религиите се опасна смеса која може да заболи едно општество до истребување... Ме разбираш нели?

Од друга страна: ништо не е сменето,слабо искуства и доживувања кај луѓето... само читање есеи и готови цитати од секакви свети книги кои кај збудалениот создава секакви слики и разбирања кои може да ги протолкува секако - претежно погрешно бидејќи парцијално се запознал со законот даден во некоја света книга!

Тешко е на слеп човек кој што вели дека е верник а врска нема од својата вера да му укажеш каде греши и дека може да промени многу!

„Од која религија сте?“ не е едноставно за одговарање и би требало малку да дадат одговор луѓето зошто баш во таа религија/верување припаѓаат. Да знаеме дека навистина припаѓаат некаде, не да се туркаат на сите страни и да прават метеж :)
Јас тоа побарав претходно.. да не биде без врска темава...

П.С. Полемиката тука на форумов не ја сметај за премногу лична, само муабетиме - секако не се познаваме.
Јас само барам муабет за вакви тематики :)

• Ми се допаѓа
Реакции: Pica pica

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Од друга страна: ништо не е сменето,слабо искуства и доживувања кај луѓето... само читање есеи и готови цитати од секакви свети книги кои кај збудалениот создава секакви слики и разбирања кои може да ги протолкува секако - претежно погрешно бидејќи парцијално се запознал со законот даден во некоја света книга!

Сега ми падна во очи овој дел!
Верник не толкува,тој прифаќа така како е презентирано од групата во која припаѓа и во тоа силно верува.
И тука завршува све ,тоа и тоа преставува тоа и никако поинаку.
Ниту целосно запзнавање на некоја света книга не дава гарант за нејзино правилно толкување,може да ја научат наизуст да ја кажуваат,но толкувањето е сосема друга работа.
Интерсесно е што секој верник според својата група "успешно " враќа на провокација со одговор од својата книга,мислејќи дека со тоа дава соодветен одговор на критиката или провокацијата.
Во најголем дел од верниците без своите книги,не би имале некој соодветен одговор, би биле изгубени,а од друга страна со нив се силни,небаре самите тие ги доживеале и изговориле истите!:(

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Сега ми падна во очи овој дел!
Верник не толкува,тој прифаќа така како е презентирано од групата во која припаѓа и во тоа силно верува.
И тука завршува све ,тоа и тоа преставува тоа и никако поинаку.
Ниту целосно запзнавање на некоја света книга не дава гарант за нејзино правилно толкување,може да ја научат наизуст да ја кажуваат,но толкувањето е сосема друга работа.
Интерсесно е што секој верник според својата група "успешно " враќа на провокација со одговор од својата книга,мислејќи дека со тоа даваава соодветен одговор на критиката или провокацијата.
Во најголем дел од верниците без своите книги,не би имале некој соодветен одговор, би биле изгубени,а од друга страна со нив се силни,небаре самите тие ги доживеале и изговориле истите!:(
Да завршуваше тука се, светов ќе беше далеку подобро место, но за жал не завршува. Тука е тенденцијата да се користат моралните и етичките стандарди кои произлегле од тоа верување како призма низ која ќе се суди нечиј живот! Да се користат на сите останати, без разлика дали го делат нивното верување или не. Токму поради тоа имаме термини како "неверници", "секташи" и слично.