Најперспективен факултет

MKD

Нов член
11 март 2012
24
22
3
36
Скопје
најперспективен е фармација...јас сум студент во завршна година таму и верувајте - ни еден не останал невработен...има за учење, не викам не...меѓутоа пред две години тооолку го олеснија системот што сега воопшто нема потреба од потресување - положив/не положив + скратени се сите материјали за учење, скратени се предмети... платите се движат: од 400/600-1200 евра во индустрија и од 15.000-18.000 во аптека... :)

• Ми се допаѓа
Реакции: Ludaca

mila mila

Истакнат Член
31 март 2012
192
154
343
Информатика.Технологијата оди напред така да информатиката секогаш е потребна.Како и да е секогаш може да се најде работа со тој факултет.Другото се е ризик.

• Ми се допаѓа
Реакции: ZmajChe

Ана-Каренина

Староседелец
25 февруари 2012
998
1,749
1,093
најперспективен е фармација...јас сум студент во завршна година таму и верувајте - ни еден не останал невработен...има за учење, не викам не...меѓутоа пред две години тооолку го олеснија системот што сега воопшто нема потреба од потресување - положив/не положив + скратени се сите материјали за учење, скратени се предмети... платите се движат: од 400/600-1200 евра во индустрија и од 15.000-18.000 во аптека... :)

Се согласувам и ова беше една од причините поради кои се запишав на фармација, поолеснето е со Турнусов една недела сме на факултет една се спремаме за полагање. Е сега мора постојано да сме со книгата ама верувам дека тоа ќе ми се исплати за некои 5 години:)

Индискo оревче

Истакнат Член
22 април 2012
74
99
318
30
Што мислите за земјоделски? Ми се чини дека е факултет со иднина, но никој не го споменува ниту во едните, ниту во другите факултети.

LMFAO

Истакнат Член
8 април 2012
381
301
63
1. Моден дизајн (секако, за тие што имаат талент)
2. Филолошки (секогаш има работа поврзана со странски јазици)

• Ми се допаѓа
Реакции: JaMi

MKD

Нов член
11 март 2012
24
22
3
36
Скопје
Се согласувам и ова беше една од причините поради кои се запишав на фармација, поолеснето е со Турнусов една недела сме на факултет една се спремаме за полагање. Е сега мора постојано да сме со книгата ама верувам дека тоа ќе ми се исплати за некои 5 години:)
морее..нас турнусов не умре..аман душа веќе немам...едвај чекам да завршам, мислам дека ќе умрам ако поседам уште малку на тој факултет...АМА знам дека имам добра иднина :)

• Ми се допаѓа

nikola369

Нов член
9 мај 2012
15
9
3
28
Сигурна си? Знаеш колку правници има шо чекаат работа? Знаеш ли пак колку време ќе ти треба од кога ќе го завршиш петгодишниот правен факултет да најдеш работа? Дипломирани правници и економисти посебно, со лопати и лопати да ги ринеш нема да ги изринеш.

Еден од најперспективните според мене информатика, едни од најбараните се програмерите. Перспективен исто е и медицинскиот, градежниот. Сите оние професии кои се во дефицит.
Презаситени сме од јазичари, преведувачи, економисти, правници. Државата секако има потреба од истите, ама се немаат услови за работа за сите. Со ова може да се порвзе законот за опаѓачки приноси, економистите ќе ме сфатат. :)

Меѓу тоа, погоре набројаните факти не треба да бидат причина за нечие променето мислење. Секој треба да го студира тоа што го сака. Така се постигнуваат најдобри резултати :)
Кој е потежок факултет, факултетот за безбедност насока криминалистика, или градежен факултет геодезија?

• Ми се допаѓа
Реакции: The_Mayor

Caci

Истакнат Член
15 февруари 2012
876
1,104
393
31
Струмица
Сигурна си? Знаеш колку правници има шо чекаат работа? Знаеш ли пак колку време ќе ти треба од кога ќе го завршиш петгодишниот правен факултет да најдеш работа? Дипломирани правници и економисти посебно, со лопати и лопати да ги ринеш нема да ги изринеш.

Еден од најперспективните според мене информатика, едни од најбараните се програмерите. Перспективен исто е и медицинскиот, градежниот. Сите оние професии кои се во дефицит.
Презаситени сме од јазичари, преведувачи, економисти, правници. Државата секако има потреба од истите, ама се немаат услови за работа за сите. Со ова може да се порвзе законот за опаѓачки приноси, економистите ќе ме сфатат. :)

Меѓу тоа, погоре набројаните факти не треба да бидат причина за нечие променето мислење. Секој треба да го студира тоа што го сака. Така се постигнуваат најдобри резултати :)

Сум заборавила да вратам :) зборувам за кај нас, јас не познавам ни еден правник, а да нема работа и тоа се бараат плус уште... а и плус тоа со правен може да си отвориш и своја канцеларија што значи и да не те вработат ти имаш шанси да заработуваш свои пари.... ама се е до човекот кој како ќе се снајде ;) и дали има вујко владика :)

• Ми се допаѓа

house_on _a_hill

Нов член
9 декември 2012
5
13
3
Перспективен факултет во оваа наша земја НЕМА...ако си син на владика или ако имаш партиска книшка и способности за лажење,газење на се пред тебе без да те гризе совест,е тогаш ќе напредуваш и ќе опстоиш овде...инаку ќе си работеш за некоја минимална платичка и ќе трпиш некој неписмен(но снаодлив и голем улизнувач) да ти издава наредби.Само таквите овде просперираат...па и на факултетите наши ако можат да се кажат факултети воопшто,кога ќе видиш како оние кои знаат да се снајдат,т.е. да препишат добиваат подобри резултати од тебе,самото тоа ти покажува кој најмногу просперира во оваа држава.

• Ми се допаѓа
Реакции: Mardy Bum and JaMi

Lepaa

Истакнат Член
2 декември 2012
985
1,704
393
Јас мислам на градежен или на архитектура...мислам дека се најспреспективни факултети...али и доста тешки биле викаат ...

• Ми се допаѓа
Реакции: Primrose and Deadelina93