Мистерии (генерална дискусија) | Црнобело Форум

Мистерии (генерална дискусија)

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,190
5,717
1,683
Disco
Интересни се језивите радио предаватели како оној УКВ-176 од Русија кои на крати бранови емитуваат хај-пауер трансмисии низ цел свет, морничави гласови рандом кажуваат бројки, зборови и кодни имиња, наводно една од целите им била контакт со шпионската мрежа која ја имаат по цел свет, еден унапред зададен коден поим па инструкции по радио, доволно е шпионот во дадена земја да има радио-приемник или транзисторче и тоа е тоа.
Невозможно е да се пробијат пошто секој коден поим се употребува само еднаш и е невозможно да се утврди некаков патерн.

Друга улога на вакви станици била како doomsday device т.е. се додека тие емитуваат нешто, тоа значи дека земјата е ок. Во случај на прекинување на емитувањето тоа би значело дека се уништени во нуклеарен удар и тоа им е резервна опција за соодветен нуклеарен одговор и треча свецка.

Англија многу практично, не се замара во језиви трансмисии туку како јавен показател дека Лондон уствари постои и , не е проголтан од атомска печурка е радиото ББЦ-4 кое емитува рандом редовна програма 24/365.
Во случај да ББЦ-4 радио прекине со емитување, нуклеарните британски подморници автоматски одат на battle stations заедно со бомбардерите во воздух и ако не се добие контра-инфо за некоја друга причина за прекин на ББЦ-4 во рок од 24 часа треба да лансираат нуклеарни ракети кон Москва и Петроград.
Капетаните имале посебно писмо со кодови кои се менувало при секоја патрола па така се покриени во тој поглед.

Имам слушано нешто мали од тие станици, монотона јазивост е правиот збор, понекогаш се женски понекогаш машки гласови и употребуаат советска верзија на говорната абецеда на НАТО (А-алфа, Б-браво Ц-Чарли итн.) па нешто А-Аљоша, Б-Бети Ж-Жења итн.
Пред некое време русите изградиле нова станица блиску до Естонија за да имаат појак сигнал кон запад.
Риал тајм мистери

Ух, еден ден се надевам да си најдам женска која се интересира од вакви ствари, такво нешто (заедно со нозе кои носат патики) се посекси од било какви штикли, чорапи со подвезици, танги, стегнати градници, големи цицки и гзови, усни или не знам што.
Еротски ме палат муабети за cold war i треча свецка.
И така ќе си останам сам на крај :D
Мислам ок е ваков муабети и со пријатели и познаници, ама со женска уфффф...........so sweeeeeeeet :)
 
Последна промена: