Ајде нема да те поправам.
Да додам само уште нешто од претходно, да не се разбереме погрешно...
Она што јас сакав да кажам го има
тука и
тука.
Да смениме малку, постојано некои христијански погледи кон езотеријата. Размислете и сфатете дека има тајни учења кои малкумина ги насетиле, а уште помалку ги проучувале.
За Бабалон или Скерлетната жена може да најдете нешто и во
„Книгата на Законот“, ако ве интересира.
Лилит е владетел со клифотите во Малкут, Кралство - сферата на елементите и петте сетила на човекот (се извинувам за грешката претходно)!
Бабалон е еврејската Шекина (таа е во Бина, Разбирање),ако мене ме прашувате. НА христијаните тоа не им одговараше затоа (како и со се друго) ја направија зло, демон и слично! А и мразат жени! Штета!
Може ако сакате да истражувате и да видите дали е блиску до „светиот дух“ кај христијаните.
За Бабалон многумина светци ја дадоа и последната капка крв за да ги надминат другите во Разбирањето на светите работи. Лилит од друга страна е врзана само со секс и анималистичките потреби на човекот!
Да не правиме секакви споредби.
Лилит=480=Пустош
Еве што запишал Бил Хајдрик:
Lilith is the succubus in Hebrew tradition. She is said to be the spirit who was wife to Adam before Eve. Lilith is also considered to be the demon of infant death, ostensibly out of jealousy against the daughters of Eve.
Lilith probably descends from a goddess whose shrines were in ruin by the biblical period, possibly akin to Ishtar, Astarte, Ashera or Anath. A Summarian goddess sometimes linked to Astarte is depicted with the attributes of Lilith: a winged maiden with "beehive" hair and owl's feet standing on a leopard or lion. This goddess is usually depicted holding the chord looped in a circle which roughly corresponds to the Ankh in Egypt
Бабалон = 156 =12x13 (ако знаете нешто за енохијанска магика, ќе знаете што е и како е во врска со Стражарските кули и Бабалон).
АЛ е Бог или Едниот, Баб е порта, Он е град во Египет, Градот на Сонцето или Градот на Пирамидите (малку езотериски).
Ако сте запознаени со философиските интерпретации на различните иницијаторски системи по Земјата, ова ќе ви е познато, во врска со Сонцето и зошто за Исус велеа дека е новото сонце, синот
Побарајте малку гематриски што ли се овие броеви и ќе дојдете можеби до тоа да направите конечно разлика дека едното со другото нема врска! Тоа е христијанска философија да се деградира женскиот принцип, ќе повторам пак, за жал!
И така... ама се расприкажав за една Лилит, ц ц ц ц
Повеќе беше за Бабалон