Лилит, Адам и Ева

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Христијанска пропаганда, исто како за Марија Магдалена, секоја жена која користела мозок - ја правеле лоша,покварена,гнасна и со коса полна со вошки...
Мислам дека не е застапена само во христијанската вера,туку и во сите останати.
Се работи за добрата и лошата страна(во случајов кај жените,а можеби и општо)
нешто слично на јинг-јанг,ангел-ѓавол во нас луѓето.
Ева била ангелот-добрата страна на човекот,
Лилит била демонот-лошата страна на човекот.
Се согласувам и дека сето ова е измислено и напишано од некој кој многу добро ја познавал човечката психа и внатрешност пред многу долго време и со таа легенда створил нешто што би можело да биде многу битно и во денешно време.

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Мислам дека не е застапена само во христијанската вера,туку и во сите останати.
Се работи за добрата и лошата страна(во случајов кај жените,а можеби и општо)
нешто слично на јинг-јанг,ангел-ѓавол во нас луѓето.
Ева била ангелот-добрата страна на човекот,
Лилит била демонот-лошата страна на човекот.
Се согласувам и дека сето ова е измислено и напишано од некој кој многу добро ја познавал човечката психа и внатрешност пред многу долго време и со таа легенда створил нешто што би можело да биде многу битно и во денешно време.

И ваделе муабети на кутра Лилит...:) The girl just wanted some fun.
Ако Ева е ангелот а Лилит демонот - што би бил Адам тогаш?

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
И ваделе муабети на кутра Лилит...:) The girl just wanted some fun.
Ако Ева е ангелот а Лилит демонот - што би бил Адам тогаш?
Адам бил совршен.
Можеби самиот Бог е претставен како Адам.
Нели библијата вели:
Бог го створи човекот со налик на себе.
А Бог бил/е совршен.
И приказната би била како ние луѓето од совршенство такви какви што сме во случајов Адам под влијание на ѓаволот се бориме и постануваме она што се Ева и Лилит,да би на крајот дошле во рајот или пеколот ако не сме успеале да ги избалансираме двете страни.
Ако се предадеме на Лилит завршуваме во пеколот.
Мислам дека сите тие ликови се слика на еден човек.
Комплетна.
Така некако би го протолкувала ова.

• Ми се допаѓа
Реакции: Umpuranche and Outrider

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com

Ајде нема да те поправам.

Да додам само уште нешто од претходно, да не се разбереме погрешно...

Она што јас сакав да кажам го има тука и тука.
Да смениме малку, постојано некои христијански погледи кон езотеријата. Размислете и сфатете дека има тајни учења кои малкумина ги насетиле, а уште помалку ги проучувале.

За Бабалон или Скерлетната жена може да најдете нешто и во „Книгата на Законот, ако ве интересира.

Лилит е владетел со клифотите во Малкут, Кралство - сферата на елементите и петте сетила на човекот (се извинувам за грешката претходно)!
Бабалон е еврејската Шекина (таа е во Бина, Разбирање),ако мене ме прашувате. НА христијаните тоа не им одговараше затоа (како и со се друго) ја направија зло, демон и слично! А и мразат жени! Штета!
Може ако сакате да истражувате и да видите дали е блиску до „светиот дух“ кај христијаните.

За Бабалон многумина светци ја дадоа и последната капка крв за да ги надминат другите во Разбирањето на светите работи. Лилит од друга страна е врзана само со секс и анималистичките потреби на човекот!
Да не правиме секакви споредби.

Лилит=480=Пустош
Еве што запишал Бил Хајдрик:
Lilith is the succubus in Hebrew tradition. She is said to be the spirit who was wife to Adam before Eve. Lilith is also considered to be the demon of infant death, ostensibly out of jealousy against the daughters of Eve.
Lilith probably descends from a goddess whose shrines were in ruin by the biblical period, possibly akin to Ishtar, Astarte, Ashera or Anath. A Summarian goddess sometimes linked to Astarte is depicted with the attributes of Lilith: a winged maiden with "beehive" hair and owl's feet standing on a leopard or lion. This goddess is usually depicted holding the chord looped in a circle which roughly corresponds to the Ankh in Egypt

Бабалон = 156 =12x13 (ако знаете нешто за енохијанска магика, ќе знаете што е и како е во врска со Стражарските кули и Бабалон).
АЛ е Бог или Едниот, Баб е порта, Он е град во Египет, Градот на Сонцето или Градот на Пирамидите (малку езотериски).
Ако сте запознаени со философиските интерпретации на различните иницијаторски системи по Земјата, ова ќе ви е познато, во врска со Сонцето и зошто за Исус велеа дека е новото сонце, синот ;)

Побарајте малку гематриски што ли се овие броеви и ќе дојдете можеби до тоа да направите конечно разлика дека едното со другото нема врска! Тоа е христијанска философија да се деградира женскиот принцип, ќе повторам пак, за жал!

И така... ама се расприкажав за една Лилит, ц ц ц ц :) Повеќе беше за Бабалон :)

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Хептаграм
те цитирам:
"Тоа е христијанска философија да се деградира женскиот принцип, ќе повторам пак, за жал!"

Чинам нема врска ова што го напиша.

Зошто би ја држеле во тајност Лилит?
Зарем не се држи во тајност темната страна на човекот?

• Ми се допаѓа
Реакции: Umpuranche

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
Хептаграм
те цитирам:
"Тоа е христијанска философија да се деградира женскиот принцип, ќе повторам пак, за жал!"

Чинам нема врска ова што го напиша.

Зошто би ја држеле во тајност Лилит?
Зарем не се држи во тајност темната страна на човекот?

Од цел текст ти се фати за ова?
Во која смисла нема врска? Разбра што напишав погоре... по одговорот твој, мислам дека воопшто не ме разбра...

Прашај некој отец од христијанските цркви, можеби знае зошто Лилит е демон, а Ева е само добро казнета да раѓа во болки и да крвари и да биде зад мажот и да не влегува во Светилиштето итн итн... И ќе ме разбереш што сакав да кажам за жената и христијанската философија.

Во тајност се држат свети работи! За да не се профанизираат и обесчестат од мноштвото.
Злото нема срам и не се крие! :)

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Од цел текст ти се фати за ова?
Во која смисла нема врска? Разбра што напишав погоре... по одговорот твој, мислам дека воопшто не ме разбра...

Прашај некој отец од христијанските цркви, можеби знае зошто Лилит е демон, а Ева е само добро казнета да раѓа во болки и да крвари и да биде зад мажот и да не влегува во Светилиштето итн итн...

Во тајност се држат свети работи! За да не се профанизираат и обесчестат од мноштвото.
Злото нема срам и не се крие! :)
Текстот го прочитав,линковите ги прелистувам моментално.
За Бабалон првпат слушам и еве правев некоја споредба но ми требаат други извори за да можам да донесам лично мислење.

Се фатив за ова затоа што не се согласувам со истото.
Мислам дека Лилит нема врска со женскиот пол иако е жена.
Со Лилит,Адам и Ева(како што си створив сама теорија)можно е да е претставен комплетниот човек.
Темната страна е сокриена и се јавува во легенди исто како што човекот ја крие својата темна страна.
А дискриминацијата на жената е сосем друга приказна,не ја поврзувам со сето ова.

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
Текстот го прочитав,линковите ги прелистувам моментално.
За Бабалон првпат слушам и еве правев некоја споредба но ми требаат други извори за да можам да донесам лично мислење.

Јас ја поврзувам... И Бабалон е дадена како најниското нешто во христијанските философии, а реално Е над христијанскиот концепт за Спасител. Гледано на Дрвото на Животот кај евреите. Деградирањето на туѓото божествено е познат принцип на христијаните... се стана демон, освен нивниот бог. Интересно...

Или авторот на делото каде што се споменува Бабалон (Откровението) пишувал глупости или наследниците не ги разбрале пораките...

Адам на еврејски се пишува Алеф Далет Мем. Далет Мем = КРВ на македонски. Алеф има езотериско значење, врзан е со елементот воздух. И ете ти некакво значење на зборот АДАМ или ADM.
А како оживеа првиот човек? Па божественото „му дувна во носот воздух“ :)
Ева = Кхева = Чет Вав Хе = 19 Живот
Затоа и во Битие, Глава 3 е запишано :
וַיִּקְרָא הָאָדָם שֵׁם אִשְׁתּוֹ, חַוָּה: כִּי הִוא הָיְתָה, אֵם כָּל-חָי.

Човекот и го даде името Ева на својата жена, зашто таа стана мајка на сите живи.

И името го добива откако ќе си ја добие казната да раѓа и беснее по земјата! Име дадено од Адам, не од Богот!

За овие работи, свртете се кон евреите и нивните езотериски пракси,ако сакате нешто да добиете. Онака ќе заглавите во психологии, разни лавиринти и на крајот - ништо.

Има многу за Бабалон по нет, ќе најдеш извори :) Те охрабрувам да најдеш :)

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Хептаграм
пак те цитирам(за да не го влечам цел текст по два пати доле)

"Или авторот на делото каде што се споменува Бабалон (Откровението) пишувал глупости или наследниците не ги разбрале пораките... "

Не е до авторот.
До наследниците е.
Книгата се пренесува од генерација на генерација.
Се превела во милиони изданија.
Доволно е еден збор да се преведе поинаку,една запирка да се стави на друго место за да се загуби смислата на целата реченица.
Тоа ми го кажа и еден теолог со кого неодамна разговарав.
Оригиналот чинам е на еврејски и ако сакаме да знаеме што точно пишува за да го протолкуваме самите тоа би требале да научиме еврејски.
За Бабалон ќе можам да коментирам за некое време.

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
Знам дека ќе ме цитираш :) Убаво е тоа...

Нема оригинал на делото.
Најстарото издание е на грчки, III-IV век.
Има теорија и дека Јован не е автор на делото, ами Исус и дека нема никаков пророчки карактер истото дело.
Но ова е сосема друга тема, а не за Адам Ева и Лилит :)

Јас само се сомневам во веродостојноста да се гледа на работите од христијански агол. Како што рече и ти: наследниците куј знае шо направија со симболите. По плодовите денес, бааги забегале!!!
Затоа и велам - ако сакате да ги разберете овие работи напишани од евреите, студирајте ги евреите, не христијанските догми. :)
И нормално, готските романи ги избегнувајте. Романтичари не ни требаат за вакви тематики (sun)