Квалитетна дискусија на еден форум (општо)

parvati

Сангвиник
14 февруари 2012
6,710
13,879
973
Ми смо океј , менталитет ни такф, да не ни е такф менталитет , ке ни фршти дискусија сфугде
увек се најде некој негде нешто, затој и се деси нешто што гу одведе дискусију на друу страну
Сфак сфакога прооцира , праи сфаѓе : )
тој е тој, само тј што скршнаја од македонски менталитет, брат за брата, лекови строго за рецепту, или нешто сс сирење беше
сигурно е шферцувано haha затој ми сумњиф муабет : )
поздраф и дискутирајте сто посто у рилекс, без да б'цнета некога за нешто : )

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
3,103
7,519
1,183
Big Sur
Шта то беше?
Абе, некому може и чет-муабети му се квалитетни. Онака, си прави муабет со истомисленици, и тоа си го смета за квалитетно потрошено време т.е. си докажува себе дека е во право, без никаков посебен напор на мозочните вијуги. Нивно право, дури се среќни, нека тераат. А да можеш здраво да се сконтраш, убедуваш, делиш мислења и прошируваш видици, без притоа едната страна да се осети увреџено, па очајно да посегне по исмевање и навреди, тоа е квалитет. И искрено, квалитетот се мери според капацитетот на членовите, не темите. Сум била сведок на квалитетни дискусии што произлегле од рандом муабет начнат во СДК, сум била и сведок на теми со екстра добри воведи и огромни потенцијали за дискусија, кои биле уништени поради потребата на одредени индивидуи да си ја искажат инзвонредната смисла за хумор и се докажат ко попаметни од другиот преку навреди. Не знам за другите, ама си земам за право да ги искоментирам случувањата кај мене во Религија, чисто ко пример. Верници или не, религијата е непресушна, а за нејзините гранки може да се дискутира премногу, или барем нешто да се научи, чисто од општа култура да сме информирани. А што се случува? Иде член, пишува надолго и нашироко зошто е (не)верник, се избацува противников со најјакиот можен контра-аргумент: „Слеп си! Оди лечи се!“, и тука си почнува надмудрувањето. Резултат: Од тема со 30 мислења, остануваат едвај три, неповрзани едно со друго. Битно сме се докажувале кој е поглуп, та очигледно тоа е дефиницијата за дискусија по форумиве. (посебно овде, да не си мачкаме очи)

Барем лично, најквалитетната дискусија ја пронаоѓам кај членови што знаат на прав начин, со аргумент да те пецнат да им реплицираш, за сепак да се задржиш на темата, а не некој се нафилозофирал, го истурил сето знаење што го носи во себе на одредена тема, и одеднаш се јавува некој Елвис Присли да му каже оти е шушљак, без притоа да објасни зошто го мисли тоа. И поради тие што не се самосвесни да се воздржат кога нивен коментар е непотребен, умираат теми и настанува потоп од лигавења по администрација, како и поздравчиња со виртуелни тортички за собирање пиуни што ќе ја продолжат почесната делегација.

Jackal

Староседелец
13 февруари 2012
2,045
2,641
1,143
31
Битола
За квалитетна дискусија ви требаат квалитетни (зрели ) луѓе. Ко ке најдите такви луѓе а не деца (без разлика на годините,сум запознал 11 годишњаци шо биле поинтелегентни и позрели од 30 годишни) секоја дискусија ке ви биди квалитетна. Дури и онаква тема: Дали комбинација од црно и бело се вика срно бело или шарено...

• Ми се допаѓа
Реакции: WomanInRed and Lena

Redhead

Bookworm
23 февруари 2012
1,060
2,039
1,133
Neverland
Можеби има некоја слична ваква тема, но оваа има назнака за дискусиите на билокој форум воопшто.

Вака... Поттикнат од неколкуте постови што денес ги прочитав, како и со месеци „думањето“ за тоа што би се нарекло квалитет, а што не, ми дојде идеја да отворам ваква тема. Значи вака накратко. Што вие подразбирате под поимот квалитетна дискусија? Дали тематиките се некое мерило или пак начинот на кој дискусијата оди во тек? Или пак двете?
Истотака чисто од љубопитност, што ве поттикнува да дискутирате, а што одвратува

Ме потикнува издржана дискусија, со спротиставени мислења.
Не мора сите да се согласуваме, што не е ни возможно, туку дискусија без навреди.
Да владееше едноумие, ќе немаше што да пишеме.
Највеќе ме нервира, кога другата страна нема што да каже па се користи со навреди и препукавање.
Така најверојатно си го билдаат егото.
Значи колку и да не се согласувам со ставот на другиот, немам право да го навредувам.
И вадење постови од контекст.
Имаше периоди кога не ми се нит дискутираше, нит коментираше, заради баш тие постојани караници.
Али пак сега не.

Giotto(LA)

Нов член
5 април 2013
5
1
1
32
Опомена: Пишувајте на кирилица
Mozam da diskutiram samo so kvalitetni ludje, dokolku smetam deka licnostite koi se prisutni ne se adekvatni za diskusija nema ni da zapocnam. Duri i da mislam deka razgovorot sto tece e netocen, smesen, nasminkan... nema da vlezam vo diskusija so ludje sto imaat dobit od tvrdenjata sto gi iznesuvaat. Mozam da diskutiram isklucivo so ludje sto go baraat i pocituvaat moeto mislenje. (y) sto se odnesuva do ovie forum diskusii kade ne se znae za kakov profil na licnost se zboruva, moze da se iznese mislenje i da se ostane ZIV (punch)

misterija

Член со 30 казнени поени
27 јануари 2016
732
614
103
Треба прво да се знае и да се дефинира зборот квалитет а потоа да се примени...како и да е, за секоја дискусија да трае треба да се има соговорник;)

• Ми се допаѓа
Реакции: ●Untouchable°