Какви сè мистерии крие нашата Македонија?

X_Men_

Нов член
19 февруари 2012
22
7
3
25
Тиквешко езеро
На Тиквешко езеро се наогаат ,,чуда,, од риби. Порано постоела една рибарска приказна која се пренесувала со генерации дека во езерото постоеле огромни риби кои голтале цели чамци со се луѓе. И нормално ќе си речете во рибарска приказна кој верува.Така тоа останало легенда. Се до пред некоја година додека не дојде на истото езеро една словенска експедиција за друга цел за на крај да бидат толку преплашени од што се наоѓало на дното на езетото. Во Тиквешко езето постојат сомови кои се претпоставува дека се премногу стари и се ненормална големина. Има претпоставки дека најголемиот е од прилика колку некој вид на кит. Не постојат такви кранови кои би можеле да ги извададат и ако успеа да се извади еден кој беше со големина на чамец. И истиот беше поставен на плоштадот во Скопје. Бидејќи сомовите се мрзливи суштества кои само за да се прехранат излагаат на површината ја отвараат устата и чекаат нешто да влезе.Можеби ако сте на ова езеро еден ден ке видите еден ваков сом кој сигурно би ви го одземал здивот. За разлика од Неси овие сомови навистина постојат и туристите со повеќе среќа можат навистина да видат едно вакво чудно животно.
Ѓаволски ѕид - МАКЕДОНСКИОТ КИНЕСКИ ЅИД
Малку познатитот македонски раритет "Ѓаволскиот ѕид” се наоѓа на петнаесетина километри јужно од Свети Николе, на јужната страна на ниската планина Богословец и покрај самиот десен брег на реката Брегалница.
Овој импонзантен ѕид е изразито забележителен во должина од петстотини метри во правец на протегањето на “Богослвоец”, и вдолж дес-ниот брег на Брегалница а негови траги можат да се забележат дури и пет километри кон запад. Траги од ѕидот можат да се забележат и на левиот брег на Брегалница кои асоцираат на единсвеност на Ѕидот. Просечната височина се движи од 10 до 12 метри, а широк околу 2 метри. Градбата е изведена со камени блокови со просечна зафатни - на од 4 кубни метри, а помеѓу нанесе-ните камења се наоѓа тенка, црвеникава врзивна материја вешто нанесена од вештиот грдител.
Околу потеклото на овој во секој поглед монумент постојат разни гледишта. Дел од науката тврди дека станува за природна појава, односно дека ѕидот настанал со ерозија на околното земјиште. Според нив како “автор” на овој Ѕид е неуморниот неимар - природата, која овде, како ретко каде создала ремек дело. Наспроти ова тврдење има научници кои тврдат дека станува збор за градба, а не за природен феномен. Кон ова тврдење тие го наведуваат фактот дека такви камења како на градбата не постојат во неј-зината околина, потоа неверојатната вештина во градењето и постоењето на тенок врзивен материјал со црвена боја. Истовремено ваквата претпоставка наметнува дилеми околу тоа како се изведувало градењето бидејќи ѕидот се наоѓа на изразито тешко пристапен терен. До него, велат тие, тешко се стиг-нува пеш и донесувањето на огромните камења кои тежат и по четири тона барало и соодветна техника и соодветно умеење на градителите. Всушност, велат бранителите на овааа теза, тоа е еден од елементите што овој Ѕид го прават мистичен.
Наспроти науката кај народот од овој регион постои верување дека градбата е дело на надеземни сили, односно на ѓаволот, па затоа и му дале име - Ѓаволски ѕид.
Имам слушнато за ѓаволскиот ѕид и на ТВ имаше емисија за ова..а за сомовите во Тиквешко исто така имам слушнато ,дека биле некои нуркачи и виделе многу големи сомови..можеби не со големина на кит..но колку еден слон а може и поголеми..:D

Да не се тие со летачките чинии нацртани?
Ги имам видено цртежите. не се познаваат баш добро.но се гледаат луѓе и кози.така нешто..да се потсопли времево па можи и некоја слика....а за тие со летечките чинии незнам.ако знаеш повеќе кажи:D
 
  • Like
Реакции: Hip.Hop_MKD

Hip.Hop_MKD

Староседелец
15 февруари 2012
2,192
3,931
743
Ги имам видено цртежите. не се познаваат баш добро.но се гледаат луѓе и кози.така нешто..да се потсопли времево па можи и некоја слика....а за тие со летечките чинии незнам.ако знаеш повеќе кажи:D
Иначе и Тополчани и Канатларци имаме видено кругови во житата, ова сум заборавил да пишам..
А и затоа ми текна на фигурите на карпите. :D
 

Jackal

Староседелец
13 февруари 2012
2,031
2,642
1,143
26
Битола
Иначе и Тополчани и Канатларци имаме видено кругови во житата, ова сум заборавил да пишам..
А и затоа ми текна на фигурите на карпите. :D
вака не знам колку е ова вистина за тие две села зашто имам а дедо во ерековци а тоа се наоѓа на средина меѓу нив.. скор оцело лето сум таму така да ке раберев нешто.. инаку ако знајш нешто кажи...
 

Wild.One

Истакнат Член
17 јуни 2012
197
147
343
Wonderland
Тиквешко езеро
На Тиквешко езеро се наогаат ,,чуда,, од риби. Порано постоела една рибарска приказна која се пренесувала со генерации дека во езерото постоеле огромни риби кои голтале цели чамци со се луѓе. И нормално ќе си речете во рибарска приказна кој верува.Така тоа останало легенда. Се до пред некоја година додека не дојде на истото езеро една словенска експедиција за друга цел за на крај да бидат толку преплашени од што се наоѓало на дното на езетото. Во Тиквешко езето постојат сомови кои се претпоставува дека се премногу стари и се ненормална големина. Има претпоставки дека најголемиот е од прилика колку некој вид на кит. Не постојат такви кранови кои би можеле да ги извададат и ако успеа да се извади еден кој беше со големина на чамец. И истиот беше поставен на плоштадот во Скопје. Бидејќи сомовите се мрзливи суштества кои само за да се прехранат излагаат на површината ја отвараат устата и чекаат нешто да влезе.Можеби ако сте на ова езеро еден ден ке видите еден ваков сом кој сигурно би ви го одземал здивот. За разлика од Неси овие сомови навистина постојат и туристите со повеќе среќа можат навистина да видат едно вакво чудно животно.
Сомовите се точно на местово на сликава. Најопасното место за капење. Длабоко е повеке од 200 метри и водата премногу влече поради браната, затоа и сомовите се 'заробиле' на ова место, станале многу големи и си чекаат плен. Побарана е помош од многу места но никој досега не се нафатил да испитува. Минатата година кога беше екстремно загадено езерото планираа да го празнат за да го исчистат и да ги извадат но ништо и од тоа затоа што се закопувале во земјата и живееле од влагата.
На ова место и да дојдеш сигурно нема да влезеш од самата бучава што ја ствараат каналите за водата. Премногу е језиво. Сепак опасноста е само овде, има многу убави места за капење, а посебно во делот кај полошкиот манастир каде што се оди само со брод или чамец, водата е многу бистра и малку повеке ладна.
Информација плус: Алгите што излегуваат во август се многу лековити.
 
  • Like
Реакции: Mnogo Bitno and Outrider

Marick14

Истакнат Член
17 февруари 2012
3,279
2,353
113
Софија
Имало значи доста мистериозни места во Македонија за посетување. :biggrin
 

Mnogo Bitno

Староседелец
9 февруари 2015
1,762
787
1,133
Skopje
Има ли некој плуснекакви информации во врска со Тиквеско езеро и мистериозните сомови , слики или текст ?! :^)
 

Метаморф

Истакнат Член
5 декември 2014
300
336
173
24
Има ли некој плуснекакви информации во врска со Тиквеско езеро и мистериозните сомови , слики или текст ?! :^)
Пред 3-4 години дете (добар пливач) се удави на место познато за риболов во езерото.Не бил сам,со другари бил,никој не видел и не слушнал ништо,едноставно го снемало.3 дена го бараа нуркачи не можеа да го најдат телото.Во 60тите години мислам,не ме држи за збор,пошто има села околу езерото,полн чамец со невестата,момчето и кумовите сакале од едната страна од езерото да стигнат до манастирот,или обратно не е битно.Истото ги снашло,нема прежиеван,ниту траги од чамецот.Сомовите се огромни,има случаи кога ги ловат ама обично се мали со големина на човек.Е сеа слика ме мрзи да барам. :D Како и да е опасно е да се плива во длабоко поради нив,таму се уште кога е направено езерото.Друго,кога водата е спуштена се отвара патот за до островчето и интересно е да се шета,исто во август како што е пишано горе убаво е да се капи заради алгите.Дрвата "гол човек" се токму тука и е интересно за посетување,Полошкиот манастир,невестинската карпа и ако имаш муда да нуркаш имаш цело село на дното од езерото. :D
Точно место не знам,прашај некој локален сом ќе ти каже.
 

Mnogo Bitno

Староседелец
9 февруари 2015
1,762
787
1,133
Skopje
:) Фала ти во секој случај хаха, да нај убаво е да се праша некој локален ,кој знае какви приказни има :^) :kafe