Историја

Succubus

Истакнат Член
28 февруари 2012
562
835
393
under your skin.
Една основна грешка во учебниците е дека се појдува од некоја си битка кај некоја си река со тие и тие. АБЕ АЈДЕ?!
За учениците да сфанат нешто подобро би требало да се почне откако веруват научниците дека сме настанале, од најраните форми на човекот, како се развивале па после како се хранеле, ловеле, раната уметност, пештерите.. па како се оформувале селата, градовите итн. итн.. За некој да ја сфане целата суштина на Историјата треба да си има некоја линија и сите битки шо ќе ги науче ќе може да ги сместе на таа линија. Ама отпрвин мора да ја има линијата, а во учебниците се започнува од буквално nowhere!
А и .. да не зборам за булшит професорите шо пропагираат безврска национализам АМА.. не е тоа никогаш изговор за да не можеш да научеш, не мора да е учењето во училиштата..
Јас сепак ќе си кажам: Училиштата денес НЕ се за образование, ни малку. Можеби основата, некое делче од целоста...мало делче :D

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,027
9,656
1,683
Normandy
Една основна грешка во учебниците е дека се појдува од некоја си битка кај некоја си река со тие и тие. АБЕ АЈДЕ?!
За учениците да сфанат нешто подобро би требало да се почне откако веруват научниците дека сме настанале, од најраните форми на човекот, како се развивале па после како се хранеле, ловеле, раната уметност, пештерите.. па како се оформувале селата, градовите итн. итн.. За некој да ја сфане целата суштина на Историјата треба да си има некоја линија и сите битки шо ќе ги науче ќе може да ги сместе на таа линија. Ама отпрвин мора да ја има линијата, а во учебниците се започнува од буквално nowhere!
А и .. да не зборам за булшит професорите шо пропагираат безврска национализам АМА.. не е тоа никогаш изговор за да не можеш да научеш, не мора да е учењето во училиштата..
Јас сепак ќе си кажам: Училиштата денес НЕ се за образование, ни малку. Можеби основата, некое делче од целоста...мало делче :D
Скоро цел пост се сложувам но има мал дел во болдот што малку постои алтеранивен одговор. За да го запознаеш детето со историјата од мали нозе сепак многу зависи од професорот. Затоа што детето тогаш ги покажува првите знаци на она што го интересира и она што не. А за да го заинтересита нештото треба да се сервира со голема љубов и желба.

Succubus

Истакнат Член
28 февруари 2012
562
835
393
under your skin.
Скоро цел пост се сложувам но има мал дел во болдот што малку постои алтеранивен одговор. За да го запознаеш детето со историјата од мали нозе сепак многу зависи од професорот. Затоа што детето тогаш ги покажува првите знаци на она што го интересира и она што не. А за да го заинтересита нештото треба да се сервира со голема љубов и желба.

Знаеш дека баш заради некои професори детето пројавува одбивност спрема предметот? Навистина зависи од професорот, многу работи зависат од него, затоа велам и дека многу се булшит! Ама сепак мислам дека училиштето не е толку неопходно и дека ако сака некој да научи, ќе може да научи и без него. Да не спомнувам колку познати физичари и научници всушност не завршиле ни средно образование...
A јас сум многу уверена во тоа дека денес училиштата не затвораат, не кастрираат, уништуват ни ја креативноста, смислата за учење. :)

• Ми се допаѓа
Реакции: Saladin

Hkakashi

Староседелец
13 јуни 2012
1,543
1,697
1,133
27
Куманово
Луѓе незнам што мислите вие, но јас неможам никако да ја научам, ни со разбирање, ни на памет, никако неможам да научам, среќа многу добро стојам со сите во одделението па ми кажуваа, инаку за 3 незнам.

Rosana

Староседелец
24 јуни 2012
267
499
1,063
Историја- наука за мртвите која ги измачува живите! :D
хаха мајтапот на страна, да сакам историја баш ми е интересно на час ама малку ме мрзи кога станува збор да го научам то ама сепак брзо сфакам и учам :)

• Ми се допаѓа
Реакции: Hkakashi

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
Историјата... Не е лоша наука. Ниту пак е досадна. Се тоа е една прикаска што човек е греотка да не ја знае.
Според мене... човек треба да живее знаејќи што правеле неговите претци.

• Ми се допаѓа
Реакции: Rosana