Искуства: Живот под кирија | Црнобело Форум

Искуства: Живот под кирија

Перомикик

Нов член
19 август 2015
22
5
3
47
Не знам дали пак ќе се вклучи членот, али мање битно...
Едно е да примиш студенти-примитивци (кога веќе се користи зборот), а друго е да досаѓаш на студенти што дошле да учат и тераат студентски живот.
Сум седела кај колешки/другарки што биле под кирија и нималку не е пристојно постојано да ти виси некој над глава за ништо.
Еднава им бара пари за теписи перење...и тоа пази - теписите на нејзин спрат што се, не кај студентиве; другата им влегува во 6 сабајле со правосмукалка и ги тера да ѝ прават кафе, иако овие учеле до 3-4 сабајлето (она ги чула дека збореле, можеле да станат).
Без разлика дали отстапуваат соба или цел стан/спрат, нашиве ретко имаат осет дека кога веќе си дал под кирија, си дал во доверба и треба да цениш приватност. У реду е да провериш повремено, ама па подобро истерај ме отколку секојдневно да се притресувам дека си ми нашол некоја фалинка и ќе ме тераш да ти платам за истата...а тоа на гоооолемо се користи ако те видат дека си некој пофин и лесно попушташ.
Си плаќаат бе заостанати долгови со тоа...што?
Ако се некои чурук кираџии, ќе решиш проблем со истерување, макар и со полиција...али на нив повеќе им одговара да бараат бељи, па да бараат пари отколку да посегнат по таков чекор.
Бар моето скромно искуство и анализа ми дале таков впечаток.
Се согласувам, но Јас како наемодател, реагирав на моментот дека понекогаш вистината има и друга страна. Да секој кој уредно плаќа има право на приватност.
Штетите предизвикани намерно треба да се платат, но нормалната амортизација, треба да е вкалкулирана во цената за месечниот наем. Не ми е познат студентскиот живот во друг град и не би можел да дискутирам од аспект на наемо примач.
 

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,085
7,016
1,683
Huntington Beach, California
silence-all-i-want-to-say.tumblr.com
Мое искуство од друга перпектива: со години над мене живееше еден пар под кирија. Со години не поплавуваа и тоа на повеќе места, неколку пати во кујната, еднаш или два пати се случи и во дневната, а најмногу во тоалетот. Се до едно утро кога во 6 саатот не разбуди вистинска поплава. Се будам зошто ги слушам како мајка ми и баба ми викаат, идам во дневна, што да видам. Од едниот кош од таванот, шиба вода. Абе како од чешма пуштена, шиба. Дневната ни пливаше цел ден во вода, среќа паркетот не се крена. Таванот беше лом, целиот распукнат, висеше малтер. Водата кога течеше се прошири низ каналите за струја (или така некако) зошто во сите соби течеше од кај сјалицата. Така да, насекаде таванот беше распукан, но не како во дневната, прав хорор. Со недели смрдеше на мокар малтер, многу работи ни се оштетија. А кој плати за тоа? Ние. Газдата на станот ниту се појави, ниту сакаше на ќираџиите да им помогне на било каков начин. Тие пак ни ветуваа дека кога ќе се малтерисува и кречи, ќе ни исплатат за штетата. Во меѓувреме се преселија и тоа беше тоа. Да не урочам, еве веќе година дена вселени се млад пар кој неодамна доби бебенце и до сега не сме имале никаков проблем. Така да, се случува навистина на некои да не им е грижа за местото во кое живеат под кирија и си прават што сакаат.
 

Ѕвездичка

Староседелец
21 март 2016
1,102
969
1,133
Најужасно искуство во животот ! Во последниот стан газдарицата живееше на прв спрат, јас и брат ми на трети спрат. Културно пред да си одиме и кажавме зошто сакаше да ни ја покачи киријата. Жената кога не бевме дома го зеде лап топот на брат ми, ја заклучи вратата со образложение дека ќе заминиме без да платиме. Каква лудача... да не коментирам дека многу често се качуваше кај нас и ни раскажуваше за нејзиниот љубовен живот и за куќа некоја што ја имала на село и за покојниот маж. Под кирија никакоооо
 

Stojne

Староседелец
29 јануари 2015
394
137
1,053
Има и ќираџии што прават проблеми.Пред ја да се вселам во станот,ќиријашите го ишкртаа зидот.Уште и дрски и безобразни со мајка ми,со кое право така зборат.Ако не е нивен станот,не значи дека треба така да се однесуваат.
Не можевме да ги најдеме за оштета да ни платат.И други ни правеле штета,правеле галама и ги избркавме.
Комшиите само се јавуваа на мајка ми и се жалеа дека во ниедно време викаат куп луѓе и е бучно.
Ете какви можат и ќиријашите да бидат.
 

corki

Староседелец
21 декември 2013
542
449
1,073
Има и ќираџии што прават проблеми.Пред ја да се вселам во станот,ќиријашите го ишкртаа зидот.Уште и дрски и безобразни со мајка ми,со кое право така зборат.Ако не е нивен станот,не значи дека треба така да се однесуваат.
Не можевме да ги најдеме за оштета да ни платат.И други ни правеле штета,правеле галама и ги избркавме.
Комшиите само се јавуваа на мајка ми и се жалеа дека во ниедно време викаат куп луѓе и е бучно.
Ете какви можат и ќиријашите да бидат.
Епа затоа не е добро да си кираџија,или ете,да живееш под кирија!
 

Stojne

Староседелец
29 јануари 2015
394
137
1,053
Добро,ете некој е ќираџија,има од двете страни безобразни.Не е во ред да ти иде газдата кога сака ненајавен,подобро е да се јави и да праша дали е некој во станот.Може да се случи некој од нас,студентите да се одмара,а газдата чука на врата.Ја не би му седела на таков,одма би заминала.
Второ,не е во ред ќираџијата да му прави нервози на газдата,во смисла да му се жалат на галама и на секој ден викање друштво.Сепак е подобро во стан,зашто некако поголема е слободата,ама не онаа негативната,како што дадов пример.
Зависи каков ќе запознаеш.