Земјотреси

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,011
9,637
1,683
Normandy
Два така да речам посериозни ги имам осетено. Едниот беше 2002ра во Април во Скопје околу 2 часот. Таман вратен од средно, со брат ми нешто се неќкавме и кога почна. Беше од оние бучните горе доле што идат. Се пикнав во најмалата соба зад носечкиот столб. После се исостави дека беше во Кососо и имаше урнато едно минаре.
Другиот беше 2004та, пак во Скопје мислам крај на април почеток на мај. Седиме на физика, меѓу последните часови, последна година средно, ентузијазам за предавање ни за лек, пошо ни преостануваат само тестови/оценки. И коа наеднаш згрми, траеше ептен кратко (пократко од првиот), па се створи мешаница по класовите. Еден психопат скокна преку затворен џам (од друг клас) си ја повреди раката.

Не ги сакам инаку, имаше некогаш на помали што ги имам почувствувано (сепак живеам на висококатница), да ме фаќаат панични напади и снемување на воздух.
 

parvati

Сангвиник
14 февруари 2012
6,710
13,878
973
Ја беше прво или фторо оделение, беше сам дома а Чаки кец (прф мој папагал у живот) си седеше у кафезче
Живесмо најгоре у зграду, ја пишуеше домашно и Чаци бој почна да скака по кафез и да летиф пердуви, нели животинке предосеќаф такфи работе, земјотреси, цунами, лизнами : )))
И глеам ја и се чуду, што му е на папагалче мое. Почна сфе да се тресе, ама не много, тмн да се исплаши мало детенце и да га земе кафез и да бега надоле, трчаја сам како луд по слубе надоле, брзо дете нема што
Искочи надвор сс Чакита и седесмо си пред зграду, кд се сфе смири врати си се назад да си га напишу домашно да не еду кец од учителку
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: smeska and Хоуп*

Struggler

Староседелец
19 јануари 2013
1,755
1,002
1,133
violetmoon

Сакам да те поправам за третиот вид на земјотреси, а тоа е рушевински. ;)

Епицентарот е најблиската точка до земјината кора, а хипоцентарот е длабочината на земјотресот.
Големината на земјотресот се пресметување со разликата помеѓу хипо и епи центарот.