По последно време не сум успеала да најдам добра енциклопедија. Само некои детски глупости. Како за ментално заостанати лица. Ги има само најосновните работи кои речиси секој ги знае, а дури ниту тие најосновно работи не се (убаво) објаснети. Најчесто ги има само нафрлано фактите кои ние треба како некои овци да ги прифатиме како точни без да бараме објаснување. На пример, пишува дека ѕвездите „умираат„ а не пишува зошто. Што е уште појако, некои енциклопедии имаат правописни грешки. Всушност, и не е толку јако. Веќе и учебниците имаат правописни грешки.
Баш пред некој ден отидов до библиотеката да побарам некоја енциклопедија. Се убив барајќи и на крај не најдов ништо од онаа што ме интересираше.
Или можеби ова важи само за македонските енциклопедии. Пред некоја година налетав на историски енциклопедии на друг јазик. Ги симнав. Беа некаде 32 пати подобри од нашиве. Но потоа ја форматиравме кантата од компјутер и бидејќи сум глупа ништо не остана од нив.
Мислам дека е полесно да читам на Википедија отколу да губам време обидувајќи се да најдам нешто вредно за читање во нашиве енциклопедии. На англиски има доста податоци колку-толку објаснувања. На македонски, нормално, нема речиси ништо.
Чекај малку! Па нели Википедија е еден вид на енциклопедија? Нешто како онлајн енциклопедија or something?
Добро, и не е толку важно. Ако треба да бирам помеѓу Википедија и некоја од нашите многу јаки енциклопедии, ќе ја изберам Википедија.