Мои импресии од првото полуфинале...
Премногу брзо помина целата врчер, особено делот кога ги прогласуваа финалистите и не очекував да се пласираме. Зошто? Затоа што во ова полуфинале имаше многу конкуренција, потоа настапот не ми се допадна, а со оглед дека другите песни имаа подобри настапи, тука ние паднавме, Даниел добро пееше, но кога станува збор за Евровизија, ние секогаш(со чесни исклучоци) испраќаме лоши песни.
После многу години(ако не и прв пат), најдобрите десет песни се пласираа во финалето. Очекувам возбудливо и интересно финале.
Овој пат ги погодив 90% од песните кои се пласираа во финале, односно 9/10. Ја згрешив само Унгарија, затоа што на нејзиното место ја ставив Финска поради очигледни причини. За неквалификуваните во финалето нема да коментирам многу, освен што ќе кажам дека имаше песни како онаа од Белорусија и можеби Холандија кои заслужија да се пласираат, но што е- тука е.
За финалистите:
Албанија- Еден од моите топ 3 од првото полуфинале. Иако не беше во првите 2 минути вокално добра, сепак последната минута беше добра. Изненадуваат Албанциве.
Ерменија- Земја која освен во 2011 секогаш била финалист(од 2006 наваму, тоа е нивното прво учество). Една од оние земји без кои финалето не помина без разлика каква песна имаат, оваа песна не ми се допаѓа многу многу, но сепак не е лоша.
Русија- Апсолутно величествена песна, настап... Исто така финалето никогаш не поминува без Русија. Една од оние земји кои секогаш се во финалето, иако понекогап имаат лоши песни(2010 на пр.)
Романија- Па просечна песна, но тоа е Романија! Уште една земја која без оглед на нештата секогаш е во финале.
Унгарија- Изненадувањето на вечерта, искрено многу се израдував кога ги прогласија за победници, ми се допаѓа песната, не велам дека е најмногу ми се допаѓа, сепак има и подобри песни.
Грција- Знаете кога нема Грција да биде во финалето? Кога врбата ќе роди грозје, ете тогаш!
Естонија- Исто така во моите топ 3 во првото полуфинале. Настапот одлично смислен и реализиран, многу емоции. Она кога навистина ја чувствувате песната во себе.... Извонредно!
Грузија- Очекувано, инаку добра песна.
Србија- Каде без Србија? Да го оставиме настрана изгледот на Бојана. Таа навистина ми се допаѓа како пееше, особено во "брзиот" дел.
Белгија- Со Белгија ги запкружувам моите топ 3 на оваа вечер. Веќе неколку месеци си ја потпевнивам оваа песна. А во последните 6-7 дена многу интензивно. Многу ми е мило што се пласира, очекувам висок пласман, иако се' може да се случи.
За вечерва очекувам да се пласираат:
Литванија- Поради бакнежот на средина на песната.
Ирска- Мислам дека може до финалето, односно така претчувствувам, или можеби ќе биде Портигалија на најзино место...
Малта- Не очекувам и овој Warrior да се откаже.
Норвешка- Мора, едноставно мора да се пласира.
Летонија/ Латвија- Внимавајте на Амината. Оваа песна ми е фаворит во ова полуфинале.
Азербејџан- Знам дека ќе се пласираат поради тоа што секогаш се пласираат, без ланскиот лош пласман(22 место во финале), имаат шросечно четврто место! А песната не ми се допаѓа многу.
Шведска- Да, Шведска секогаш(освен 2010) се пласира. Настапот е еден од најдобрите, ако не и најдобар на оваа Евровизија. Некои велат дека е копија песната, но нека е! Убава е!
Кипар- Претчувствувам.
Словенија- Оваа година имаат добар избор направено Словенците. И ако се прашувате зошто и се слушалките на Марјетка, кас ќе ви кажам: по тоа е претпознатлива, и на настап и на интервју, секаде ги носи. Не е ко Тијана лани, секаде ги носеше белите очила, само на сцена не(иако вокалите носеа).
Полска- Мразам да го кажам ова, ама така мислам. Моника има прекрасен глас, но мислам дека тоа што таа е инвалид влијае. Се извинувам што морав да го кажам(напишам) ова.
Им посакувам среќа на сите учесници вечерва!
Р. Ѕ. Не гледам на МРТ, ме нервира коментаторката, ќе си гледам
овде и тоа без коментар и без реклами.