Дали Бог е незаинтересиран и бесчувствителен?

balerina

Староседелец
1 април 2014
144
96
638
Многу луѓе мислат дека одговорот на ова прашање е 'да‘. Тие си велат 'Да беше Бог заинтересиран за луѓето, зарем светот немаше да биде сосема поинаков?‘ Насекаде околу нас гледаме војни, омраза и беда. Освен тоа, и ние самите знаеме што значи да се разболиме, да страдаме или да ни умре некој близок. Затоа многумина велат 'Ако се интересираше Бог за нас и за нашите проблеми, немаше ли да спречи да се случуваат такви работи?‘ Што е уште полошо, понекогаш верските водачи ги наведуваат луѓето да мислат дека Бог е бесчувствителен. Како? Па, кога ќе се случи некоја трагедија, велат дека тоа е Божја волја. Всушност, тие го обвинуваат Бог за сите лоши работи што се случуваат. Но, дали е виновен тој? Што мислите вие за тоа???
 
Последна промена:
  • Ми се допаѓа
Реакции: melpomena

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Тоа верникот треба да си знае, ако Бог е семоќен а не спречува зло тогаш го спонзорира злото. Како тоа?

Или е семоќен или не е.
Ако е семоќен или е добар (го елиминира злото по природата на својата семоќност и љубов кон својата творба чоекот) или не е (не го елиминира злото)
Може да биде 1.семоќен и лош 2.Ограничено моќен и добар. Трето нема.

Предвидувам дека `слободната воља` ќе вмаршира во муабетот како рисјански теолошки обид за објаснување на постоењето на зло при постоење на семоќен Бог кој уствари е Љубов. Но слободната воља при постоење на семоќен ентитет е невозможна. Ако таа постои тогаш би се претполагала семоќност и семудрост и кај човекот што нормално е глупост.
 

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Многу луѓе мислат дека одговорот на ова прашање е 'да‘. Тие си велат 'Да беше Бог заинтересиран за луѓето, зарем светот немаше да биде сосема поинаков?‘ Насекаде околу нас гледаме војни, омраза и беда. Освен тоа, и ние самите знаеме што значи да се разболиме, да страдаме или да ни умре некој близок. Затоа многумина велат 'Ако се интересираше Бог за нас и за нашите проблеми, немаше ли да спречи да се случуваат такви работи?‘ Што е уште полошо, понекогаш верските водачи ги наведуваат луѓето да мислат дека Бог е бесчувствителен. Како? Па, кога ќе се случи некоја трагедија, велат дека тоа е Божја волја. Всушност, тие го обвинуваат Бог за сите лоши работи што се случуваат. Но, дали е виновен тој? Што мислите вие за тоа???
Тоа што прашуваш потекнува од Адам.
Првиот Адам е телесен,па нормално да се грижи за телесното,а да го обвинува тоа што не го разбира,односно духовното.:(
 

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Многу луѓе мислат дека одговорот на ова прашање е 'да‘. Тие си велат 'Да беше Бог заинтересиран за луѓето, зарем светот немаше да биде сосема поинаков?‘ Насекаде околу нас гледаме војни, омраза и беда. Освен тоа, и ние самите знаеме што значи да се разболиме, да страдаме или да ни умре некој близок. Затоа многумина велат 'Ако се интересираше Бог за нас и за нашите проблеми, немаше ли да спречи да се случуваат такви работи?‘ Што е уште полошо, понекогаш верските водачи ги наведуваат луѓето да мислат дека Бог е бесчувствителен. Како? Па, кога ќе се случи некоја трагедија, велат дека тоа е Божја волја. Всушност, тие го обвинуваат Бог за сите лоши работи што се случуваат. Но, дали е виновен тој? Што мислите вие за тоа???
Понекогаш едно размислувам-Зошто мораше Исус да умре,нели можеше Бог таткото негов да најде друго решение,и зошто го прати на земјата каде луѓето ги создал да имаат слободна воља и размислување.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Abraxas

FallenAngel

Староседелец
5 декември 2012
601
402
1,073
Eupen
Бог го сака оној кој е праведен и добар. Лошите луѓе не припагаат на бога. Ти се предадени на ѓаволот. Господ му дава на секого шанса да се подобри и никогаш не не заборава. Тој е со нас во секој миг. И кога се смееме и кога плачеме. Не е бесчуствителен туку праведен. Неговата љубов е голема. Сите ние сме негови деца.
 

RoxieHeart

Староседелец
6 мај 2014
60
58
1,018
Inside your darkest fantasies.
Понекогаш едно размислувам-Зошто мораше Исус да умре,нели можеше Бог таткото негов да најде друго решение,и зошто го прати на земјата каде луѓето ги создал да имаат слободна воља и размислување.

Демонстрација на понудата. Барем јас тоа така го разбирам.
 

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Бог го сака оној кој е праведен и добар. Лошите луѓе не припагаат на бога. Ти се предадени на ѓаволот. Господ му дава на секого шанса да се подобри и никогаш не не заборава. Тој е со нас во секој миг. И кога се смееме и кога плачеме. Не е бесчуствителен туку праведен. Неговата љубов е голема. Сите ние сме негови деца.
Амин!
 

$3Я3|\||)&p&†Y

Староседелец
12 мај 2012
3,690
3,871
1,183
Бог го сака оној кој е праведен и добар. Лошите луѓе не припагаат на бога. Ти се предадени на ѓаволот. Господ му дава на секого шанса да се подобри и никогаш не не заборава. Тој е со нас во секој миг. И кога се смееме и кога плачеме. Не е бесчуствителен туку праведен. Неговата љубов е голема. Сите ние сме негови деца.
Тоа болдираното. Нели бог не создал сите ?
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Electra and Outrider

FallenAngel

Староседелец
5 декември 2012
601
402
1,073
Eupen
Тоа болдираното. Нели бог не создал сите ?

Бог ги создал Адам и Ева и рекол размножувајте се. Да не каснала од јаболкото можеби денес не ќе сме рагале мачно, не ќе сме се срамеле од своето тело, ме ќе сме си завидувале еден на друг. Јаболкото е всушност ѓаволот. Злото. Противникот на доброто и бога. Тие кои сепак го љубат господ и не прават гревови и ги почитуваат десетте божји заповеди се праведни и сакани од бога. Секое дете од мало ако имало нормални родители е учено на добри манири, а негова е одлуката дали ќе му го сврте грбот на бога или ќе остане верен на неговата милост и немилост.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: balerina

$3Я3|\||)&p&†Y

Староседелец
12 мај 2012
3,690
3,871
1,183
Аи леле .. види го ти ѓаволот и у јаболко знаел да се претвара. Одам кај него утре да ме научи како да се претворам у улична сијалица.