Големината на универзумот

Anakin

Истакнат Член
23 август 2012
869
977
203
Нашиот универзум ами не е само нашиот ...којзнае колку ги има....многу често се случува да се водат разговори за вакви теми , особено за работи за кои што знаеш многу малку, дури и тоа што го знаеш незнаеш дали е вистина. А тајната за тоа кој си ти и од каде си дошол , од што си настанал, што е тоа околу тебе, што е тоа горе, таму во вселената, што е дарк метер, што е тоа црна дупка и зошто сликата на сателитот замрзнува кога ќе пристигне до една граница пред црната дупка и ние ја гледаме како замрзната а всушност дупката веќе го голтнала сателитот, како тоа не постои време и не поостои простор создаваат конфузија и немост. Јас така се чувствувам во врска со универзумот и сите негови тајни. Моите мисли и претстави завршуват како еквивалент на она да сакаш да викаш и да се дереш а да си нем. ...можеби некогаш................
 
  • Like
Реакции: parvati

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
4,725
5,266
1,183
Disco
...а можеби е и малку мегаломански, самоизмамувачки и антропоцентрично за човекот денес да се обидува да направи концепт за настанокот на универзумот или димензиите на бес/конечноста.
Ионака нашите сетила се многу ограничени, можеме да чуеме само незначаен дел од акустичкиот спектар и мизерен дел од визуелниот спектар. Уште не го ни знаеме опсегот на постоечи фреквенции...
 

Kitty

Староседелец
26 март 2012
2,673
6,921
1,153
Cabo San Lucas
...а можеби е и малку мегаломански, самоизмамувачки и антропоцентрично за човекот денес да се обидува да направи концепт за настанокот на универзумот или димензиите на бес/конечноста.
Ионака нашите сетила се многу ограничени, можеме да чуеме само незначаен дел од акустичкиот спектар и мизерен дел од визуелниот спектар. Уште не го ни знаеме опсегот на постоечи фреквенции...
:unsure
 

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
4,725
5,266
1,183
Disco
http://ccnmtl.columbia.edu/projects/helfand/
http://en.wikipedia.org/wiki/Visible_spectrum
http://en.wikipedia.org/wiki/Hearing_range


Before you judge others or claim any absolute truth, consider that you can see less than 1% of the electromagnetic spectrum and hear less than 1% of the acoustic spectrum.

As you read this, you are traveling at 220 kilometres per second across the galaxy.
90% of the cells in your body carry their own microbial DNA and are not "you".
The atoms in your body are 99.9999999999999999% empty space and none of them are the ones you were born with, but they all originated in the belly of a star.

Human beings have 46 chromosomes, 2 less than the common potato.
The existence of the rainbow depends on the conical photoreceptors in your eyes; to animals without cones, the rainbow does not exist. So you don't just look at a rainbow, you create it.
This is pretty amazing, especially considering that all the beautiful colours you see represent less than 1% of the electromagnetic spectrum.
 

steppenwolf

Староседелец
12 декември 2012
335
489
1,063
Скопје
Да, пошто сиве овие мерења на универзумот не се изведени со ултрасофистицирани сонди, сателити и вселенски телескопи туку само со петте човечки сетила... Не заеба'aј друже.
 

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
4,725
5,266
1,183
Disco
Да, пошто сиве овие мерења на универзумот не се изведени со ултрасофистицирани сонди, сателити и вселенски телескопи туку само со петте човечки сетила... Не заеба'aј друже.

You don`t say, си мислев дека мерењата се извршени со лакти и палци и со ѕверење во небото со голо око...

Лимитацијата на сетилата и лимитацијата на интерпретацијата влијаат и на моделите со кои човекот се обидува да ја определи големината,формата и природата на универзумот. Зошто човекот се обидува да си даде објаснување е можеби уште поголема мистерија.
До пред 150 години радиобрановите, икс-зраците, гама, ув-спектарот....сето тоа било непознато а сепак луѓето си имале модели со кои се обидувале да дојдат до конечен одговор. Секако науката отиде многу далеку за тоа време, но ова е само почетокот.

Како што тврдат многу научници, темната маса и темната енергија, за кои сеуште не се знае што претставуваат и не можат да се набљудуваат туку се теоретски модели - заземаат барем 95% од универзумот за кој денес се претпоставува дека постои.
Какви фреквенции и какви видови на енергија/материја/антиматерија/whatever сеуште се недостапни за човековите машини - не се знае. Што значи дека во иднина може да има сосема нови модели со кои човекот ќе гледа подалеку и поинаку од денес.

http://science.nasa.gov/astrophysics/focus-areas/what-is-dark-energy/
http://science.time.com/2013/02/26/cosmic-fuggedaboudit-dark-matter-may-not-exist-at-all/
http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=is-dark-matter-theory-or
http://phys.org/news85310822.html
http://journalofcosmology.com/BigBang101.html

Во почетниот сингуларитет постоел и Сталин. Малку компресиран, ама сепак Сталин...:kafe
 

steppenwolf

Староседелец
12 декември 2012
335
489
1,063
Скопје
Зошто човекот се обидува да си даде објаснување е можеби уште поголема мистерија.
:eek:


Прво, би ти препорачал да го баталиш journalofcosmology, тоа е псевдонаучен сајт и затоа не земај се што ќе прочиташ таму здраво за готово. Второ, каква врска има се што напиша со самата тема? Овде се праи муабет за the observable universe, нормално дека натаму ќе бидат откриени многу нови работи но тоа не ја прави општата проценка за големината и староста на универзумот неточна...
 

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
4,725
5,266
1,183
Disco