Вработување во приватниот или државниот сектор?

Lizbeth

Истакнат Член
25 јуни 2016
130
188
143
Ако можеш да влезеш на државно место зошто да не?! Реално, какви се испади се случуваат во приватните фирми, луѓе работат преку времено не платено, трпат мобинг, а работодавците се понесуваат како да се господари на универзумот. Никој не ги почитува законите, плаќаат државен рекет, работникот е на последно место! Сум имал прилика да видам сешто во приватните фирми, најболното е тоа што некој газда испровоциран од оние на кои што треба да им плати рекет или данок својата нервоза ја истура на работникот. А шефовите пак да не ја имаат таа функција која што им го дава тоа его ќе останат само едни обични мочковци кои ќе немаат храброст да се понесуваат така со луѓето кои чесно си го заработуваат својот леб! :)
Државното ти е уште полошо, трчај по митинзи и собирај луѓе за гласање за да си го задржиш работното место. Има дебилни сопственици, не велам не, вртат само клучеви во рака и чекаат да им донесеш пари, но има и чесни. Мада на 90% од младиве не им се работи па секаде им е тешко затоа бараат државно, таму никој ништо не работи. Клати врата зимај плата. Во приватниот сектор ќе си го заработиш лебот со пот, не со седење.

• Ми се допаѓа
Реакции: Headache

Headache

Полноправен Член
14 јуни 2016
50
72
18
36
Државното ти е уште полошо, трчај по митинзи и собирај луѓе за гласање за да си го задржиш работното место. Има дебилни сопственици, не велам не, вртат само клучеви во рака и чекаат да им донесеш пари, но има и чесни. Мада на 90% од младиве не им се работи па секаде им е тешко затоа бараат државно, таму никој ништо не работи. Клати врата зимај плата. Во приватниот сектор ќе си го заработиш лебот со пот, не со седење.

Интересно мислење во врска со државните работи, јас скоро заборавив како се доаѓаше на тоа место - како партиски неопределен човек. Јас би сакал да работам во привата фирма каде што ќе имам човечки работни услови! Платата нека биде минимална... но да нема гоненици шефови и работници низ погоните! :)

• Ми се допаѓа
Реакции: Lizbeth

Lizbeth

Истакнат Член
25 јуни 2016
130
188
143
Интересно мислење во врска со државните работи, јас скоро заборавив како се доаѓаше на тоа место - како партиски неопределен човек. Јас би сакал да работам во привата фирма каде што ќе имам човечки работни услови! Платата нека биде минимална... но да нема гоненици шефови и работници низ погоните! :)
За жал така се доаѓа до работно место во државна институција. Жалосно. Нормални работодавачи има и можеш да најдеш, доволно е да се распрашаш :)

• Ми се допаѓа
Реакции: Headache

Headache

Полноправен Член
14 јуни 2016
50
72
18
36
За жал така се доаѓа до работно место во државна институција. Жалосно. Нормални работодавачи има и можеш да најдеш, доволно е да се распрашаш :)

Македонските работодавачи - господари на универзумот! :)

• Ми се допаѓа
Реакции: Lizbeth