Еве нешто позитивнo in a way.
Нели, не секој со ретка болест е со посебни потреби (и посебни потреби не значи дека личноста автоматски е и ментално неразвиена, мора тука малце да учиме да го разликуваме тоа), но постојат и оние што се, па на некој начин протестов отвара врата и за понатамошни збиднувања.
Единствено фино би било повеќе портали да се зафаќаат да известуваат за повеќе да дојде зборот до народот. Јас дознав прееска во 4 од родители на Твитер.![]()
Протест за достоинствен живот, социјална правда, рамноправност и еднакви права
Во вторник, 20 јули, Коалицијата за унапредување на квалитетот на животот на лицата со попреченост и нивните семејства „Менуваме“ ке одржи протест од Влада до Собрание за да потсети на дискриминацијата кон овие луѓе, како и да побара достоинствен живот, социјална правда, рамноправност и еднакви правwww.radiomof.mk
Едит: Грешен/постар линк сум ставила од 20ти. Имаше денес протести во Скопје. Што пак идеме до тоа дека немало медиумска покривност, иако имало протести во Битола и Скопје.
Еве од денес.
Добро е што конечно се организираат и најдискриминираните категории граѓани, барањата им се скромни и реалистични, сериозно бе сумиве кои им ги даваат за помош 5 до 7К месечно, што со тоа, само за лекови не е доволно.
А тука се и случаите на ретки болести кои не спаѓаат во програмите за помош како во мојов случај и затоа НУЛА денари помош, значи нема никаква помош никаде и никако.
Проблем е што е тешко за многу лица со ретки болести кои се спречени физички да учествуваат во протести, па и финансиски да имав прилика ќе одев во Битола за протестов ама ете

) и ја дружев пошто ѝ беше срам таму да чека сама за да аплицира за таа сума, без која реално и можевме, ама ја маваше она старинското „Ја, вие не сакате јас свој денар да имам, зависна да сум од вас.“ Него да не забегувам со тоа, муабетот ми беше за паричната поддршка што ја даваат на немоќни лица.