Никој не сака да живее вечно, сите сакаме да одиме во рајот а никој не сака да умре..зошто се употребува зборот вечно во библијата ми беше моабетот, кога вечно не може да псотои, се умира, се се заборава, нешто побрзо а нешто после мноооооооогу години.....Тоа вечно дали му доаѓа од обновувањето на лугето, од нови и нови потомоци, нешто како рециклирање на луѓето?
@alf Помагај
Ќе се послужам со сликава и нејзино толкување како јас ја разбирам,што не значи дека е точно.
Најгоре е крилата жена која држи во раката диск,под неа четири коњи ,па огин и гол човек.
Жената преставува унивезумот кој е постоано во движење која го држи сонцето,коњите ја преставуваат земјата со нејзините четири годишни промени,па огинот вечниот живот,преставувајќи го бог во човечко разбирање и по него гол човек кој им дава мусрост и знаење на луѓето,според грчката митологија е Прометеј,но може и Исус- бидејќи со давање знаење на луѓето, осуден е на страдање,од него (а ги нема на сликата) разделени во две групи луѓе кој му говорат на народот (лидери-политичари) и втора група луѓе заколнати борци за некоја идеологија,тие произлегуваат од голиот човек.
Оваа скулптура спроед мене е поим за вечност,која со еден збор кажана е ПРОМЕНА,вечни се промените, с'е e во постојано движење.