Вечен живот

misterija

Член со 30 казнени поени
27 јануари 2016
732
611
103
Никогаш не сум го разбирала зборот вечно, може ли човек да живее вечно, која е суштината на вечен живот??
Исто така имаме и изрека" Ке гориш вечно во пеколот"....ако го пропуштиме зборот вечно, се губи ли некоја смисла?
 

corki

Староседелец
21 декември 2013
542
449
1,073
Не,не се губи ништо,во смисла на конкретното излагање.
Имено,зборчето "вечно" како мека замена за зборот "засекогаш"не ја губи смислата ниту во двете насоки.Вечното живеење продолжува во нашите срца,и секојдневното доживување на убави нешта Вечно ке ни останат во сеќавањето.Пеколот не го коментирам,уствари не верувам во пекол.
А ако го пропуштиме зборот вечно,дали се губи некаква смисла!?
Ниту о овој случај се губи смислата на вредноста на реченицата,која што лесно може да се замени со:

Пр.Засекогаш ке те сакам!
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: misterija

●Untouchable°

Староседелец
24 август 2015
1,183
1,132
1,133
Вечно.. уух да помислам колку би можело да трае ме фаќа страв, да сме вечно на ова тло .. Т.е. види тоа би било добро, нема да има смрт, а со тоа ќе има повеќе среќа, грам тага, само кога ќе има тажни љубови.. И ќе има луѓе да не може игла на земја да падне :D

Вечно единствено можеш да кажеш дека ќе го сакаш братот/сестрата и нели пред олтар се колнеш на "вечна" љубов..
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: misterija

Mnogo Bitno

Староседелец
9 февруари 2015
1,801
810
1,133
Skopje
Ништо не е вечно ,а би сакал сите да бидат , а па кога би биле планетава би била ужас ..
Каде би ги собрало толку луѓе , ќе се размножуваме само и по кој знае колку жени ќе имаме брее ;) :)
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: misterija

khz777

Староседелец
20 септември 2014
105
69
1,028
30
Argentina, Buenos Aires
Нема никаква смисла кога би живеел човекот вечно .Сите твои пријатели кога тогаш би умреле и ти би останал сам/а. Едноставо доаѓаш на оваа планета го правиш тоа што мислиш и го даваш максимумот во секое поле за тие што ќе дојдат да им биде подобро и си одиш .Сега на пример има исклучоци кои се вечни како што кажа некој од членовите писатели,поети,вмро,уметници ,ким јон џун итн .
 

misterija

Член со 30 казнени поени
27 јануари 2016
732
611
103
Никој не сака да живее вечно, сите сакаме да одиме во рајот а никој не сака да умре..зошто се употребува зборот вечно во библијата ми беше моабетот, кога вечно не може да псотои, се умира, се се заборава, нешто побрзо а нешто после мноооооооогу години.....Тоа вечно дали му доаѓа од обновувањето на лугето, од нови и нови потомоци, нешто како рециклирање на луѓето?
@alf Помагај:^)
 

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
90
Никој не сака да живее вечно, сите сакаме да одиме во рајот а никој не сака да умре..зошто се употребува зборот вечно во библијата ми беше моабетот, кога вечно не може да псотои, се умира, се се заборава, нешто побрзо а нешто после мноооооооогу години.....Тоа вечно дали му доаѓа од обновувањето на лугето, од нови и нови потомоци, нешто како рециклирање на луѓето?
@alf Помагај:^)
wp_20150212_009.jpg

Ќе се послужам со сликава и нејзино толкување како јас ја разбирам,што не значи дека е точно.

Најгоре е крилата жена која држи во раката диск,под неа четири коњи ,па огин и гол човек.
Жената преставува унивезумот кој е постоано во движење која го држи сонцето,коњите ја преставуваат земјата со нејзините четири годишни промени,па огинот вечниот живот,преставувајќи го бог во човечко разбирање и по него гол човек кој им дава мусрост и знаење на луѓето,според грчката митологија е Прометеј,но може и Исус- бидејќи со давање знаење на луѓето, осуден е на страдање,од него (а ги нема на сликата) разделени во две групи луѓе кој му говорат на народот (лидери-политичари) и втора група луѓе заколнати борци за некоја идеологија,тие произлегуваат од голиот човек.
Оваа скулптура спроед мене е поим за вечност,која со еден збор кажана е ПРОМЕНА,вечни се промените, с'е e во постојано движење.
 
Последна промена од модератор:

khz777

Староседелец
20 септември 2014
105
69
1,028
30
Argentina, Buenos Aires
Никој не сака да живее вечно, сите сакаме да одиме во рајот а никој не сака да умре..зошто се употребува зборот вечно во библијата ми беше моабетот, кога вечно не може да псотои, се умира, се се заборава, нешто побрзо а нешто после мноооооооогу години.....Тоа вечно дали му доаѓа од обновувањето на лугето, од нови и нови потомоци, нешто како рециклирање на луѓето?
@alf Помагај:^)
Во библијата исто така се користени многу метафорички фигури зошто ако ја читаш како што пишува буквалистички испаѓа како стрип од амерички пазар .Така да некои елементи не се дефинирани или недоволно објаснети се.Кога ја читаш треба сам логично да ја толкуваш не само да читаш како роман.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: misterija

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Во библијата исто така се користени многу метафорички фигури зошто ако ја читаш како што пишува буквалистички испаѓа како стрип од амерички пазар .Така да некои елементи не се дефинирани или недоволно објаснети се.Кога ја читаш треба сам логично да ја толкуваш не само да читаш како роман.

Не е баш така, библијата е компилација на плагијати кои разни блискоисточни собирачи на народни митови и популарни мотиви ги собирале горе долу на едно место, подоцна е направена компилација, почнувајќи од Никејскиот собор па понатаму.

Инаку една од најтоксичните идеи е таа за вечен живот на небесата. Стотици генерации раја оставале да бидат газени и понижувани на овој свет очекувајќи дека ќе им биде фино на оној свет. Раја, крајно исплашена од смртта полека почнала да верува во вечни животи на небесата и слични глупости.

Кога мозокот ќе откаже послушност, рамна линија на ЕЕГ, онда је крај :kafe нема наредни животи, реинкарнации, рајеви со харфи, 72 девици, сето тоа умира заедно со сивата маса во черепот (wasntme)