Не знам точно, а и неможам да знам бидејки секој различно кажува, но општо познато е дека лимонот иако има кисел вкус е овошје кое има висока ph.океј, тебе ти е уште понејасно него мене. Велиш „организмот се закиселува кога внесуваме храна со кисела ph“. Колку е пх на лимонот? Колку е пх на млекото?
Не можиш да знајш колку е пх на лимонот оти секој различно кажува? Оф мори мајко, кисел вкус ама висока пх?Не знам точно, а и неможам да знам бидејки секој различно кажува, но општо познато е дека лимонот иако има кисел вкус е овошје кое има висока ph.
Е ај погоди за млекото. Најновите истражувања покажуваат дека има голема врска помеѓу внесот на млеко со губење на калциум, ај прочитај некој пост погоре и израчунај колку се 2+2.
Кажи ми земаш ли суплементи ? Знаеш ли што се антиоксиданти, знаеш ли што се слободни радикали? Пиеш ли витамин ц кога си болна?
Организамот нити се закиселува ниту се алкализира, си постојат пуферски системи која ја регулираат рН. Се под или над е патолошко(т.н. метаболичка ацидоза или метаболичка алкалоза). Тоа се одбрамбени механизми. Ако пробаш да ги нарушиш со внесување на било што сам си штетиш.Ајде де најди ми аргумент против. Незнам колку пати и на кои се начини е докажано дека организмот се закиселува кога внесуваме храна со кисела ph и дека се алкализира кога внесуваме храна со базна ph и дека кога организмот е закиселен се разболува.
Тркни до кај матичниот и прашај, ке видиш дека и тој знае, не само секташите како мене.
Ја само на ова да одговорам, аскорбинска к-на е Вит.ЦЕдит:
аскорбинска киселина шо е?
Лимонот има алкален ефект врз организмот бидејки при неговото распаѓање во метаболизмот произведуваат алкални остатоци.Не можиш да знајш колку е пх на лимонот оти секој различно кажува? Оф мори мајко, кисел вкус ама висока пх?
Едит:
аскорбинска киселина шо е?
Нормално дека не може телото апсолутно да се закисели или алкализира, но постојат варијации на ph вредноста на организмоот и на тоа влијае исхраната, стресот, хормоните... Присуството на киселински отпадоци во организмот е нормално и организмот сам си се бори против истите, но во случаи кога сме под голем стрес или константно внесуваме храна која има кисел ефект врз организмот, тогаш се создава поголема количина од тој киселински отпад и во тој случај организмот нема капацитет целосно да се ослободи од истиот, затоа го складира во ткивата на органите.Организамот нити се закиселува ниту се алкализира, си постојат пуферски системи која ја регулираат рН. Се под или над е патолошко(т.н. метаболичка ацидоза или метаболичка алкалоза). Тоа се одбрамбени механизми. Ако пробаш да ги нарушиш со внесување на било што сам си штетиш.
Океј, ова е повторно само една реченица извлечена од целосниот контекст на функционирање на телото.Лимонот има алкален ефект врз организмот бидејки при неговото распаѓање во метаболизмот произведуваат алкални остатоци.
Точно, организмот има свои механизми кои си ја регулираат рамнотежата. Точно, проблемот настанува кога ќе се забега во крајности. Затоа таа пирамидата на исхрана е таква каква е и вели дека треба да се јаде многу повеќе овошје и зеленчук одошто месо и млечни производи. Ама тоа не значи дека местото и млечните производи треба сосема да се исфрлат, не значи дека е ненормално и неприродно за човечкиот организам да се храни со месо и млеко.Нормално дека не може телото апсолутно да се закисели или алкализира, но постојат варијации на ph вредноста на организмоот и на тоа влијае исхраната, стресот, хормоните... Присуството на киселински отпадоци во организмот е нормално и организмот сам си се бори против истите, но во случаи кога сме под голем стрес или константно внесуваме храна која има кисел ефект врз организмот, тогаш се создава поголема количина од тој киселински отпад и во тој случај организмот нема капацитет целосно да се ослободи од истиот, затоа го складира во ткивата на органите.
Ph вредноста на организмот мож да се провери на лекар, не е тоа никаква измислица и не е ништо ново.