Јапонија | 日本

Hip.Hop_MKD

Староседелец
15 февруари 2012
2,204
3,933
743
5800_01.gif
5801_01.jpg
Matsue is the capital city of Shimane Prefecture, attractively located at the eastern shores of Lake Shinji (Shinjiko). Due to its location between Lake Shinji, Nakaumi (another lake) and the Sea of Japan, Matsue is also known as the "water city".
Matsue's attractions include its original castle and the former residence of Lafcadio Hearn. The city is also a good base to visit nearby Izumo Taisha, one of Japan's most important shrines and the Adachi Museum of Art with one of Japan's most beautiful landscape gardens.

Matsue Former Samurai District
5802_01.jpg
Some of Matsue's former samurai mansions have been preserved along the busy road north of Matsue Castle's inner moat.
Among the buildings is the Matsue Buke Yashiki, a former samurai residence which is now open to the public. It is a good example of a high ranked samurai family's mansion in Japan's countryside. Also in the area stands the former residence of Lafcadio Hearn.
Adachi Museum of Art
5806_01.jpg
The Adachi Museum of Art was founded by Adachi Zenko in 1980 as a way of combining his passions for Japanese art and garden design. He hoped that viewing the gardens and artwork together would expand peoples' appreciation and interest in Japanese art.
The Adachi Museum of Art is best known for its award winning garden. It has been named the best garden in Japan annually since 2003 by the Journal of Japanese Gardening. The garden can be enjoyed at anytime of the year and shows a different character depending on the season. It can only be viewed from the museum building.
In addition to the gardens, the Adachi Museum of Art also houses a collection of nearly 1300 twentieth century paintings and artworks which are rotated seasonally. There is also a permanent exhibit of paintings by Yokoyama Taikan, as well as a ceramics exhibit.


Mount Daisen
8150_01.jpg
Kengamine Peak viewed from Misen Peak

8150_02.jpg
Daisenji Temple

8150_map_01.gif

8150_04.jpg
Views from Daisen in direction of Yonago City

8150_05.jpg
The southern face of Mount Daisen seen from the Kagikake-toge Pass
Lafcadio Hearn's Former Residence
5803_01.jpg

Inside Hearn's former residence
5803_03.jpg
5803_02.jpg
The Hearn Museum next to his former residence
Iwami Ginzan
5850_11.jpg
 

Marick14

Истакнат Член
17 февруари 2012
3,289
2,348
113
Софија
Хотелот „Хоуши ин“ има полни 1.300 години и 46 генерации на сопственици. Како најстар хотел на светот влезе и во Гинисовата книга, но тоа е помалку важно од неговата волшебна приказна.
houshiinn.jpg
Пред повеќе од еден милениум локацијата каде што подоцна ќе биде подигнат хотелот ја открил еден будистички монах со име Таичо Даиши, благодарение на божеството од Хакусан, кое му се јавило на сон, во светата планина Хакусан. Божеството го информирало монахот дека во селото со име Авазу е пристигната чудотворна пролет благословена од „Докторот на душите“. И на сон му рекло:
„Селото се наоѓа на 20 до 24 километри одовде. Таму ти ќе најдеш подземни топли води со исцелителски моќи донесени од Докторот на душите. Но луѓето што живеат во ова село не знаат ништо за богатството што го имаат и што довека ќе им служи. Ти треба тоа да им го откриеш“.
housi-vodi.jpg

И како што му било наредено, Таичо заминал да го бара тоа богатство, па го нашол со помош на жителите на кои им го раскажал сновидението. И навистина, луѓето од ова село повеќе не се разболувале, зошто водите ја лекувале секоја болест, и си дочекувале длабока старост. Во својата длабока старост, монахот Таичо одлучил овој посебен подарок да го сподели и со другите жители од другите села, па на тоа место бил подигнат хотел со спа. Многу веројатно е дека „Хоуши ин“ не е само најстар хотел на светот, туку и дека во него се наоѓа првото спа. И денес персоналот во „Хоуши ин“ ќе ви ја раскаже истата приказна, која се пренесува со генерации. А дека хотелот има некаква чудесна магија е повеќе од сигурно. Но од година во година, магичноста добивала и дополнителен сјај од луксузот кој постепено се надоградувал.
Денес хотелот „Хоуши ин“ освен своето спа со лековити води, го има и најфантастичниот бар на светот, каде што понудата на коктели е неверојатна, како и ресторанот што нуди од традиционални јапонски јадења до широко интернационално мени. Специјалитетите се менуваат секоја сезона, па гостите што по вторпат ќе се вратат ќе најдат не само ново мени, туку и нови шефови на кујната.
houi-jadewe.jpg

Зен-градината е незаборавно искуство. Хотеските соби пак го задржале историскиот, првичен изглед, а само неколку од нив се реновирани во модерен стил. Во рамките на хотелот се наоѓа, сосема оправдано, Хоуши-музејот, каде што се собрани вредни дела од традиционалната јапонска уметност.
housi-gradina.jpg