Патриотизам

Y1K991

Parleur
1 март 2012
6,279
9,121
1,683
patriot - a person who vigorously supports his country and its way of life
или накратко човек кој си ја сака татковината, во тоа нема ништо лошо

Badass

Истакнат Член
16 февруари 2012
63
87
333
27
Ги имало и уште ги има но во драстично помал број.
И не зборувам за квази-патриотите со златните штитови и шлемови кои се удираат во гради и се траќаат од земја на спортски настани. Зборувам за оние,кои се едно со својата земја. Што дишат за грутка почва и што живеат за татковината.
Кои ќе се борат дури и за најситната неправда нанесена на неа.
А не да се усерат и да ги снема кога сакаат да ни го земат идентитетот и јазикот...

• Ми се допаѓа
Реакции: Hexasto

The_Mayor

Фраер од пелени
18 март 2012
2,840
6,532
1,153
Градибачалник на Прибој
Патриотизам е нешто кое јас го презирам. Нешто што според мене е за болни умови кои застапуваат туѓи идеали. Ја искрено никогаш не можам да се приврзам за нешто толку многу за да почнам да го сакам. Земјата ја гледам само како парче земја и најголем апсурд ми се границите кои постојат. Ги мразам сите поделби на луѓето, па така мразам што постојат народи (оттука следува дека го презирам патриотизмот).
Ти госпоте , и Гоце Делчев го презираш?:eek
gocedel;ev.jpg

Succubus

Истакнат Член
28 февруари 2012
562
835
393
under your skin.
Ги имало и уште ги има но во драстично помал број.
И не зборувам за квази-патриотите со златните штитови и шлемови кои се удираат во гради и се траќаат од земја на спортски настани. Зборувам за оние,кои се едно со својата земја. Што дишат за грутка почва и што живеат за татковината.
Кои ќе се борат дури и за најситната неправда нанесена на неа.
А не да се усерат и да ги снема кога сакаат да ни го земат идентитетот и јазикот...

Кои ќе се борат дури и за најситната...
Ако го скратам овоа, ќе испадне: Кои ќе се борат?! Е кои де, молам ти се..
Искрено, одамна беше кога Гоце Делчев и дружината се бореа за татковината, сега сите гледаат или да избегаат од овде, или пак уште толку да ја уништат нашата мила државичка. :)
И убаво е да си ја сакаш татковината, ама никој не е должен да ја сака. Мразам луѓе шо ми го наметнуват тоа мислење.
Ако ти ја сакаш толку Македонија, не мора да значи дека и јас морам да ја сакам и тај муабет..
Не сум патриотка, ама не ја ни мразам татковината. Има навистина убавини овде, ама надворешни. Внатрешноста (односно луѓето) се тие шо ме терат да не ја сакам толку :)

Mardy Bum

Староседелец
25 април 2012
177
180
643
behind you!
Зависи за вас што претставува поимот патриот..сигурно не се оние кои се чукаат во гради а не знаат ништо за сопственото потекло и култура, си цртаат/тетовираат знаме а не знаат ниту колку крака има...
за мене најголем патриот е оној кој книшката од чколоадо нема да ја фрли на земја туку во канта

JaMi

Староседелец
22 февруари 2012
6,531
14,441
1,683
Таму каде што треба
патриот ти е човек кој урла на утакмици Гоце да излезе на тараса,
патриот ти е Македонче кој има бугарски пасош,
патриот ти е Македонец кој заминува со целото семејство во Австралија и никогаш не се враќа во Македонија,
патриот ти е Македонец кој со поткуп дозволува да му се серат на глава...
е ова е според мене патриот во денешно време драги мои |-(