Земјотреси во Македонија

Falanga

Истакнат Член
10 април 2016
350
293
173
43
Ја мислим да се то неће догодити. Такав ризик постоји на неким другим мередијанима, нпр. у Калифорнији.. Ми смо још увек колико-толико безбедни јер су наше државе у континтенталним деловима.. ;)

Тако да је са једне стране и добро што немамо директан излаз на море..

Јел знаш шта се догодило 1963-чу у Скопљу?
Остави то континентални делови, ми имамо искуство са оваквим стварима.

• Ми се допаѓа
Реакции: Ѕид на плачот

adrenalin

Нов член
Јел знаш шта се догодило 1963-чу у Скопљу?
Остави то континентални делови, ми имамо искуство са оваквим стварима.

Не ради се о томе. Није данашње Скопље исто као и 1963. Мислим на квалитет градње објеката. Шта значи искуство?? Оно не значи ништа ако се не ради на томе да се ствари у будућности поправе тј. да нас нечему научи. Ако је неко од 1963. до данас градио објекте који не задовољавају прописане стандарде, онда ће увек да га буде страх. А таквих има много. Од обичних људи до разних сумњивих инвеститора којима је неко гледао кроз прсте. Земљотрес те снаге из 1963. се понавља тек у периоду од 400 до 500 година, а овај што је био недавно (од 5 и нешто степени) на 100..

И да је којим случајем овај недавни био 1963., имао би готово исти ефекат на тадашње Скопље..дакле, он се поновио, али су последице минималне у односу на пре 53 године..

У овим приобалним земљама увек постоји додатни ризик од Цунамија, који направи штету 10 пута већу него сам земљотрес..

Последна промена:

JaMi

Староседелец
22 февруари 2012
6,531
14,441
1,683
Таму каде што треба
Земјотресите немаа некоја сериозна последица врз градбите и инфраструктурата.Остави последици на луѓето,паника и страв кај народот.
Многу Скопјани спиеа во своите автомобили од страв и не се враќаа дома по неколку дена а многу и отпатуваа.

Mnogo Bitno

Староседелец
9 февруари 2015
1,801
810
1,133
Skopje
Беа и ке бидат,некогаш страшни некогаш не,природна појава која не може да се спречи незнам колку човечкиот фактор има и дали има влијание и придонесува за еден таков земјотрес незнам,а повеќе може да објасни тс по стручно @Saladin :cool:;)

escape

Староседелец
20 октомври 2012
2,285
2,372
1,153
Skopje
www.facebook.com
Ипак било околу Ресен :)
И Ресен осамна по медиуми, прв пат после 199 години :frantic
Среќа во несреќа што се вика. :)
Штом до Скопје се осети можам да замислам таму колку бил силен.
Па еве следна појава на Ресен по медиумите нека биде за нешто убаво. :)