Хуманост или публицитет?!

JaMi

Староседелец
22 февруари 2012
6,531
14,441
1,683
Таму каде што треба
Сакате да ви откријам една ''тајна'' овде и воедно да ве информирам?! (Не е со намера да се фалам,оние кои ме познаваат знаат добро каква сум).
Тогаш јавно ве повикувам во групата ''Хуманитарна помош за поплавените семејства од Скопје''да се придружите.
Ја оформив за време на поплавите,иако тој период не бев во Македонија директно да помогнам,бев постојано на социјалните мрежи вршев организација и логистика за помошта да стигне до оние кои најмногу им требаше.Ние сме безпрекорен тим кој секој придонесува на свој начин во секаква хуманитара акција.
Изградивме доверба кај народот и народот помага како може и умее,ни доверува донации да ги распределиме или пак не прашуваат каде треба да ги однесат.
Оформивме група за подарување или побарување на работи ''Побарај,подари и помогни!''
Во меѓувреме добивме две награди кои навистина премногу ни значат.

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,070
1,133
Сакате да ви откријам една ''тајна'' овде и воедно да ве информирам?! (Не е со намера да се фалам,оние кои ме познаваат знаат добро каква сум).
Тогаш јавно ве повикувам во групата ''Хуманитарна помош за поплавените семејства од Скопје''да се придружите.
Ја оформив за време на поплавите,иако тој период не бев во Македонија директно да помогнам,бев постојано на социјалните мрежи вршев организација и логистика за помошта да стигне до оние кои најмногу им требаше.Ние сме безпрекорен тим кој секој придонесува на свој начин во секаква хуманитара акција.
Изградивме доверба кај народот и народот помага како може и умее,ни доверува донации да ги распределиме или пак не прашуваат каде треба да ги однесат.
Оформивме група за подарување или побарување на работи ''Побарај,подари и помогни!''
Во меѓувреме добивме две награди кои навистина премногу ни значат.
Најголеми пофалби за вас и за тебе @JaMi , запознаена сум со вашата акција и имав прилика лично да се запознам со некои членки од организацијата кои се навистина прекрасни девојки. За жал тие познанства не се случија затоа што помагав, во последниве неколку години не бев во можност да помогнам, туку мене ми беше пружена помош. Исто така во тој тежок период добив помош и од членови од форумот на кои цел свој живот ке им бидам благодарна.
Бидејки сум била од таа страна, од страна на социјално загрозена личност, можам да сведочам за тоа колку ваквите дела на добрина значат.
Без разлика на тоа дали помагате јавно или анонимно, добро е што ве има. Ете ние кои не поминуваме баш најдбро во животот, благодарни сме што постоите.
А еден ден, кога ке застанеме цврсто на нозе, благодарение и на вашите хумани дела, и ние ке помагаме и ке ја продолжиме вашата мисија.

Инаку и покрај лошата финансиска состојба, желбата да се помогне и мене не ме напушта, па низ сите овие години изнаоѓам начини како може да се помогне и на оние кои имаат помалку од нас. Досега имам вдомено многу бездомни животни, дел од нив биле болни или повредени, сме ги лекувале дома или на ветеринар, понекогаш со помош на здруженијата за заштита на животни. Некои од нив се вдомени, некои за жал починаа, а некои се сеуште со нас.
Неколку години по ред учествуваме на хуманитарни базари и дел од својата заработка ја даваме во донации, пред нова година организирав и една хуманитарна работилница заедно со повеке пријатели ракотворци и самохрани мајки, целта беше да ги научиме мајките да ракотворат за да можат да вадат некој денар плус, им дониравме материјали за работа и во моментов бараме некој кој ке ни одстапи бесплатен простор за да се одржи базар каде што мајките ке ги изложат и продаваат ракотворбите кои ги изработија.
Во моментов дома имам собрано облека која веке им е мала на моите деца и мои алишта кои не ги носам, планирав кога ке ја исперам и средам да ја донирам кај вас @JaMi .

JaMi

Староседелец
22 февруари 2012
6,531
14,441
1,683
Таму каде што треба
Најголеми пофалби за вас и за тебе @JaMi , запознаена сум со вашата акција и имав прилика лично да се запознам со некои членки од организацијата кои се навистина прекрасни девојки. За жал тие познанства не се случија затоа што помагав, во последниве неколку години не бев во можност да помогнам, туку мене ми беше пружена помош. Исто така во тој тежок период добив помош и од членови од форумот на кои цел свој живот ке им бидам благодарна.
Бидејки сум била од таа страна, од страна на социјално загрозена личност, можам да сведочам за тоа колку ваквите дела на добрина значат.
Без разлика на тоа дали помагате јавно или анонимно, добро е што ве има. Ете ние кои не поминуваме баш најдбро во животот, благодарни сме што постоите.
А еден ден, кога ке застанеме цврсто на нозе, благодарение и на вашите хумани дела, и ние ке помагаме и ке ја продолжиме вашата мисија.

Инаку и покрај лошата финансиска состојба, желбата да се помогне и мене не ме напушта, па низ сите овие години изнаоѓам начини како може да се помогне и на оние кои имаат помалку од нас. Досега имам вдомено многу бездомни животни, дел од нив биле болни или повредени, сме ги лекувале дома или на ветеринар, понекогаш со помош на здруженијата за заштита на животни. Некои од нив се вдомени, некои за жал починаа, а некои се сеуште со нас.
Неколку години по ред учествуваме на хуманитарни базари и дел од својата заработка ја даваме во донации, пред нова година организирав и една хуманитарна работилница заедно со повеке пријатели ракотворци и самохрани мајки, целта беше да ги научиме мајките да ракотворат за да можат да вадат некој денар плус, им дониравме материјали за работа и во моментов бараме некој кој ке ни одстапи бесплатен простор за да се одржи базар каде што мајките ке ги изложат и продаваат ракотворбите кои ги изработија.
Во моментов дома имам собрано облека која веке им е мала на моите деца и мои алишта кои не ги носам, планирав кога ке ја исперам и средам да ја донирам кај вас @JaMi .
Фала ти мила (inlove)(inlove)(inlove)

• Ми се допаѓа
Реакции: Falanga and malo

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Не помагам на непознати лица а и кај познаниците внимателно бирам, затоа што кога мене ми беше потребна помош во life or death ситуација сите си свиркаа. Во ред, може и така.
Исто и денес и вчера, ситуација неповрзана со финансии него со нешто сосема десетто, сите се прават наудрени. Во ред, нема проблем.
Марш у црну пизду материну бре, држаата нека ви помогне, гласајте пак за неисчистени одводни канали ебаве ретардите.
Советував луѓе да не се јавуваат на броевите за помош.

Од други битија, помагам на некакви птици да се прехранат, барем си пеат наутро и доаѓаат на прозор кај мене.

Bombed-out-peter-alan-lloyd-st-annes-college-oxford-university-1980s-liverpool-bands-erics-club-punk-and-new-wave-music-1980s-liverpool-recession-vietnam-war-khmer-rouge-sean-flynn-cambodia-2.jpg

Низ канализации течат повредни материи него поголем дел од рајата...

• Ми се допаѓа
Реакции: Electra and BioTrpe

BioTrpe

Истакнат Член
29 октомври 2015
252
173
143
Не помагам на непознати лица а и кај познаниците внимателно бирам, затоа што кога мене ми беше потребна помош во life or death ситуација сите си свиркаа. Во ред, може и така.
Исто и денес и вчера, ситуација неповрзана со финансии него со нешто сосема десетто, сите се прават наудрени. Во ред, нема проблем.
Марш у црну пизду материну бре, држаата нека ви помогне, гласајте пак за неисчистени одводни канали ебаве ретардите.
Советував луѓе да не се јавуваат на броевите за помош.

Од други битија, помагам на некакви птици да се прехранат, барем си пеат наутро и доаѓаат на прозор кај мене.

Bombed-out-peter-alan-lloyd-st-annes-college-oxford-university-1980s-liverpool-bands-erics-club-punk-and-new-wave-music-1980s-liverpool-recession-vietnam-war-khmer-rouge-sean-flynn-cambodia-2.jpg

Низ канализации течат повредни материи него поголем дел од рајата...
Сликата --> Брус Ли с' пиштољем :D :D

Londoner

Нов член
9 јануари 2017
3
10
3
London N4
Хуманоста не е за криење.
Боки троши свои пари за хуманите акции, пред оваа, најде и плати стан за една година однапред на сиромашно семејство со мало дете.

Публицитет прават смрдените политичари кога со наши пари се сликаат како „изградиле и отвориле“ игралиште, спортска сала, чешма... работи за кои се платени да ги прават, пак од наши пари.

BadBoy007

Активен Член
26 септември 2016
209
166
43
Хуманост е добра работа, добро е да се помага на луѓето, најдобро кога директно помагаш на тој или тие што се загрозени. Не преферирам да донирам на некоја организација, па после оние као демек ќе помогнеле на оние на кои им треба помош. Има луѓе што профитираат на човечка емпатија и си стрижат овчички. Не во таа конотација кажано, но Црвениот Крст се наполни со пари за поплавите во август 2016, завршија ли сите пари кај оние што беа погодени од поплавите или барем 50% од парите некој си ги свитка во џеб?

Боки 13 без разлика што е хејтан од други јавни особи според мене е ок човек (не навлегувам во тоа колку тежел и колку тежи сега (килограми, не пари :D) и слични негови каприци). Му помогна на бездомникот Свето и тоа е добар гест. Реши да оди јавно со оваа сторија за да другите знаат дека човекот е згрижен и да не се јавуваат други да му помагаат. Исто и да ја разбуди заспаната свест кај нас.

Браво за @JaMi и твојата хуманост. Продолжи така girl. :)

Помагајте за да бидете помогнати (not necessarily од истите лица на кои сте им помогнале). Рака која дава не се суши.

Не дека сакам публицитет или сл. :D, но еднаш на оние што чистат шофершајбна на семафори им дадов метална 50-ка се израдуваа многу. Ми беше денот и решив да го направам денот и на други. :)

Фала богу не се расфрлам на секој чекор пошто и мене ми требаат пари, но гестот е битен. Таа желба да се помогне на оние што се во понезавидна ситуација is what counts! ;)

• Ми се допаѓа
Реакции: JaMi, Prashina and BioTrpe

Falanga

Истакнат Член
10 април 2016
350
293
173
43
Елена Ристевска ја познавам лично, помага повеќе од некои други а не дига чалам. И викам јас да промовира ама не ме слуша.

Sent from my Redmi 3 Pro using Tapatalk

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
3,103
7,519
1,183
Big Sur
@JaMi браво брат ми! Дај ак мојт линк до групата тука за Internet-challenged персонава. :D Не ми ја покажува вака уз барање.

Помагам кога можам, колку можам, претежно на луѓе што јас или мои блиски ги знаеме. Не осеќам потреба тоа да го споделувам.
Еднаш купив чизми на другарка, беа во потешка состојба, па ја прашаа пред мене од кај ѝ се, пресеков веднаш дека сум ѝ помогнала да ги избере за да не се осети глупаво. Глупаво е што личноста што праша, беше свесна за состојбата, па дури мислам дека и намерно, со цинизам го направи тоа.
Тоа се тие некои фаци за ќотек, што некако се хранат со туѓа несреќа.

Мене никогаш не ми пречи промоција на помош, тоа секогаш е добредојдено. Ама што вика Фаланга, промоција да е, не издигање од земја.
Фино е, помогни, сподели со апел дека уште помош е добредојдена... или едноставно само сподели, нема врска. Ако не можеме ние да помогнеме, може ќе се најде да види некој што може.
Како и да е, ми пречи кога е без осет т.е. направено повеќе за некои свои каприци. Ми пречи кога ги сликаат луѓето, па тие треба да глумат демек среќни, а се гледа дека им е срам... е, тоа ми иде да зашамарам. Однеле кутија смоки и пакет вода, а сликале ко Оскари да доделиле, па луѓево се туткаат, вртат глави и гледаат во земја. Уште полошо па без согласност така кога ќе ги чкрапаат и лупнат као „Видете што Мајка Тереза сум, дивете ми се, лижете ме плс.“
Пак, фино што помогнале, ама малце тоа комплексите да си ги потсоберат. Доволно ги гледаме низ другите активности по социјалниве мрежи, бар да не бидеме „Јас, па по мене јас“ кога се работи за туѓ живот.