Што ти пречи во Велигден?Не ми е јасно зошто религиозниве луѓе многу повеке важност придаваат на нешта што човекот ги створил и ги поврзал со религијата (како обичаите на денешниов празник) одколку на сето она што бог го сторил?
Дали е поважен паганскиот адет кој денес се представува како некое религиозно дело кое добива голема почит единствено поради потребата на човекот да драматизира или креациите божји?
Нека ми одговорат религиозниве - Зошто принесувањето жртва на празници кое е човечка измишљотина е поважно од животот на жртвата кој е директна божја креација? Како ова еден религиозен ум го перцепира?
Аха...да,контрадикторен е во секој случај,курбан народски кажан не ми се допагал од никадПринесувањето на жртва или колење на животни..
Ова за мене зборувам, вајда и мало мислеше на истото.
Не само на велигден, туку и на многу други празници, принесување на жртви во смисол колење ја јагне, фарбање јајца... Всушност ми пречи тоа што од маката на живите суштества кои што за бог се поседнакво важни , ние правиме забава. Кокошките се малтретирани во фармите, згмечени една до друга, болни и деформирани, хранети со неприридна храна полна со хормони... а како најголем аргумент за тој злочин е оној дека мора така да биде за да човекот преживее, синџир на исхрана и такви бакрачи. Со кој аргумент ке се брани еден верник кој што купил 7-8 табли јајца за велигден? Циркусот околу празникот поважен е од животите на кутрите суштества?Што ти пречи во Велигден?
Да ама ако се оди во крајности и во Кина ги малтретираат децата за бедни пари да работат да носиш некоја јакна која е 95 посто од Кина увезена.Не само на велигден, туку и на многу други празници, принесување на жртви во смисол колење ја јагне, фарбање јајца... Всушност ми пречи тоа што од маката на живите суштества кои што за бог се поседнакво важни , ние правиме забава. Кокошките се малтретирани во фармите, згмечени една до друга, болни и деформирани, хранети со неприридна храна полна со хормони... а како најголем аргумент за тој злочин е оној дека мора така да биде за да човекот преживее, синџир на исхрана и такви бакрачи. Со кој аргумент ке се брани еден верник кој што купил 7-8 табли јајца за велигден? Циркусот околу празникот поважен е од животите на кутрите суштества?
Не сакам да кажам дека ги мешаш појмовите на животот и човечката егзистенција,но сепак би кажал дека ти си ми втора таква "жртва" за животните после мојата братучетка, и јас ја разбирам вашата пожртвенетост за тоа.На братучетка ми им беше жал за мува да се убиеше,дури и за болвите.Не ми се веруваше кога го видов тоа.Таа никако не свати дека животните (не сите)служат за исхрана на човекот во секојдневјето,тука нема крај на тоа,освен вегетарјанството.Секојдневно се убиваат животни за прехрана на лугето и на тоа нема крај.Не само на велигден, туку и на многу други празници, принесување на жртви во смисол колење ја јагне, фарбање јајца... Всушност ми пречи тоа што од маката на живите суштества кои што за бог се поседнакво важни , ние правиме забава. Кокошките се малтретирани во фармите, згмечени една до друга, болни и деформирани, хранети со неприридна храна полна со хормони... а како најголем аргумент за тој злочин е оној дека мора така да биде за да човекот преживее, синџир на исхрана и такви бакрачи. Со кој аргумент ке се брани еден верник кој што купил 7-8 табли јајца за велигден? Циркусот околу празникот поважен е од
животите на кутрите суштества?