Сакам да кажам/Сакам да прашам

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Ако Маќедоња ја замислиме во вид на женска особа тогаш неизоставно се појавува ликот на Мирка Велинофска, екстремно ружната хистерична жентурача со гумена кичма...

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
3,103
7,519
1,183
Big Sur
Во претпразнично расположение, тимот на ЦБ Ви доделува по 3 казнени поени за несоодветна содржина (си се знаете).
Несоодветна пошто терате инает овде и по други теми наместо по чет, каде е милион пати нагласено.
Пошто сте барале неонката да ве светне, еве ја ко сунце. Ставете си наочарчиНа.
Поздрави и честитки.

●Untouchable°

Староседелец
24 август 2015
1,183
1,132
1,133
СДК!
Је (@CapricornBaby) бејби маа.. Ги излуди машкиве на форумов.. Немој само да ме натераш и мене да се свртам и јас да станам машко еј! хехех :D :*

Убав и спокоен викенд, среќни и весели мигови .. Поздрав људи :) (flower)(hug)

• Ми се допаѓа
Реакции: misterija

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,070
1,133
Не ми е јасно зошто религиозниве луѓе многу повеке важност придаваат на нешта што човекот ги створил и ги поврзал со религијата (како обичаите на денешниов празник) одколку на сето она што бог го сторил?
Дали е поважен паганскиот адет кој денес се представува како некое религиозно дело кое добива голема почит единствено поради потребата на човекот да драматизира или креациите божји?
Нека ми одговорат религиозниве - Зошто принесувањето жртва на празници кое е човечка измишљотина е поважно од животот на жртвата кој е директна божја креација? Како ова еден религиозен ум го перцепира?

• Ми се допаѓа
Реакции: Lady*

Ghtalpo

Староседелец
27 февруари 2012
2,656
3,335
1,153
Не ми е јасно зошто религиозниве луѓе многу повеке важност придаваат на нешта што човекот ги створил и ги поврзал со религијата (како обичаите на денешниов празник) одколку на сето она што бог го сторил?
Дали е поважен паганскиот адет кој денес се представува како некое религиозно дело кое добива голема почит единствено поради потребата на човекот да драматизира или креациите божји?
Нека ми одговорат религиозниве - Зошто принесувањето жртва на празници кое е човечка измишљотина е поважно од животот на жртвата кој е директна божја креација? Како ова еден религиозен ум го перцепира?
Што ти пречи во Велигден?

Lady*

Староседелец
1 април 2012
1,965
6,158
1,133
Принесувањето на жртва или колење на животни..
Ова за мене зборувам, вајда и мало мислеше на истото.

• Ми се допаѓа
Реакции: malo and Ghtalpo

Ghtalpo

Староседелец
27 февруари 2012
2,656
3,335
1,153
Принесувањето на жртва или колење на животни..
Ова за мене зборувам, вајда и мало мислеше на истото.
Аха...да,контрадикторен е во секој случај,курбан народски кажан не ми се допагал од никад

• Ми се допаѓа
Реакции: malo and Lady*

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,070
1,133
Што ти пречи во Велигден?
Не само на велигден, туку и на многу други празници, принесување на жртви во смисол колење ја јагне, фарбање јајца... Всушност ми пречи тоа што од маката на живите суштества кои што за бог се поседнакво важни , ние правиме забава. Кокошките се малтретирани во фармите, згмечени една до друга, болни и деформирани, хранети со неприридна храна полна со хормони... а како најголем аргумент за тој злочин е оној дека мора така да биде за да човекот преживее, синџир на исхрана и такви бакрачи. Со кој аргумент ке се брани еден верник кој што купил 7-8 табли јајца за велигден? Циркусот околу празникот поважен е од животите на кутрите суштества?

• Ми се допаѓа
Реакции: Lady*

Ghtalpo

Староседелец
27 февруари 2012
2,656
3,335
1,153
Не само на велигден, туку и на многу други празници, принесување на жртви во смисол колење ја јагне, фарбање јајца... Всушност ми пречи тоа што од маката на живите суштества кои што за бог се поседнакво важни , ние правиме забава. Кокошките се малтретирани во фармите, згмечени една до друга, болни и деформирани, хранети со неприридна храна полна со хормони... а како најголем аргумент за тој злочин е оној дека мора така да биде за да човекот преживее, синџир на исхрана и такви бакрачи. Со кој аргумент ке се брани еден верник кој што купил 7-8 табли јајца за велигден? Циркусот околу празникот поважен е од животите на кутрите суштества?
Да ама ако се оди во крајности и во Кина ги малтретираат децата за бедни пари да работат да носиш некоја јакна која е 95 посто од Кина увезена.
Кокошките си несат јајца посекако е сеа форсирани или не не се замарам коа знам дека за празнициве и луѓе работат за профит на газдата па он претпоставувам совеста ќе си ја искупи со некоја црква која ќе биде со позлатена камбанарија.
Велигден и сите празници си се убави ако се празнуваат со цело срце вистински и искрено...се сложувам дека смртта на едно јагне нема на Бог да му значи ништо ама луѓето се такви па кога им годи се повикуваат на неговото име,нешто слично коа на Бадник се пие и пијанчи на огин...зашто?Во име господово се разбира.
Мене па ме радува што во ова лудило успеваат за овие два три големи празника да речат стоп дај малку да глумиме христијани па као се малку покротки и одмерни овие два дена :)
Што би рекол Игор Исаковски во една песна апропо муабетот

''сите беа наместено весели''

corki

Староседелец
21 декември 2013
542
449
1,073
Не само на велигден, туку и на многу други празници, принесување на жртви во смисол колење ја јагне, фарбање јајца... Всушност ми пречи тоа што од маката на живите суштества кои што за бог се поседнакво важни , ние правиме забава. Кокошките се малтретирани во фармите, згмечени една до друга, болни и деформирани, хранети со неприридна храна полна со хормони... а како најголем аргумент за тој злочин е оној дека мора така да биде за да човекот преживее, синџир на исхрана и такви бакрачи. Со кој аргумент ке се брани еден верник кој што купил 7-8 табли јајца за велигден? Циркусот околу празникот поважен е од
животите на кутрите суштества?
Не сакам да кажам дека ги мешаш појмовите на животот и човечката егзистенција,но сепак би кажал дека ти си ми втора таква "жртва" за животните после мојата братучетка, и јас ја разбирам вашата пожртвенетост за тоа.На братучетка ми им беше жал за мува да се убиеше,дури и за болвите.:)Не ми се веруваше кога го видов тоа.Таа никако не свати дека животните (не сите:))служат за исхрана на човекот во секојдневјето,тука нема крај на тоа,освен вегетарјанството.Секојдневно се убиваат животни за прехрана на лугето и на тоа нема крај.
Искрено и мене ми е жал за животните што се колат,но таа приказна нема да престане никогаш.Затоа треба да се помириш со тоа.