Обично е B(БЕ), но можно е и да се наштима како подршка на Е жицата за да се подобри и продолжи требл дојапазонот на Е жицата.Кој тон е седмата жица,не сум имал прилика да пробам со седум жици.12ка е сум свирел,ама таа е 2х6.
Кога би била (Е) или подршкана (Е)жицата,тогаш лесна работа,но ако е (B)Ќе треба ајле увежбавањеОбично е B(БЕ), но можно е и да се наштима како подршка на Е жицата за да се подобри и продолжи требл дојапазонот на Е жицата.
Руските и Бразилските гитари акустични од времето биле такви. Од таму е идејата, они ја корителе за додатен бас ефект при свирење со сите прсти...класичарска работа.Кога би била (Е) или подршкана (Е)жицата,тогаш лесна работа,но ако е (B)Ќе треба ајле увежбавање
Аха,значи сепак седма се штима на ( B)!? Верувам дека убаво би звучело.Абе добро сеа, тоа си се нагодува. Жици со појака-послаба тензија, скала на вратот минимум 25, фајн тјунинг и ќе добиеш се` ко што треба.
Инаку @corki, седма се штима на B баш за да не треба вежбање туку да ти дојде природно како од високите E и B. Тамам си се ко другите интервали. Од B до Е имаш ист интервал како од Е до А и си тераш натаму.
Не ни кажа што гитара ти праи друштво?Аха,значи сепак седма се штима на ( B)!? Верувам дека убаво би звучело.
Сега ми е малку касно,уствари ме мрзи,инаку ке пробав на гитарата да ја наштимам по истиот редослед,само што шеста како(b),петта(е)четврта(А),(де)..итн.Чисто ради проба да слушнам како звучи.