Не се работи за насилство во породувалиштата, се работи за поширок проблем. Обичниот граѓанин во РМ трпи насилство во било каква државна институција на било каков шалтер. Се работи за менталитет на цел еден народ. Од една страна за луѓе кои штом ќе добијат работно место мислат дека се институција во институција, дека светот од нив зависи и дека странките треба да ги молат и да бидат љубезни со нив, па дури си земаат за право и да дисциплинираат луѓе со повишен тон и вулгарности. Од друга страна, за луѓе кои мислат дека сето ова е нормално и се трудат да бидат послушни и да не се 'рчкаат со оние од кои зависат.
Менталитет е во прашање, и последица на еден систем кој е поставен на криви нозе, и тоа толку долго што никој веќе не памти што значи вистински ред и однос кон муштерии, корисници, пациенти... Јас сум надвор веќе некое време, еве има три години како никој не ми се развикал на шалтер, како луѓето ми се обраќаат на „вие“, како во болница ме третираат како човек кој има некаков проблем и треба да му се помогне. Сите се љубезни и тоа за мене се уште изгледа надреално. Нормалното изгледа надреално...