Насилство во породувалиштата

lady_blue

Староседелец
14 февруари 2012
2,397
4,420
1,153
Хаха, барем прочитај убаво и целосно што сака да каже персоната на која сакаш да и се нафрлиш. Еве толку ти помагам а сега ти сама прочитај што вели Берта.
Грешка си нешто ..... предрасуди мејби?

Во кој филм си гледала или пак си сонувала дека чистачка со пластично шише ги мие жените..па пази молимте , шише од фанта(која реклама и удараш):rofl
Аха, во филм.

Последна промена од модератор:

MoonFairy

Староседелец
28 септември 2012
1,335
1,964
1,133
Во кој филм си гледала или пак си сонувала дека чистачка со пластично шише ги мие жените..па пази молимте , шише од фанта(која реклама и удараш):rofl
Во секоја државна болница кај нас...
И во нашата болница праксата е таа...
А ти пошто ко од друга планета да си, ај да прашам кај вас како е?

Prashina

Староседелец
28 јуни 2013
1,367
3,061
1,133
Леле колку горчина има на форумов и апење меѓу членови. Ова не е квалитетна дискусија, па меѓу редови и вреѓање. Многу негативна енергија која наместо да се релаксирам ме напнува. Незнам што е ова, некој го крстува македонски синдром или како сакаш кажете го, но ова не е тој форум во кој се зачленив пред две и пол години. Чудно е се во нашата чудесна Македонија.

Big Berta

Староседелец
7 февруари 2015
106
209
1,053
Big Berta ti posakuvam lesno i brzo poroduvanje. I nemoj da odis da se poragjas tamu kade sto ne veruvas vo necija strucnost, uslovi, ili imas negativni emocii kon toj koj ke te poragja, zasto nema da pomines ubavo. Ako nekoj saka da si ja ostvari svojata profesionalna zadaca, a od drugata strana ima negativen stav i neveruvanje(bezrazlika dali e toa opravdano ili ne) , sekogas situacijata se komplicira po nekoj Marfiev zakon. Ako veruvas vo privatnite bolnici ili nekomu licno, od sega sobiraj pari za poroduvanje. Prikaznite deka personalot uziva za da gi gleda i da se cudi na vaginite na pacientkite- ne drzi...Site sekojdnevno gledaat mnogu vagini i se videle, i sekakvi formi, golemini, anomalii , se sto ima na planeta Zemja. Tie sto ti gi prenesuvaat tie prikazni , ne se mnogu iskreni. Prasaj ja majka ti za iskustvoto na ragjanje, mozebi ke ti dolovi realna slika.

И јас ти посакувам да немаш блиски личности кои ќе бидат жртви на третманот што го спомнав јас и други луѓе на темава. Мајка ми се пораѓала во период кога работите функционирале многу поинаку, не се примале секакви работници кои лапнале диплома со помош на корупција и биле примени на работа поради партија. Не тврдам дека тогаш немало такви или дека и денес не постојат стручни лекари, но големиот број на смртни случаи поради лекарска грешка само во оваа година, како и фактот што скоро сите овде сме сведоци дека е потребна партиска книшка за многу работни места, ме тера да помислам дека првиот тип на лекари се сѐ поприсутни. Ако одиме по твојата логика, не постои женска циркумцизија, на пример, затоа што не ти се случила тебе или на некој од твоите најблиски. Не велам дека треба слепо да ми веруваш, напротв, но остави барем мала доза на сомнеж дека можеби тоа што го спомнав јас и уште некои тука е вистина. Немој да бидеш толку сигурна во стручноста на лекарите денес, баш поради смртните случаи што ги спомнав погоре.
Не знам колку се искрени тие што ми ги пренесуваат овие приказни, знам дека голем број на жени се обидуваат да избегнат породување во некоја од градските болници. Од страв! Страв поради лекарска нестручност, незаинтересираност итн.

• Ми се допаѓа
Реакции: Prashina

Big Berta

Староседелец
7 февруари 2015
106
209
1,053
Последна промена:

Io Sono

Староседелец
27 јуни 2015
422
431
673
A Galaxy far, far away...
Не се работи за насилство во породувалиштата, се работи за поширок проблем. Обичниот граѓанин во РМ трпи насилство во било каква државна институција на било каков шалтер. Се работи за менталитет на цел еден народ. Од една страна за луѓе кои штом ќе добијат работно место мислат дека се институција во институција, дека светот од нив зависи и дека странките треба да ги молат и да бидат љубезни со нив, па дури си земаат за право и да дисциплинираат луѓе со повишен тон и вулгарности. Од друга страна, за луѓе кои мислат дека сето ова е нормално и се трудат да бидат послушни и да не се 'рчкаат со оние од кои зависат.

Менталитет е во прашање, и последица на еден систем кој е поставен на криви нозе, и тоа толку долго што никој веќе не памти што значи вистински ред и однос кон муштерии, корисници, пациенти... Јас сум надвор веќе некое време, еве има три години како никој не ми се развикал на шалтер, како луѓето ми се обраќаат на „вие“, како во болница ме третираат како човек кој има некаков проблем и треба да му се помогне. Сите се љубезни и тоа за мене се уште изгледа надреално. Нормалното изгледа надреално...

BioTrpe

Истакнат Член
29 октомври 2015
252
173
143
Не се работи за насилство во породувалиштата, се работи за поширок проблем. Обичниот граѓанин во РМ трпи насилство во било каква државна институција на било каков шалтер. Се работи за менталитет на цел еден народ. Од една страна за луѓе кои штом ќе добијат работно место мислат дека се институција во институција, дека светот од нив зависи и дека странките треба да ги молат и да бидат љубезни со нив, па дури си земаат за право и да дисциплинираат луѓе со повишен тон и вулгарности. Од друга страна, за луѓе кои мислат дека сето ова е нормално и се трудат да бидат послушни и да не се 'рчкаат со оние од кои зависат.

Менталитет е во прашање, и последица на еден систем кој е поставен на криви нозе, и тоа толку долго што никој веќе не памти што значи вистински ред и однос кон муштерии, корисници, пациенти... Јас сум надвор веќе некое време, еве има три години како никој не ми се развикал на шалтер, како луѓето ми се обраќаат на „вие“, како во болница ме третираат како човек кој има некаков проблем и треба да му се помогне. Сите се љубезни и тоа за мене се уште изгледа надреално. Нормалното изгледа надреално...
Пример за шалтерите кај нас е ,,ако треба да платиш данок за врвки на патики треба да одиш на шалтерот и да кажеш оти сакаш да го платиш данокот, тие ке те упатат во банка каде треба да пополниш уплатница но не го знаеш трансакцискиот број или нешто слично, пак се враќаш до установата за даноци, потоа пак до банка, пак до установата ... ако згрешиш некоја бројка или буква уште неколку пати ке одиш натаму наваму ... додека во некоја друга држава пример Будалија тоа го правиш на еден шалтер за многу многу малку време. Ова сето е без насилство. На ова дотури му и насилство и повишен тон и закаснување на одредениот работник.
Инаку кога народот ке сфати дека породувањето дома е сасвим сигурен и тачно бољи начин на породување тогаш не би имало ваква тема.

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Пример за шалтерите кај нас е ,,ако треба да платиш данок за врвки на патики треба да одиш на шалтерот и да кажеш оти сакаш да го платиш данокот, тие ке те упатат во банка каде треба да пополниш уплатница но не го знаеш трансакцискиот број или нешто слично, пак се враќаш до установата за даноци, потоа пак до банка, пак до установата ... ако згрешиш некоја бројка или буква уште неколку пати ке одиш натаму наваму ... додека во некоја друга држава пример Будалија тоа го правиш на еден шалтер за многу многу малку време. Ова сето е без насилство. На ова дотури му и насилство и повишен тон и закаснување на одредениот работник.
Инаку кога народот ке сфати дека породувањето дома е сасвим сигурен и тачно бољи начин на породување тогаш не би имало ваква тема.
:eekАбе ти луд ли си или неинформиран!?? Денешниве трудници сакаат да се пораѓаат во време кога они ќе го одберат, со анестезија за да не осетат болка, одат на пороѓај со куферче в рака, нашминкани, весели..еееееееее..кај живееш ти?? Ке те потепаат, дома да се пораѓам:rofl(ова не важи за сите трудници)

• Ми се допаѓа
Реакции: Prashina and BioTrpe

lady_blue

Староседелец
14 февруари 2012
2,397
4,420
1,153
:eekАбе ти луд ли си или неинформиран!?? Денешниве трудници сакаат да се пораѓаат во време кога они ќе го одберат, со анестезија за да не осетат болка, одат на пороѓај со куферче в рака, нашминкани, весели..еееееееее..кај живееш ти?? Ке те потепаат, дома да се пораѓам:rofl(ова не важи за сите трудници)
Во право си, никако не треба да одат нашминкани и весели на пороѓај, туку потресени и со наведната глава, да седат сус и уста да не отворат.