Дали сте задоволни од нашето здравство?

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
A se kaze deka nesto ubavo se slucilo/napravilo vo makedonija,odma opoziciskite botovi si go kazuvat svoeto mislenje,i koj od koj postrucen.Sega problem e zosto e izgradena vo Skopje,a ne dali e od polza ili ne.Za mene naseto zdravstvo e super dobro,toa go zboruvam od licno iskustvo,zboram za lubeznosta i visokiot procent na podgotvenost na lekarite.Tocnoto dijagnosticiranje i navremenoto hospitaliziranje...sto treba drugo.
Sa izvinuvam za latinicata,nemam kirilica.

Аман бе до толку ниту една оригинална мисла не ти се мота во главата па мора да ме копираш, само наместо `партиски` си напишал `опозициски`....бот?:kafe
Настрана тоа, природата била скржава, него интересни се ваквите ликови со нивното мантрање за `опозиција` (мислејќи нормално на политичка партија, толку им сече), не сфаќајќи дека поимот `опозиција` не опфаќа само политички ентитети.

Штета што илјадници мртви луѓе, дечиња кои родителите си ги погребаа, онаа вештицата одвратна која ослепела стотици пациенти, немањето реагенси во пола лаборатории, доместос во вени и куп остали трагедии те демантираат.
Ништо ти не зборуваш од искуство него субвенциите што ги лапна зборуваат за тебе, не се сомневам во твојата лојалност до гроба на власта, ако ти заповедаат да ископаш око на бебе веројатно и тоа би го сторил.

Таа болница во Охрид е ставена под клуч поради огромните милионски загуби што ги направија, нерентабилно работење, неисполнет капацитет.Затварањето на болницата не остави ниеден вработен на улица а децата кои имаа потреба за лекување беа пренасочени во болницата св.Еразмо.

Еразмо не е болница за белодбробни болести уште помалку детска не лупетај глупости, а колку и дали биле направени долгови е дискутабилно, пошто такви теории доаѓаат од власта.

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Аман бе до толку ниту една оригинална мисла не ти се мота во главата па мора да ме копираш, само наместо `партиски` си напишал `опозициски`....бот?:kafe
Настрана тоа, природата била скржава, него интересни се ваквите ликови со нивното мантрање за `опозиција` (мислејќи нормално на политичка партија, толку им сече), не сфаќајќи дека поимот `опозиција` не опфаќа само политички ентитети.

Штета што илјадници мртви луѓе, дечиња кои родителите си ги погребаа, онаа вештицата одвратна која ослепела стотици пациенти, немањето реагенси во пола лаборатории, доместос во вени и куп остали трагедии те демантираат.
Ништо ти не зборуваш од искуство него субвенциите што ги лапна зборуваат за тебе, не се сомневам во твојата лојалност до гроба на власта, ако ти заповедаат да ископаш око на бебе веројатно и тоа би го сторил.

Еразмо не е болница за белодбробни болести уште помалку детска не лупетај глупости, а колку и дали биле направени долгови е дискутабилно, пошто такви теории доаѓаат од власта.
Никаде не напишав дека еразмо е детска болница, ниту дека е за белодробни болести, ЗНАЧИ дека не ЛУПЕТАМ глупости.....колку деца има во Охрид и колку болнички кревети би биле потребни за лекување на пневмонии и др пулмонални болести!??Една ординација е доволна за таков вид на болести во било која установа да се стави, како што беше ставена во употреба во Еразмо болницата а таму беше префрлен и дел од медиц. кадар.

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Во Охрид не доаѓаа само луѓе од Охрид туку од цела Македонија, исто како и во Козле. Тоа математиките со креветите молим те не почнувај да ги правиш.

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Во Охрид не доаѓаа само луѓе од Охрид туку од цела Македонија, исто како и во Козле. Тоа математиките со креветите молим те не почнувај да ги правиш.
Реков дека никогаш не работеше таа болница со искористен капацитет..математики ке правиме ако сакаш слободно, мене ми се 100% точни.

corki

Староседелец
21 декември 2013
542
449
1,073

najmalku mislev deka ti ke me citiras.Najmalku sto mozev da naucam od tebe se tokmu tie kopii so iskazi i nepromisleni partiski sarkazmi.Morav od nekade da gi kopiram,vo mojot recnik ne postojat.Od tebe za tebe..ne boli.neznam zosto se oboduvas sekogas,gledajki niz prizmata na tvojot(pastir)da ocriskazes sekoj vid na nezadovolstvo vo sekoja institucija vo makedonija.Tebe najmalku te zanima zdravstvoto,tebe te interesita koja partija e na vlast.tokmu toa.Za da bide pocvrsto ocrneta nekoja institucija vo makedonika,sekogas gi koristis istite tvoi predavanja.Jas si gi kazav impresiite od licno iskustv,sto ne ti cini tebe?Ili kako i sekogas,nikoj nisto ubavo ne smee da kaze tuka na forumot.

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,070
1,133
Јас кога лежев на болница пред две три години, за вечера имаше варени шпагети без ништо и парче леб...хелоооууу шпагети и леб...
Мене тоа со храната низ нашиве болници многу ме чуди, претежно даваат банички, гевреци или макарони, шпагети... кога лежев пред седум - осум години со син ми на неонатологија добивавме и понекое вариво за ручек или ориз со парче месо, за доручек баничка или леб со мармалад или мед и за веера макарони или пак банички... Без разлика што мислам за таквата храна, да речеме дека е во ред да се примаат и толку протеини и скроб додека сме болни (што не е ) каде се витамините кои ни се најмногу потребни во тој период? тешко ли е, скапо ли е да се даде и едно јаболко на сабајле или еден чај, тешко ли е да се даде свежа салата во поголема количина за време на ручек? Па две банани се поефтини од баничка со урда ако е до тоа.
Ке речете дека тоа треба пациентите да си носат, но не секогаш и во секое време секој може да биде снабден со се што му треба посебно кога посетите се ограничени или пациентите доаѓаат од друг град и не може секој ден некој да им носи.

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
Мене тоа со храната низ нашиве болници многу ме чуди, претежно даваат банички, гевреци или макарони, шпагети... кога лежев пред седум - осум години со син ми на неонатологија добивавме и понекое вариво за ручек или ориз со парче месо, за доручек баничка или леб со мармалад или мед и за веера макарони или пак банички... Без разлика што мислам за таквата храна, да речеме дека е во ред да се примаат и толку протеини и скроб додека сме болни (што не е ) каде се витамините кои ни се најмногу потребни во тој период? тешко ли е, скапо ли е да се даде и едно јаболко на сабајле или еден чај, тешко ли е да се даде свежа салата во поголема количина за време на ручек? Па две банани се поефтини од баничка со урда ако е до тоа.
Ке речете дека тоа треба пациентите да си носат, но не секогаш и во секое време секој може да биде снабден со се што му треба посебно кога посетите се ограничени или пациентите доаѓаат од друг град и не може секој ден некој да им носи.
Па скапо е. Знаеш ли ти колку се кило јаболка? А за цела болница по едно јаболко ехее, повеќе од кило треба.
Подобро им е стоена баничка две недели да дадат и по некој камен ова де кифла, и тоа. :)

• Ми се допаѓа
Реакции: malo

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
najmalku mislev deka ti ke me citiras.Najmalku sto mozev da naucam od tebe se tokmu tie kopii so iskazi i nepromisleni partiski sarkazmi.Morav od nekade da gi kopiram,vo mojot recnik ne postojat.Od tebe za tebe..ne boli.neznam zosto se oboduvas sekogas,gledajki niz prizmata na tvojot(pastir)da ocriskazes sekoj vid na nezadovolstvo vo sekoja institucija vo makedonija.Tebe najmalku te zanima zdravstvoto,tebe te interesita koja partija e na vlast.tokmu toa.Za da bide pocvrsto ocrneta nekoja institucija vo makedonika,sekogas gi koristis istite tvoi predavanja.Jas si gi kazav impresiite od licno iskustv,sto ne ti cini tebe?Ili kako i sekogas,nikoj nisto ubavo ne smee da kaze tuka na forumot.

Неписмен, илјадници луѓе имаат починато а илјадници други се оставени со доживотни последици поради дебилното здравство.
Нема потреба од оцрнување, ситуацијата поцрна не може да биде, здравството ви е тотално срање, скоро и да нема фамилија која нема понекоја хорор приказна во врска со здравството.

Него да прашам, ако ти понудат во комитетот таму дуплирање на субвенции а во замена за тоа да ти речат да ископаш око на мало бебе, дали би го сторил тоа?

corki

Староседелец
21 декември 2013
542
449
1,073
Ако се вратиме 10тина год. наназад,и направиме споредба ќе видиш дека постои разлика со подобрување во здравствениот систем.Тоа дека се случувале смртни случаеви,и ред други непожелни работи,никој не го поречува тоа,но гледајки во генерална смисла,дефинитивно постои разлика.На прво место,поедуциран кадар,вакцини,реконструкција на стари објекти,изградба на нови,нови апарати итн.Ништо не е бриљантно,но сепак споредба со порано неможе да се прави.Кога кажа скоро нема фамилија со некоја хорор приказна.Не викам дека немало.И јас сум сведок на една таква хорор приказна далечната 93'.Многу добро ми е познато и тоа.Но сведок сум и на една поинаква ситуација што ми се случила во блиско минато.Не би тука јавно да ти објаснувам за деталите но ништо не кажувам на памет.Едноставно задоволен сум од последниот гест на медицинарите и затоа го искажав моето задоволство од истите.Значи ако ме разбираш убаво ќе сфатиш дека исклучиво гледано од мој аспект пишувам,а не од твој.Тебе ако те измачуваат деновите изгубени во твојата подрачна губитничка единица,јас или било кој друг од форумот,не ти е виновен.А кој знае и колку ќе трае.

Да ископа око на мало бебенце,некој со или без дуплирање на некакви субвенции,може да го стори морон како тебе,што лечи комплекси на форумот,сакајки да докаже колку е тажнобесен поради неговите лузерски денови,месеци и години,и години.Еех,не се нервирај,можеби и ти некогаш ќе славиш победа,АКО дојде и тој ден.

• Ми се допаѓа
Реакции: diva orhideja

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Не знам што е убаво во здравствениов систем што толку запињате со тие убавите работи. Прво нешто е што освен Скопје, сѐ друго е оставено на милост и немилост. Во малите гратчиња брзата помош изиграва меѓуградска такси служба пренесувајќи пациенти по 50+ км. за да може да ги стават на итна нега, да ги оперираат за ситници, трудници патуваат низ градови затоа што пола Македонија нема акушерско одделение... битно има „Ало докторе“, револуционерната алатка „Мој термин“, донесени се нови апаратури (хехе, ова „нови“ е најјако) без обучен кадар, реновирани се три болници кои што ги топорат којзнае колку пати ко нуклеарни централи да направиле... и толку. Пола кадар способен си фати странство затоа што видоа колку чини овдешниот систем, другите скапуваат тука на штрек да не им дојде Нино и да ги фати како седат во канцеларија во 4 ипол сабајле.

Грижата е посебна прича, да не дојде ред да лежиш во болница. Најгрозниот случај што го видов дур јас лежев беше кога еден дечко со оперирани бубрези не можеше да стане и викна сестра за да му наполни вода... па оваа кога почна да го лепи со епитети и да му кажува бајки, милина да слушаш.