Човековиот организам по градбата на џвакалниот систем и системот за варење не е наменет за животинска храна.
Не содржи доволно ензими кои би ги разградиле материите кои се содржани во месото.
После земањето на месото, откако не може доволно механички да се обработи во почетниот дел на дигестивниот тракт, а да не зборувам за желудник и тенко црево, кога ќе стигне кад тад после 20тина часа во дебелото црево се создаваат токсини кои се страни за човековиот организам, предизвикуваат нарушување на нормалната микрофлора, нарушување на нормалното функционирање на локалните клетки, промена во нивните хромозоми, неконтролирана делба и создавање најчесто на рак на дебело црево, кој што го посочив онака како пример, и е како што реков најчеста причина за смрт на денешницата затоа што симптомите се појавуваат веќе во поодмината фаза на негов развој.
Секако тука влијаат многу фактори, но во голема мера влијае конзумирањето на месо.
Штом животното се заколе доаѓа до распаѓање на белковините кое предизвикува фактички труење на месото, месотоо добива друга боја и потребно е на него да се делува со вештачки материи како нитрати и нитрити за да се добие наводно свежа боја, боја на природно месо.
Додека се коле во животното, поради стресот се зголемува концентрацијата на хорморнот на стрес па значи и месото ќе содржи висока концентрација на адреналин, исто на месото се додаваат и други хормони за побрзо созревање,па после фаќа пубертет во 8-10 година од животот.
Сакам да речам начинот на кој денес се обработува месото е далеку од правилен и е причина за абнормалности.
И овие ескимиве, да живеат ама со мал животен век