Барав по форумов, ама не најдов ваква тема. Во Македонија веганството е сеуште табу тема и доста не ни знаат воопшто што значи па терминот веган го поистоветуваат со вегетеријанство. Разликата помеѓу вегетеријанство и веган е тоа што вегетеријанецот не јади месо(иако има многу типови вегетеријанци и некои јадат само пилешко, риба..) додека веганите се личности кои не консумираат храна со животинско потекло, не јадат месо, јајца, млеко, мед. Иако мислите дека со исфрлање на овие намирници телото ќе нема доволно протеини или хранливи материи, не сте во право. Всушност во една брокула има повеќе протрини отколку во 100g месо. Исто веганството и овој начин на исхрана е потврдено како лек за многу болести.
Јас сум вегетеријанец веќе подолго време, а се трудам да станам веган,но сеуште неможам да го отфрлам млекото. Што мислите вие и кој се вашите ставови за овој начин на исхрана??
Јас сум вегетеријанец веќе подолго време, а се трудам да станам веган,но сеуште неможам да го отфрлам млекото. Што мислите вие и кој се вашите ставови за овој начин на исхрана??