Абортус: за или против?

TheKitten

Истакнат Член
3 март 2012
528
614
93
Имам јас доволно книги прочитано ;) Ти треба да се запрашаш во каков човек си изградена..

Да имаше, ќе посочеше некоја точна информација. Дај препрочитај се.
Јас каква сум, за себе сум. Не пласирам лаги и невистини, како и шпекулации, во најмала рака.

И да те прашам, што тоа прочита? Децата од Павловата улица, Крај реката Педра седнав и плачев, или Дневникот на една шопингхоличарка?

Bum-Bum

Истакнат Член
3 март 2012
1,126
1,845
423
Еден досаден град
Голема работа ако ти мислиш дека сум бесчувствителна. Сепак ниту тоа не те оправдува зошто би забранила абортус.
Тоа е комплексно прашање, и коментарите од типот ,,убиец!!! чедоморство!!! грев!!,, не помагаат никому.
А какви глупости се изнаслушав, дека требало да се роди плодот на силување, па и на инцест, вие не ги жалите живите луѓе, а јас сум била бесчувствителна.
Се додека не располагаш со доволно информации и мислиш дека ако ,,ти така си знаеш,, тоа е правилно, ќе удираш со глава во ѕид. Објективноста не е на твоја страна.
Зошто да жалам жив човек бе девојко ....Тој човек имал шанска и можност да бира....Ке одиш ти од еден на друг ке си тераш кеиф и ке абортираш после тоа ....Секој сам си ја гради својата судбина ;)

Natenceto

Староседелец
6 март 2012
1,031
1,194
1,123
Скопје
Голема работа ако ти мислиш дека сум бесчувствителна. Сепак ниту тоа не те оправдува зошто би забранила абортус.
Тоа е комплексно прашање, и коментарите од типот ,,убиец!!! чедоморство!!! грев!!,, не помагаат никому.
А какви глупости се изнаслушав, дека требало да се роди плодот на силување, па и на инцест, вие не ги жалите живите луѓе, а јас сум била бесчувствителна.
Се додека не располагаш со доволно информации и мислиш дека ако ,,ти така си знаеш,, тоа е правилно, ќе удираш со глава во ѕид. Објективноста не е на твоја страна.

Ти мислиш така, јас реков дека тоа е ДЕТЕ -ЖИВОТ има ПРАВО ДА ЖИВЕЕ одлучил НЕКОЈ да ти го подари, а ти му го скратуваш тоа. ЗАМИСЛИ тебе некој да ти го СКРАТИ ЖИВОТОТ па да осетиш како е. Да БЕСЧУВСТВИТЕЛНА СИ бидејќи не знаеш што значи да си МАЈКА! Не го знаеш ЧУВСТВОТО а со вакви аргументи НИКОГАШ НЕМА ДА НИ ДА ГО ДОЗНАЕШ.

• Ми се допаѓа
Реакции: Bum-Bum

TheKitten

Истакнат Член
3 март 2012
528
614
93
Ти мислиш така, јас реков дека тоа е ДЕТЕ -ЖИВОТ има ПРАВО ДА ЖИВЕЕ одлучил НЕКОЈ да ти го подари, а ти му го скратуваш тоа. ЗАМИСЛИ тебе некој да ти го СКРАТИ ЖИВОТОТ па да осетиш како е. Да БЕСЧУВСТВИТЕЛНА СИ бидејќи не знаеш што значи да си МАЈКА! Не го знаеш ЧУВСТВОТО а со вакви аргументи НИКОГАШ НЕМА ДА НИ ДА ГО ДОЗНАЕШ.

Ќе го дознаам, кога ќе сакам да родам, ич ти не му ја мисли. Јас многу сакам бебиња. Еве во моментов едно спие кај мене на кревет, другарка ми со сопругот е излезена, јас го чувам.
Ама правам разлика меѓу ембрион и бебе/дете. За мене тоа не е едно исто. Едното е човечко битие, прекрасно, свесно, чувствително. Другото е недефиниран облик, никаква свест, никаква нервна реакција...
И сепак, треба да си налудничав да помислиш само дека плодот на силување е подарок (кој што подарил тука, плодот е колатерална штета), или при инцест (плодот ќе се роди со страшни психофизички аномалии).

• Ми се допаѓа
Реакции: Black Mamba and Scars31

Black Mamba

Активен Член
6 март 2012
121
125
43
Дефинитивно ЗА абортус!!! И тоа не само во случај на силување или инцест - туку апсолутно право на избор

• Ми се допаѓа
Реакции: LaJa5, TheKitten and Scars

Natenceto

Староседелец
6 март 2012
1,031
1,194
1,123
Скопје
Ќе го дознаам, кога ќе сакам да родам, ич ти не му ја мисли. Јас многу сакам бебиња. Еве во моментов едно спие кај мене на кревет, другарка ми со сопругот е излезена, јас го чувам.
Ама правам разлика меѓу ембрион и бебе/дете. За мене тоа не е едно исто. Едното е човечко битие, прекрасно, свесно, чувствително. Другото е недефиниран облик, никаква свест, никаква нервна реакција...
И сепак, треба да си налудничав да помислиш само дека плодот на силување е подарок (кој што подарил тука, плодот е колатерална штета), или при инцест (плодот ќе се роди со страшни психофизички аномалии).

Тоа е убаво. Само треба да научиш да го цениш туѓото мислење. Си се држам до моето, сепак.

TheKitten

Истакнат Член
3 март 2012
528
614
93
Зошто да жалам жив човек бе девојко ....Тој човек имал шанска и можност да бира....Ке одиш ти од еден на друг ке си тераш кеиф и ке абортираш после тоа ....Секој сам си ја гради својата судбина ;)

Абе ајде, од каде поврзаноста ,,ќе одиш од еден на друг,, до ,,абортус,,?
Абортусот не е средство за заштита од несакана бременост, туку нужно несакано решение.

Како имала шанса силуваната девојка да бира?
Како убиените зиготи при вештачко оплодување заслужиле да бидат убиени?
Како плодот на инцест заслужил таков живот (страшни психофизички аномалии)?

Scars

Староседелец
17 февруари 2012
2,229
3,538
1,143

се согласувам потполно со ова.а и мислам дека абортусот е право на избор како што и самите кажавте.

• Ми се допаѓа
Реакции: Black Mamba and TheKitten

Bum-Bum

Истакнат Член
3 март 2012
1,126
1,845
423
Еден досаден град
Во тоа е целата приказна што јас не правам разлика помеѓу ембрион и бебе...Бебето е оформено а ембрионот е почеток на еден живот :D

• Ми се допаѓа
Реакции: Natenceto