Засраменост

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Мене ме мачеше онаа прикаската `Принцезата и зрното грашок`, имав таква сликовница како мал, заедно со мачорот во чизми и некои други...е сега си била таа принцезата и све нешто и сметало, се дерела на раја, не ја собирало никаде... легнувала да спие и никако да заспие, се врти лево десно... вадела душеци и покривачи, перници и јоргани за да на крај се испостави дека на даските од креветот имало зрно грашок кој ја трауматизирал...

Мислам дека се работи за суптилна алегорија пошто `зрно грашок` = клиторис :zelen
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Io Sono

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Мислам дека нема ваква тема.

Муабетот ми е следен. Од каде потекнува нашето чувство на срам?
Срам ми е да им кажам на пријателите дека...
Срам ми е да одам на тоа место затоа што...
Срам ми е да дишам затоа што...
Срам ми е, срам ми е, срам ми е....
Ама зошто?
Која е причината?
Не мислите дека срамот секогаш потекнува од она чувство кога самите себе не си прифаќаме некој дел од себе, некоја мисла, нешто, нешто?
Не верувам дека тоа чувство е во нашиот ИД. Не може да биде. Ако било во нашиот ИД, тогаш на козата ќе ѝ било срам да си игра со храната низ уста до бескрај. Ако било во нашиот ИД, тогаш мачките не би имале односи на тераса кај мене во моментов.
Срам е комплексна емоција која се менува во неколку фази на човековото живеење.Срамот е всушност нездрава,штетна емоција,таа не кочи во многу активности,во многу одлуки,ни го обликува карактерот и некогаш навистина многу ни отежнува......колку ќе биде човек срамежлив зависи од средината во која растел,живеел.од околината, државата...срамот е друштвена творевина,не е насекаде исто....
Порано жените на пр.носеле костими за капење со кои повеќе биле покриени него откриени а сега е срамота да се носат такви бапски костими,сега не е срамно и голи да одат...примеров може да ти делува смешно но поентата ми е дека и срамот се менува со години на живот на планетава.
Постојат срамни и бесрамни луѓе или луѓе кои немаат ни срам ни перде ,како што ќи нарекуваме бесрамниците а тоа зависи од нивното детство,колку нивните родители ги опоменувале и како ги воспитувале своите деца.
Срамежливите луѓе се обично сами,повлечени,неуспешни,тешко наоѓаат партнер и др.Интересно е дека срамот како емоција може да се препознае кај деца од две години.
Форумиве се добри за срамежливи луѓе кои неможат во јавност да се изјаснат или да си најдат пријатели па тука им е полесно како анонимни да си олеснат душа или да се прават силни,да навредуваат а има и што манијачат...ај да не одам у крива насока..
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: melpomena

*V******

Староседелец
2 април 2013
193
170
1,053
Diva orhideja ubavo sto im go skrena vnimanieto za da prestanat da se dokazuvaat koj pravilno postapuva vo vospituvanjeto na decata a ubavo znaat deka temata e sramot...znaci tocno sramot e emotivno custvo I da povtoram spored mene se javuva togas koga samodoverbata kaj covekot e na nisko nivo isto e I kaj decata I tie znaat da se sramat a kolku edno dete ke bide sramezlivo zavisi od sposobnosta na roditelot da go napolni so samodoverba svoeto dete
 

*V******

Староседелец
2 април 2013
193
170
1,053
Mi propadna eden ubav soncev den za bajnajne I uzivanje koga jas sakav da oblecam goren del od kostim za kapenje a mojata vujna ne mi dozvoluvase zatoa sto nemam sto da sokrijam ama bas I da sum nemala trebase da mi go oblece samata zatoa sto taka ke bev sreka I vie roditeli ako vaseto dete e srekno sto e vazno Dali dedo mraz postoi ili ne najvazno e da bide srekno
 

Io Sono

Староседелец
27 јуни 2015
422
431
673
A Galaxy far, far away...
Не читам, очи ми излегоа, во три поста имаш вкупно три точки и нула запирки, згора на тоа пишуваш квазилатиница... Диоптер ќе носам ако те читам.

P.S.
Се уште сум на темата. Да бевме тет-а-тет ќе ми беше срам да ти го речам ова ама срамот е емоција која е послабо изразена на интернет.
 
Последна промена:

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Не читам, очи ми излегоа, во три поста имаш вкупно три точки и нула запирки, згора на тоа пишуваш квазилатиница... Диоптер ќе носам ако те читам.

P.S.
Се упте сум на темата. Да бевме тет-а-тет ќе ми беше срам да ти го речам ова ама срамот е емоција која е послабо изразена на интернет.
Зошто не и пишеш во порака и да ја" описмениш" ако толку ти е мерак или сакаш да ја засрамиш??
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: melpomena and Io Sono