Протести против полициската бруталност

• Подфорумот „Политика и политички настани“ се отвора со цел да се информираме и дискутираме за политичките збиднувања во Македонија и светот.

Освен стандардните форумски правила, се молат членовите да:
    - Се држат настрана од својата пристрасност и да дискутираат во рамките на зададената тема, односно да ја држат дискусијата на соодветно ниво. Секое скршнување од истата ќе биде избришено и казнувано по потреба.
    - Не навлегуваат во конфликти околу политичките партии на кои (не) им се наклонети.
    - Секој обид за партиски активизам ќе биде санкциониран, а корисникот баниран.

Пристап до овој подфорум имаат членови со над 50 мислења по останатите теми, односно членови чија цел не е ширење политичка пропаганда и нетрпеливост.

Тимот на ЦрноБело форум се оградува од поддржување на било која политичка партија.

corki

Староседелец
21 декември 2013
542
449
1,073
Надевај се :kafe
Злобата на фиром-хунзата слеш партиски активист:rofl
Јас да бев жена и од моја утроба да излезеше цајкан ќе си купев вакизаши и ќе си го брцнев во стомак али ете судбина, некои се раѓаат слободни некои лижат чмарови за 300 евра цел живот...
Незнам зошто ти се овие пρедρасуди пρема полицијата,знаејκи деκа,во вонρедни оκолности,или еве во безρедието,да постават ρед..се ρазбиρа не збоρам за таκви полицајци на исто ниво со убиецот..и во опасните моменти,додеκа ние обичниот гρаѓанин,миρно спиеме дома со семејството,а тие за нивните ебани300евρа,одат во боρбените ρедови,да ги бρанат интρесите на дρжавата.на κρај излегува деκа и тоа не е доволно.

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Незнам зошто ти се овие пρедρасуди пρема полицијата,знаејκи деκа,во вонρедни оκолности,или еве во безρедието,да постават ρед..се ρазбиρа не збоρам за таκви полицајци на исто ниво со убиецот..и во опасните моменти,додеκа ние обичниот гρаѓанин,миρно спиеме дома со семејството,а тие за нивните ебани300евρа,одат во боρбените ρедови,да ги бρанат интρесите на дρжавата.на κρај излегува деκа и тоа не е доволно.

:rofl
Не се предрасуди туку сосема едноставни факти.
Сега ќе ти соопштам шокантен факат, полицијата како таква на оваа територија се појавува тек во времето на СХС (жандармерија) што значи пред 90-тина години. Дотогаш никогаш немало полиција на овие простори.
Веројатно рајата немирно спиела со генерации, со милениуми се превртувале на рогозините, ги мачеле кошмари и постојано си мислеле `ех кога ќе дојде тој ден некој да измисли полиција за да можеме мирно да спиеме` :D

По америките деновиве актуелни се масакри извршени од страна на цајкани, неодамна имаше тежок масакр во Казакстан каде диктаторот наредил да се отвори оган врз работници од нафтена индустрија кои протестирале за поголеми плати. Цајканите без многу двоумење убиле 80-тина работници и раниле неколку стотини.
Слично, во Ј.Африка убија 36 рудари кои протестирале за подобри услови.

Не мора да се оди по светските меридијани, и тука убиваат, тепаат, рекетираат во име на власта и истата ја штитат и ако им заповедаат ќе убиваат раја по улици.
Освен тоа, ја контролираат и трговијата со дрога, `нивните` дилери непречено си одринираат, а процентот оди во нивни џебови.

Ниту спасиле некого, ниту заштитиле некого, ниту сториле арно, јас барем не сум слушнал или прочитал такво нешто на овие простори.
Само по филмовите цајканите се фини дечки кои гнетат крофни и пијат кафе во паузата помеѓу апсење на разни манијаци, во реалноста се есенција на злото.

Фрази од типот `интересите на државата` се празни колку и рандом цајканска глава.

download-png.23915

corki

Староседелец
21 декември 2013
542
449
1,073
Сега ќе ти соопштам шокантен факат, полицијата како таква на оваа територија се појавува тек во времето на СХС (жандармерија) што значи пред 90-тина години. Дотогаш никогаш немало полиција на овие простори.
Веројатно рајата немирно спиела со генерации, со милениуми се превртувале на рогозините, ги мачеле кошмари и постојано си мислеле `ех кога ќе дојде тој ден некој да измисли полиција за да можеме мирно да спиеме` :D

По америките деновиве актуелни се масакри извршени од страна на цајкани, неодамна имаше тежок масакр во Казакстан каде диктаторот наредил да се отвори оган врз работници од нафтена индустрија кои протестирале за поголеми плати. Цајканите без многу двоумење убиле 80-тина работници и раниле неколку стотини.

Не мора да се оди по светските меридијани, и тука убиваат, тепаат, рекетираат во име на власта и истата ја штитат и ако им заповедаат ќе убиваат раја по улици.
Освен тоа, ја контролираат и трговијата со дрога, `нивните` дилери непречено си одринираат, а процентот оди во нивни џебови.

Ниту спасиле некого, ниту заштитиле некого, ниту сториле арно, јас барем не сум слушнал или прочитал такво нешто на овие простори.
Само по филмовите цајканите се фини дечки кои гнетат крофни и пијат кафе во паузата помеѓу апсење на разни манијаци, во реалноста се есенција на злото.

Фрази од типот `интересите на државата` се празни колку и рандом цајканска глава.

download-png.23915
Значи не саκам да се повтоρувам,али гледам деκа несаκаш да си дозволиш и сватиш деκ тоа што се случува κај нас со пρотестите,единствено κој го поставува ρедот во гρадот е полицијата,тебе ти се допаднало или не,таа е вистината,аκо се дозволи беснеењето да пρодолжи,можно е сценаρиото од 2001г.тогашсе пρашувам дали би ти се задоволиле стρастите.а за тоа што сρ случувало во амеρиκа,афρиκа,нема потρеба да сд κоментиρа,ние сме еден пρосечен нивен гρад,и сеκој со своите пρоблеми,можеби имаат ρазлични заκони,κој знае?!

• Ми се допаѓа
Реакции: diva orhideja

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Какво бре сценарио од 2001-ва, дај не тресете глупости само колку да се каже нешто. Ако има протести и не е полицијата ќе се повтори војна со планинари?:frantic

• Ми се допаѓа
Реакции: Saladin and Outrider

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,070
1,133

download-png.23915
Тоа примери од поголеми и светски случувања, а какви се ситуации има во секојдневниот живот за кои никој не зборува или никој не сака да слуша.
Еве јас ке додадам неколку примери со кои лично сум се сретнала, не од рекла казала, туку нешта кои со свои очи ги имам видено.
1.Кога бев средно, тогашниот мој дечко беше приведен во полоција за еден џоинт и тоа не беше фатен на лице место, туку го собраа од улица затоа што некој го накодошил. Полицаецот му предложил договор - нема да го замара ако дила трева која ке ја купува исклучиво од него и бидејки сето тоа се случуваше во едно од најмалите градчиња во државава, полицаецот му рекол ,,сите ве знам и ке дознам ако си купувал трева од некој друг''
2. Еден извесен период учев во Скопје. На раскрсница со расипани семафори и сообраќаен полицаец, ме удира автомобил и типот не ни застана, си продолжи ко ништо да не било. Станувам полека и офкам бидејки ја удрив главата и ништо не гледав во тој момент. Се собраа неколку бабички и полека се разотидоа, полицаецот само ме погледна од страна и не изреагира. Никој не ми помогна во тој момент и бев принудена едвај некако полека да се довлечкам до училиште и среќа моја што немав ниту една скршеница. Кога им кажував на останатите, сите ми рекое дека полицаецот, а и бабичките, не изреагирале поради мојот изглед ( во тоа време носев искинати фармерки, мартинки, кожна јакна, нитни, имав некоја чудна фризура) што и не ме чуди.
3. Бев сведок на силување на малолетна девојка (која во тој момент беше под дејство на дрога) од страна на скоро десеттина полицајци. До ден денес морав да молчам затоа што жртвата така сакаше, која денес за жал повеке не е меѓу нас и погодете зошто :(
4. Во основно имав школски другар кој беше син на началник. Во осмо одделение го носеше пиштолот на татко му во школо, најверојатно го крадел, ама за началник на полиција тоа е многу неодговорно.
5. Имав познаничка која имаше швалер полицаец и ако некој не и беше по кејф веднаш ке се најдеше зад решетки, доволно беше само таа да посака, а тој ке смислеше како и зошто.
6. Имав и комшија полицаец, кој секојдневно жената си ја кршеше од ќотек, на децата не им даваше да излезат од дома и да се дружат со врсниците, сестра му едвај на матура ја пушти, со молење, со убедување, плачење...

Ех... примери од секојдневието ги има безброј. Ниту еден од овие полицајци не е казнет соодветно, ниту пак е отпуштен. Сите си ја носат униформата до ден денес и поради нив ние мирно спиеме, во нивни раце е нашата сигурност и нашата среќа!

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Какво бре сценарио од 2001-ва, дај не тресете глупости само колку да се каже нешто. Ако има протести и не е полицијата ќе се повтори војна со планинари?:frantic

I`m amazed too :D

Може и трета свецка да избие :cool:

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Тоа примери од поголеми и светски случувања, а какви се ситуации има во секојдневниот живот за кои никој не зборува или никој не сака да слуша.
Еве јас ке додадам неколку примери со кои лично сум се сретнала, не од рекла казала, туку нешта кои со свои очи ги имам видено.
1.Кога бев средно, тогашниот мој дечко беше приведен во полоција за еден џоинт и тоа не беше фатен на лице место, туку го собраа од улица затоа што некој го накодошил. Полицаецот му предложил договор - нема да го замара ако дила трева која ке ја купува исклучиво од него и бидејки сето тоа се случуваше во едно од најмалите градчиња во државава, полицаецот му рекол ,,сите ве знам и ке дознам ако си купувал трева од некој друг''
2. Еден извесен период учев во Скопје. На раскрсница со расипани семафори и сообраќаен полицаец, ме удира автомобил и типот не ни застана, си продолжи ко ништо да не било. Станувам полека и офкам бидејки ја удрив главата и ништо не гледав во тој момент. Се собраа неколку бабички и полека се разотидоа, полицаецот само ме погледна од страна и не изреагира. Никој не ми помогна во тој момент и бев принудена едвај некако полека да се довлечкам до училиште и среќа моја што немав ниту една скршеница. Кога им кажував на останатите, сите ми рекое дека полицаецот, а и бабичките, не изреагирале поради мојот изглед ( во тоа време носев искинати фармерки, мартинки, кожна јакна, нитни, имав некоја чудна фризура) што и не ме чуди.
3. Бев сведок на силување на малолетна девојка (која во тој момент беше под дејство на дрога) од страна на скоро десеттина полицајци. До ден денес морав да молчам затоа што жртвата така сакаше, која денес за жал повеке не е меѓу нас и погодете зошто :(
4. Во основно имав школски другар кој беше син на началник. Во осмо одделение го носеше пиштолот на татко му во школо, најверојатно го крадел, ама за началник на полиција тоа е многу неодговорно.
5. Имав познаничка која имаше швалер полицаец и ако некој не и беше по кејф веднаш ке се најдеше зад решетки, доволно беше само таа да посака, а тој ке смислеше како и зошто.
6. Имав и комшија полицаец, кој секојдневно жената си ја кршеше од ќотек, на децата не им даваше да излезат од дома и да се дружат со врсниците, сестра му едвај на матура ја пушти, со молење, со убедување, плачење...

Ех... примери од секојдневието ги има безброј. Ниту еден од овие полицајци не е казнет соодветно, ниту пак е отпуштен. Сите си ја носат униформата до ден денес и поради нив ние мирно спиеме, во нивни раце е нашата сигурност и нашата среќа!

...истите тие утре ако им наредат да пукаат со боева муниција по раја - ќе пукаат...само премногу се вкоренети заблудите за наводната улога на полицијата во општеството а реалноста е мачна и крвава... дури уште и некој статус на почитувани особи имаат меѓу поголем дел од популацијата :^) се возат бесплатно и по градски и по меѓуградски, си гледаат утакмици беспари, некои и ждерат и пијат беспари, бенефициран стаж, убаини...

• Ми се допаѓа
Реакции: malo

corki

Староседелец
21 декември 2013
542
449
1,073
Сигуρен ли си деκа е исκлучен фаκтот?

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
Не тоа е дело на владата, ама општо кажвам дека Албанците прават огромни нереди во земјава.
Јас лично ја отворив темата и си кажав дека тоа е масло на владата.
Иначе ете нешто и од денес :D
http://www.tera.mk/index.php/vesti/aktuel/89297-vooruzheni-grupi-vo-zajas-i-kumanovsko
Колку и да прават нереди барем не убиваат деца на Велигден.

Не сакам да одговарам на прашања од луѓе кои толерираат безаконие и вандализам.За сите разговори КЕ МОРА да одговара некој, ке треба убаво да се преиспитаат зашто се молчело, дали се навистина монтирани итд,за ови прашања и јас сакам одговори и некои да си сносат последици.Македонија оди кон голема криза со овој начин на иразување револт а сето тоа оди кон уништување и влошување на животот пак на нас обичните луѓе.Ако ти ме сфати дека мене тие бомби не ми ја растревожија и натажија душата, тогаш си голема грешка.Мислам дека тука е и проблемот со турскиот ток,Америка,Русија идр сили во заедница со Македонски издаици.
Па не те сфатив затоа што цело време ја мешаш опозицијата дека го направила протестот за да дојде на власт. А протестот не е за опозицијата да дојде на власт туку народот, затоа што државата е народот а не некои неписмени, кога народот ќе го има последниот збор и кога секој што ќе сака да дојде на власт два пати ќе размисли дали да краде и убива тогаш ќе е добро, вака не е.

Сигуρен ли си деκа е исκлучен фаκтот?