Сакам да кажам/Сакам да прашам

Давор

Староседелец
10 ноември 2012
1,300
2,081
1,123
Значи каде заминал народов, не можам да верувам. Одиме со другари по кеј, пред нас две бабички а пред нив малце понатака баба, мајка и две деца. И сега овие ненормалните се зазбореле, им дале петарди на децава и овие ги фрлат одзади без да се свртат да видат дали има некој зад нив. Ајде ние млади гледаме некако ќе речиш, ќе подзастаниш, ќе се тргниш настрана и ај, ама бабиве? И бабичкава кога се стреси наеднаш, застанува се фаќа за другава баба, јас викам готово женава инфаркт доби! И ви се верува или не, оваа мајката само си се сврте виде што се случува и ни А ни Б пак продолжи да си зборува со мајка и или што и да и беше постарата госпоѓа. Значи во тој момент како ми се идеше да потрчам по неа, да ја фатам за коса и да ја натерам да и се извини на бабичката не можам да ви опишам. И после мајка била! Е баш поради таквите како неа, децата пораснуваат во курви, убици и дрогираши. Замислете само што ќе се случи за неколку години, детето смета дека не е ништо страшно ако ја повреди бабата (можеби не е ни свесно, али нека) гледа мајка му не му вели ништо, значи тоа не греши. Утре може да му подметне петарда на некој пред нозе. Еј, па тоа не е лошо, мама мене ми дозволува се, јас можам и да се тепам и да фрлам петарди у фаца на тој што го мразам, и да го плукам и да го фатам за коса...
Не знам зошто воопшто им се даваат петарди на мали деца. Јас на моите деца не би им дозволил да си играат со такви работи. Настрана тоа што можат да повредат некој друг, ами може и самите да се повредат. Тоа според мене е неодговорност, ма кој сака нека каже, тоа за мене е невнимание од страна на родител то ест лош родител. Јас не сум многу по петардите и не ми е сеедно кога држам во раце ( а тоа може да се деси само на Нова година а некогаш и тогаш може да не се случи) а не па да му дадам на осумгодишно дете кое сега излегло од пелени и ајде сине играј си. Свашта.

• Ми се допаѓа
Реакции: Selene

Selene

Модератор
6 јуни 2012
720
1,865
1,103
It's been a great year! Thanks for being a part of it.
Реченица од која посакав да се убијам 48 пати во последните 48 часа.
Легендата вели дека може да сте си поминале низ убава година без да го објавувате тоа. Скролај, скролај не се стигнува.

escape

Староседелец
20 октомври 2012
2,285
2,372
1,153
Skopje
www.facebook.com
Не смета, ама месечно ми земаат по 20 денари и кога ќе заврши 12тиот месец, 600 денари. Сеа ти види :D
Абе види тебе секако ти земаат провизија без разлика дали ќе имаш само денарска или само странска (девизна) или и двете така да ништо не ти смета ако ја имаш. Мислам премногу малтретирање ти е да откажуваш една сметка па да отвараш друга само ради една девиза. :) А од кај ги извади па сега 600 те денари? Мислам 12*20 ти е 240 а не 600 освен ако не имаш и електронско банкарство па и за тоа да плаќаш ама и пак не можеш до 600 да дојдеш

$3Я3|\||)&p&†Y

Староседелец
12 мај 2012
3,690
3,871
1,183
Абе види тебе секако ти земаат провизија без разлика дали ќе имаш само денарска или само странска (девизна) или и двете така да ништо не ти смета ако ја имаш. Мислам премногу малтретирање ти е да откажуваш една сметка па да отвараш друга само ради една девиза. :) А од кај ги извади па сега 600 те денари? Мислам 12*20 ти е 240 а не 600 освен ако не имаш и електронско банкарство па и за тоа да плаќаш ама и пак не можеш до 600 да дојдеш
Не знам, на татко ми му рекле секоја година. Во мај кога ми пратија 3000 на сметка, имав само 2400. Тоа беше една година од кога ја направив сметката.

escape

Староседелец
20 октомври 2012
2,285
2,372
1,153
Skopje
www.facebook.com
Не знам, на татко ми му рекле секоја година. Во мај кога ми пратија 3000 на сметка, имав само 2400. Тоа беше една година од кога ја направив сметката.
А си се распрашал колкава им е провизијата и зашто ти одбиваат толку? Туку колку време ти е стара сметката?

JaMi

Староседелец
22 февруари 2012
6,531
14,441
1,683
Таму каде што треба
Ги нема затоа што банката во странство и банката тука наплаќаат провизија. Тебе ти земале 10 евра на таа сума.Еднаш јас испраќав од странство овде 400 евра, ми наплатија 20евра провизија.Инаку електронското банкарство е бесплатно а за секоја трансакција над 500ден наплаќаат по 20ден провизија. (Виза електрон Тутунска)

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

escape

Староседелец
20 октомври 2012
2,285
2,372
1,153
Skopje
www.facebook.com
2 години некаде. Не сум прашал точно зошто, немам отидено во банка :D
а си имал пари на сметката за тие две години или првата годинс од кога си ја извадил. Пошто нели секој месец си одбиваат провизија и доколку немаш пари на сметката да немаат од кај да си одбијат при првиот прилив на пари си ги одбиваат сите тие провизии што не успеале да си ги наплатат. Сега не знам дали не наплаќаат и нешто плус како казна. Но ако не е вака и ако секоја година ти земаат по 600 денари а предходно си наплаќале провизија смени си ја банката

$3Я3|\||)&p&†Y

Староседелец
12 мај 2012
3,690
3,871
1,183
Ги нема затоа што банката во странство и банката тука наплаќаат провизија. Тебе ти земале 10 евра на таа сума.Еднаш јас испраќав од странство овде 400 евра, ми наплатија 20евра провизија.Инаку електронското банкарство е бесплатно а за секоја трансакција над 500ден наплаќаат по 20ден провизија. (Виза електрон Тутунска)

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Мхм, знам колку наплаќаат. Ама муабетот е од странство НИКОГАШ ми немат пратено на картичката. Сестрата сакаше од Бугарија да ми праќа, ама многу провизија и земаат неа, па затоа користиме Western union сега.
а си имал пари на сметката за тие две години или првата годинс од кога си ја извадил. Пошто нели секој месец си одбиваат провизија и доколку немаш пари на сметката да немаат од кај да си одбијат при првиот прилив на пари си ги одбиваат сите тие провизии што не успеале да си ги наплатат. Сега не знам дали не наплаќаат и нешто плус како казна. Но ако не е вака и ако секоја година ти земаат по 600 денари а предходно си наплаќале провизија смени си ја банката
Имав нонстоп по некој денар на картичката. Планирам да ја откажам anyway.