Оваа исхрана опфаќа конзумирање на разни видови интегрални житарици, мешункасти плодови, зеленчук и овошје. Што се однесува до месото, се инсистира негово избегнување а предност и се дава на рибата.
Макробиотиката е цела една филозофија, замислена како јин и јанг, но нема да навлегуваме во тоа.
Предноста на оваа исхрана е што во неа преовладуваат многу сложени јаглехидрати и влакна од овошјето и зеленчукот, па како таква служи за превенција од срцеви и малигни заболувања.
Негативна страна секако дека има, а тоа е недостаток од калциум, витамин Б12, и протеини со оглед на фактот дека млекото и месото се исфрлени од менито.
Ја сместив во категоријата диети, затоа што токму со козумирање на храна од оваа категорија, вишокот килограми е незамислив.
Во Скопје постои ресторан, во чие мени ќе најдете исклучиво макробиотички рецепти.
Дали сте се хранеле некогаш на овој начин?
Дали мислите дека навистина овој начин на исхрана е потполно здрав и соодветен за едно нормално функционирање?
Дали сте посетиле можеби некој ваков ресторан?
Ваши искуства, па дури може и макробиотички рецепти ...
Макробиотиката е цела една филозофија, замислена како јин и јанг, но нема да навлегуваме во тоа.
Предноста на оваа исхрана е што во неа преовладуваат многу сложени јаглехидрати и влакна од овошјето и зеленчукот, па како таква служи за превенција од срцеви и малигни заболувања.
Негативна страна секако дека има, а тоа е недостаток од калциум, витамин Б12, и протеини со оглед на фактот дека млекото и месото се исфрлени од менито.
Ја сместив во категоријата диети, затоа што токму со козумирање на храна од оваа категорија, вишокот килограми е незамислив.
Во Скопје постои ресторан, во чие мени ќе најдете исклучиво макробиотички рецепти.
Дали сте се хранеле некогаш на овој начин?
Дали мислите дека навистина овој начин на исхрана е потполно здрав и соодветен за едно нормално функционирање?
Дали сте посетиле можеби некој ваков ресторан?
Ваши искуства, па дури може и макробиотички рецепти ...