Сакам да кажам/Сакам да прашам

Y1K991

Parleur
1 март 2012
6,278
9,120
1,683
Сакаш да кажеш дека немаш ниви?! Баба ти и дедо ти немаат?Има една поговорка на српски"нема хлеба без мотике"...

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
http://forum.crnobelo.com/threads/Сакам-да-кажам-Сакам-да-прашам.4303/page-813#post-288094
Прочитај го постот. не е само земи мотикана. Ако не можеш да го продадеш производот, ќе ти скапи. Ако ти скапи, шипки заработка. А ако ен скапи, ќе ти го откупат по некоја смешна цена.
Имам ниви, и ги обработувам. И ти кажувам дека човек не може да преживее од земјоделие. Освен доколку има голема површина на земја, и механизација. Мада, и за механизацијата имаш трошоци. Значи тереба да имаш некој капитал за да почнаш да работиш.

JaMi

Староседелец
22 февруари 2012
6,531
14,441
1,683
Таму каде што треба
http://forum.crnobelo.com/threads/Сакам-да-кажам-Сакам-да-прашам.4303/page-813#post-288094
Прочитај го постот. не е само земи мотикана. Ако не можеш да го продадеш производот, ќе ти скапи. Ако ти скапи, шипки заработка. А ако ен скапи, ќе ти го откупат по некоја смешна цена.
Имам ниви, и ги обработувам. И ти кажувам дека човек не може да преживее од земјоделие. Освен доколку има голема површина на земја, и механизација. Мада, и за механизацијата имаш трошоци. Значи тереба да имаш некој капитал за да почнаш да работиш.
Епа кој е крив?! -Луѓето а :) замисли да немаме плодна земја,камења би јаделе изглеа...

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

$3Я3|\||)&p&†Y

Староседелец
12 мај 2012
3,690
3,871
1,183
Tell me 'bout it.
Ајде да видиме:
Прво треба да имаш земја, ако ја немаш треба да ја изнајмиш.
Таа земја треба да се изора барем два пати. Истата треба да се израмни. Имаш прскање. Наводнување. Спремање расади за истите, покривање, курци-палци. Садење на културата, зависи како, машински/рачно. Копање, ова она, собирање на културата. притоа додај и временски услови. Еден час град може да ти по*бе нешто што си рмбал неколку месеци. Ако помогне времето, откако ќе ја собереш културата треба да ја подготвиш за пласман и откуп. Е тука веќе има нервоза, ти го земаат за некоја смешна цена. И потоа со тие пари пресметај се што си потрошил, и види дали би преживеал со тоа што ќе го заработиш откако ќе платиш давачки кон државата, башка нафти, репроматеријали. На крајот државата ќе ти даде некоја субвенција откако ќе те соголи при откупот.
е така, треба да ја обработиш и на крај ќе земеш повеќе од тоа што си дал, ако си ја обработил ко шо треба. И заклучок? Се живее од земјоделие.

• Ми се допаѓа
Реакции: Viktor k and diva orhideja

Y1K991

Parleur
1 март 2012
6,278
9,120
1,683
8 години учење руски, вредеа за да се разбери емисијата....

Viktor k

Староседелец
4 мај 2012
827
537
1,103
34
Скопје
Зошто некој да ти го откупува на пример како што велиш за смешна цена ? Земи и продавај го сам на пазар , пред пазар , преку огласи и слично. Плус ти ако почнуваш бизнис со земјоделие само за да земаш субвенции од држава , а не да се прехрануваш со тоа тогаш која е целта?Финтата е што тогаш нема да земеш субвенци кои се нели “мизерни“. Имаш поволни услови и за механизација да земеш државата ти го купува пола тракторот на пример другата половина ја доплаќаш на рати со поволна каматна стапка. Нафтата е скапа да речеме ајде нека е , но замисли да се воведе проектот зелена нафта т.е црвената нафта која би била со поефтина цена за земјоделците, тогаш би се нашол некој и истата би ја препродавал на превознициве со одреден ќар. Таков ни е менталитетот тоа е факт :). Да резимирам од земјоделие се живее и тоа солидно само треба да ти се работи.

• Ми се допаѓа
Реакции: JaMi and $3Я3|\||)&p&†Y