Сакам да кажам/Сакам да прашам

JaMi

Староседелец
22 февруари 2012
6,531
14,441
1,683
Таму каде што треба
Сакам да кажам дека биднаа првите 15 Велигденски јајца.Додека вие спиете јас си се радувам.Не за џабе некои мудри глави рекле"спиењето е само залудно потрошено време" .... :D

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

JaMi

Староседелец
22 февруари 2012
6,531
14,441
1,683
Таму каде што треба
@MissChievous, @Saladin (те тагнувам пошто веројатно се согласуваш со МисЧивас)

Јас стварно не планирав да тера муабетот накај политика, стварно далеку од тоа. Муабетот ми беше да прашам за една реченица која што многу често ја слушам. Еве нека не е државата, нека биде „Градот е супер, ама народот не чини“. И пак истите прашања би ги поставил само што наместо „држава“ ќе фигурира „град“.

И еве пак ќе прашам и ќе напоменам дека не сакам да се тера кон политика, не ми е ни целта политика.
Што значи реченицата „Градот/Државата е супер, ама народот не чини.“? Јас навистина не ја сфаќам смислата на оваа реченица и барам некој кој може да ми ја објасни. Еве ако добро паметам @JaMi ја употреби во темата на outrider „Култот кон постарите“, па ако може да ми објасни што е тоа што во еден град или држава е супер, а постои независно и изолирано од народот кој живее таму?
Секој си има право на свое мислење нели,епа така и јас сметам дека народот си дозволува да биде изманипулиран,да верува во бајки и да дозволува да биде воден од овчари...наместо 2милиона народ да застанат на свои нозе а не на штаките кои ни се наложени,да вложат и направат за ова парче плодна земја максимално! Работите да идат кон нагорна линија,да ја изградат својата среќа и да помогнат при градењто на среќата на другите.Да се вложува и во другите градови и села,да има некој баланс во се'... а денес владее депресија...сиромашните ги хранат богатите,богатите си живеат живот а другите се задоволуваат со ветен збор на жими мајка и си кукаат... ете сега можеби ти ја доловив ситуацијата зошто мислам дека луѓето не чинат овде... а јас не можам како поединка ништо да сменам... една ластовичка не ја прави пролетта...

• Ми се допаѓа
Реакции: diva orhideja

cakar_ulav

Староседелец
20 февруари 2012
1,567
1,927
1,133
некаде во длабочините на темнината
едно вакво ВЦ ништо повише :D
10155477_743254872381530_5825907941381471043_n.jpg

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,024
9,655
1,683
Normandy
@existence не е до тебе. До периодов е и до партиските полтрончиња кои едвај чекаат некој муабет да се почне општо за држава за да ги вметнат своите партиски уверувања тука.
Во моментов бар додека се во тек изборниве кампањи, како и изборите подобро би било да се избегнуваат отворени дебати, иако не се забранети.

Y1K991

Parleur
1 март 2012
6,278
9,120
1,683
Понекогаш е добро да се отвори политика како подфорум :) барем ќе има traffic.......И истиот подфорум ќе биде зона на самракот...

the-twilight-zone-intro-o.gif

• Ми се допаѓа
Реакции: Outrider

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Секој си има право на свое мислење нели,епа така и јас сметам дека народот си дозволува да биде изманипулиран,да верува во бајки и да дозволува да биде воден од овчари...наместо 2милиона народ да застанат на свои нозе а не на штаките кои ни се наложени,да вложат и направат за ова парче плодна земја максимално! Работите да идат кон нагорна линија,да ја изградат својата среќа и да помогнат при градењто на среќата на другите.Да се вложува и во другите градови и села,да има некој баланс во се'... а денес владее депресија...сиромашните ги хранат богатите,богатите си живеат живот а другите се задоволуваат со ветен збор на жими мајка и си кукаат... ете сега можеби ти ја доловив ситуацијата зошто мислам дека луѓето не чинат овде... а јас не можам како поединка ништо да сменам... една ластовичка не ја прави пролетта...

Не велам дека нема право на свое мислење, туку јас друго прашувам. Ај да речеме дека го нема народов, фатила чума и сите испоумреле. Ете, народот не чини и го снемува. Што е тоа што ти го гледаш како убаво во државата тогаш, а го нема сега?

JaMi

Староседелец
22 февруари 2012
6,531
14,441
1,683
Таму каде што треба
Не велам дека нема право на свое мислење, туку јас друго прашувам. Ај да речеме дека го нема народов, фатила чума и сите испоумреле. Ете, народот не чини и го снемува. Што е тоа што ти го гледаш како убаво во државата тогаш, а го нема сега?
Донекаде одговорот можеш да го најдеш во претходниот мој пост,убавината е во природните богатства кои не се воопшто искористени,а несебично ни ги дала мајка Македонија. Инаку немам таква фантазија да си замислам дека сите би ги снемало од овде...немам Хитлерско размислување ...само сакам да се променат илузиите кои се гаат, верувањата во празно и егоизмот и злобата.Да се сменат работите на подобро...

• Ми се допаѓа
Реакции: МалиСашко