Атеизам (генерална дискусија)

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Многу едноставно. Ти тврдиш дека имаш милион евра во швајцарска банка. Ти велам дека не ти верувам. Ниту можам да речам дека немаш ни дека имаш. Нема негација, има неверување.
Ако не ми веруваш тогаш би било едноставно. Негираш дека ги имам. Тоа е причината поради која не веруваш.

• Ми се допаѓа
Реакции: Ghtalpo

Idiot

Староседелец
5 март 2013
317
231
1,053
Muppet Show
Ако не ми веруваш тогаш би било едноставно. Негираш дека ги имам. Тоа е причината поради која не веруваш.
Не негирам, како можам да негирам нешто што не знам дали е вистина. Можам да негирам само ако знам дека немаш.

позиција дека НЕ постојат
Што не е негација

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Не негирам, како можам да негирам нешто што не знам дали е вистина. Можам да негирам само ако знам дека немаш.
Најди ми еден атеист со цврст став кој само изразува сомнеж и не е сигурен дали постои божество, па затоа е атеист. Еден само.

• Ми се допаѓа
Реакции: Electra

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Го најде и ти, не барај натаму, а знам и многумина.
Сомневање дека постои нешто наречено бог е една работа. Сосема друго нешто е целосно отфрлање на такво нешто. Едното се вика Агностик, другото Атеист. Или и ова е грешка?

Idiot

Староседелец
5 март 2013
317
231
1,053
Muppet Show
Сомневање дека постои нешто наречено бог е една работа. Сосема друго нешто е целосно отфрлање на такво нешто. Едното се вика Агностик, другото Атеист. Или и ова е грешка?
Грешка. Не постои агностик кој не е атеист или теист.

Кое е глупост? Негацијата? Да, исто како и афирмацијата. И едното тврдење и другото подлежат на доказ.

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Не постои агностик кој не е атеист или теист.
Објасни се. Ова е чиста глупост што го пишуваш. Разграничи го поимот „Сомнеж“ од поимот „Отфрлање“. Не постои атеист кој се сомнева, но би требало да помине низ таа фаза на сомневање за да целосно отфрли постоење на богови и слични клопотарци.

lady_blue

Староседелец
14 февруари 2012
2,397
4,420
1,153
Кое е глупост? Негацијата? Да, исто како и афирмацијата. И едното тврдење и другото подлежат на доказ.
Глупост е дека „Не постојат“ не е негација.
Прашање: Постојат?
Одговори:
1.Постојат
2.Не постојат
3.Не знам
Кое е кое и на кое припаѓа?

• Ми се допаѓа
Реакции: existence