Кој кого создаде?

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Можеби сонцето им ги помеша работите.
Од едно да се две,бркајќи се во круг.
Сонцето во случајов е оној движечки - динамички аспект кој од Едното создаде мноштво и мноштвото повторно ќе го врати во Едното. Како што призмата од белата светлина го создава виножитото и истото го претвора во бела светлина повторно.

• Ми се допаѓа
Реакции: Lena and Umpuranche

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Сонцето во случајов е оној движечки - динамички аспект кој од Едното создаде мноштво и мноштвото повторно ќе го врати во Едното. Како што призмата од белата светлина го создава виножитото и истото го претвора во бела светлина повторно.
Сонцето прави што му е волја или го прави тоа несвесно.?:))

• Ми се допаѓа
Реакции: Lena

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Да не правеше што му е волја, сега ние немаше да бидеме тука и да дискутираме за него. :)

Зборуваш од позиција на длабоко и полно со тајни море или од позиција дожд кој излегол од калта и гравитацијата на овој свет? :)

• Ми се допаѓа

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
3,103
7,519
1,183
Big Sur
Не знам за вас, ама јас зборувам од позиција на некој што е одговорен да ги враќа темите во колосек, па ќе ве замолам ваквиот муабет да си го продолжите во чет муабети или евентуално отворете си тема во филозофија, доста беше одење оф топик. :)

• Ми се допаѓа
Реакции: Марија and slb_bobo

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Зборуваш од позиција на длабоко и полно со тајни море или од позиција дожд кој излегол од калта и гравитацијата на овој свет? :)
The Emerald Tablet of Hermes
It is true, certain, and without falsehood, that whatever is below is like that which is above; and that which is above is like that which is below: to accomplish the one wonderful work.

The fundamental point being made is that truth and reality can only be grasped by analogy. The Above is not the Below; it is like the Below. That is, we can only understand by symbols, metaphors, parables, poems, mandalas and koans. We can only approach reality indirectly to accomplish the Great Work.:)

• Ми се допаѓа
Реакции: Lena and Umpuranche

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Не знам за вас, ама јас зборувам од позиција на некој што е одговорен да ги враќа темите во колосек, па ќе ве замолам ваквиот муабет да си го продолжите во чет муабети или евентуално отворете си тема во филозофија, доста беше одење оф топик. :)
А како заклучивте дека е офтопик оваа позиција?
Понекогаш некои нешта е невозможно да се доловат без метафори. Примерот кој го дадов се заснова на древна формула која потекнува од херметизмот и гласи "As Above, so Below", нешто кое можеби звучи како филозофска мисла, но во суштина е езотериски принцип.

Не сите имаат идентичен концепт за Господ.

• Ми се допаѓа

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
3,103
7,519
1,183
Big Sur
Abraxas, паралелата која е повлечена во почетните примери е сосема на место, но муабетот во последните три мислења почнува да се развива во насока на Волјата, а сметам дека доволно прочитавме за тоа во темата наменета за Телема, па е сосема фер да ја вратиме дискусијата на почетната замисла на авторот, а тоа е дали човекот го создал Бога ко плод на својата имагинација за нешто надмоќно кое го контролира универзумот или обратно.

• Ми се допаѓа
Реакции: Хептаграм XI

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Abraxas, паралелата која е повлечена во почетните примери е сосема на место, но муабетот во последните три мислења почнува да се развива во насока на Волјата, а сметам дека доволно прочитавме за тоа во темата наменета за Телема, па е сосема фер да ја вратиме дискусијата на почетната замисла на авторот, а тоа е дали човекот го создал Бога ко плод на својата имагинација за нешто надмоќно кое го контролира универзумот или обратно.
Херметизмот е основа на многу правци, не само на телемата, и сметам дека од сите останати концепти, тој има најмногу потенцијал да одговори на ова прашање.

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
The Emerald Tablet of Hermes
It is true, certain, and without falsehood, that whatever is below is like that which is above; and that which is above is like that which is below: to accomplish the one wonderful work.

The fundamental point being made is that truth and reality can only be grasped by analogy. The Above is not the Below; it is like the Below. That is, we can only understand by symbols, metaphors, parables, poems, mandalas and koans. We can only approach reality indirectly to accomplish the Great Work.:)
Тогаш да ги поделиме,да ги раситниме на мали делови и со нив да владееме.
Да им го всадиме во срцата нашето име,со закони да ги оковаме.Тежина на гради од љубов и гнев да носат.
Милос од нас да бараат,крв на непријатели да пролеваат,
за нивната понизност награда да добиваат .
Правила за живот да имаат кон нас да ги донесат и кој сите ги исполни наше место преземи.

А до тогаш.
Нашата празнина со души да ја исполниме,преку нивна уста смртта да ја надминеме и со нивните очи на небото вечност да добиеме.:)

Што мислиш,
бог без верник не би постоел,ниту верник без свој бог,кој нив ги поделил?

• Ми се допаѓа