Вработување во приватниот или државниот сектор?

Kitty

Староседелец
26 март 2012
2,673
6,921
1,153
Cabo San Lucas
Да не мешаме книшки и било што, така и се договоривме за темите, да нема политика. Јас на пример знам многу луѓе кои во администрација ги земаа за советници баш што немаат врска со книшка туку се капацитети дипломирани по врвни универзитети, магистрирани, докторирани и слично. Е на такви богами не им бараат книшки. Инаку како и да е до сега двете најголеми партии имаат бидено на власт така да во администрација има вработено и од едните и од другите. Обични луѓе административци кои работат за една плата со која треба да преживеат. Лошо кај нас е што платите во администрација се многу мали, за разлика од некои други земји, е таму вреди да се бориш за да се вработиш во администрација, а овде и не баш.

parvati

Сангвиник
14 февруари 2012
6,710
13,879
973
Да не мешаме книшки и било што, така и се договоривме за темите, да нема политика. Јас на пример знам многу луѓе кои во администрација ги земаа за советници баш што немаат врска со книшка туку се капацитети дипломирани по врвни универзитети, магистрирани, докторирани и слично. Е на такви богами не им бараат книшки. Инаку како и да е до сега двете најголеми партии имаат бидено на власт така да во администрација има вработено и од едните и од другите. Обични луѓе административци кои работат за една плата со која треба да преживеат. Лошо кај нас е што платите во администрација се многу мали, за разлика од некои други земји, е таму вреди да се бориш за да се вработиш во администрација, а овде и не баш.

Овој си упрао, да
Ама за разлику од други државе, ама да бидемо реални наша држава за разлику од други е помала у сфе, бш су сфе
Ама плата у администрацију куде нас затој па е три пута поголема од плата у приватан сектор,а и закон за работни односи тамо се поштуе мноо поише него у приватан сектор
Такој да кој работи у нашу државу у државан сектор, буџеларски како што викамо ми, блазе си му, на коња е : ) Букефал на плоштад

• Ми се допаѓа
Реакции: Outrider and Kitty

Kitty

Староседелец
26 март 2012
2,673
6,921
1,153
Cabo San Lucas
Овој си упрао, да
Ама за разлику од други државе, ама да бидемо реални наша држава за разлику од други е помала у сфе, бш су сфе
Ама плата у администрацију куде нас затој па е три пута поголема од плата у приватан сектор,а и закон за работни односи тамо се поштуе мноо поише него у приватан сектор
Такој да кој работи у нашу државу у државан сектор, буџеларски како што викамо ми, блазе си му, на коња е : ) Букефал на плоштад

Сега по новиот закон за вработување во секој оглас мора да е наведен и износот на платата, отвори на Агенција за вработување некој оглас и ќе видиш дека не е така, дека не е ни еднаш поголема платата а не три пати. И рачунај приватен сектор е една одговорност а државен носи друга одговорност. Зависно од позициите мислам дека платите се мали.

• Ми се допаѓа
Реакции: cakar_ulav

parvati

Сангвиник
14 февруари 2012
6,710
13,879
973
Сега по новиот закон за вработување во секој оглас мора да е наведен и износот на платата, отвори на Агенција за вработување некој оглас и ќе видиш дека не е така, дека не е ни еднаш поголема платата а не три пати. И рачунај приватен сектор е една одговорност а државен носи друга одговорност. Зависно од позициите мислам дека платите се мали.

Орајт нека биде такој, ама ајде кажи ми куде у администрацију или у државан сектор има плата од 10 000 ?

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco

На тема за вработување во Мраќедонија не може да не се меша политиката. Зошто цензура? Државата е најголем директен работодавач, а поприличен дел и од приватниот сектор е врзан за буџетот.
Ова ме потсетува на една анегдота `Госпоѓо Кенеди, да го оставиме за момент настанов, кажете како ви се допадна денешнава парада во Далас` :D

Хоуп*

Proton
4 април 2013
2,410
4,218
753
Ај да не се залажуваме и да не го лажеме девојчето дека во државниот сектор е лесно да се вработиш...
Стварно да не се залажуваме...
Еве јас на пример...читам огласи по весници, барам на интернет, дури и се прашувам во агенциите за вработување и имам аплицирано на многу слободни државни места и не сум вработена, а вработиле некои што пред се немаат елементарна култура, а камоли соодветно образование....а да, јас немав партиска книшка и не сум ќерка или внука на некој си...а сум амбициозна, имам и знаење и искуство, ама го немам најважното...не сум газолижач...
Не ми е цел мене да заземам страни и да бранам нешто, него сакам да кажам место да се иде со таа мисла дека треба да си газолижац или партиски определен, па и во сродство со министерот, повеќе таа енергија да се насочи кон себе и кон свое усовршување.
Така е, вработени се такви, ама сигурно нема никој да те одбие кога имаш доволно искуство и образование што се бара... (јас како надеж нели : ))
Ете и јас аплицирав за во државен сектор, имам диплома за тоа што бараат и искуство и знам дека имам мали шанси, ама зошто да си ја трујам душата со такви нервози, па и да им кажувам и на идните генерации колку е лошо, па да ги учам да бидат газолижаци и да вадат партиска книшка ако сакаат да просперираат во земјава.
Секако нема да ти биде на одмет образованието и искуството што го имаш.
А што би било доколку некој пред тоа нон стоп ти трубеше на глава дека џабе учиш и џабе се трудиш чим си се родила како обичен смртник.
И не заборавај дека какви ти се мислите таков ти е и животот...

• Ми се допаѓа
Реакции: Kitty

Kitty

Староседелец
26 март 2012
2,673
6,921
1,153
Cabo San Lucas
Не ми е цел мене да заземам страни и да бранам нешто, него сакам да кажам место да се иде со таа мисла дека треба да си газолижац или партиски определен, па и во сродство со министерот, повеќе таа енергија да се насочи кон себе и кон свое усовршување.
Така е, вработени се такви, ама сигурно нема никој да те одбие кога имаш доволно искуство и образование што се бара... (јас како надеж нели : ) )
Ете и јас аплицирав за во државен сектор, имам диплома за тоа што бараат и искуство и знам дека имам мали шанси, ама зошто да си ја трујам душата со такви нервози, па и да им кажувам и на идните генерации колку е лошо, па да ги учам да бидат газолижаци и да вадат партиска книшка ако сакаат да просперираат во земјава.
А што би било доколку некој пред тоа нон стоп ти трубеше на глава дека џабе учиш и џабе се трудиш чим си се родила како обичен смртник.

(y) лајк, ептен се согласувам со тебе

• Ми се допаѓа
Реакции: Хоуп*

MoonFairy

Староседелец
28 септември 2012
1,335
1,964
1,133
Така е, вработени се такви, ама сигурно нема никој да те одбие кога имаш доволно искуство и образование што се бара... (јас како надеж нели : ))
Полна си со надеж :)
Ама не е се така розово нели?
Мислите ми се такви зашто животот ме натерал да размислувам така...а усовршување ??? Мхм да, а нели тоа надоградување и усовршување бара пари, а од каде тие пари?
Многу е наивно да се размислува дека ако се сака се се може...се може но секогаш постои цена...
Некој е спремен да ја плати некој не.
А и со што да си ја полниме душата...
Млади сме, сме дипломирале, сме дале се од себе за да завршиме со солиден успех, и сега следно е вработувањето, место каде би требало да се докажуваш и покажуваш, а своевремено и да напредуваш...А каде..???
Еве јас дипломирав, но работам со средно и на истото место чмаам скоро осум години...Во меѓувреме аплицирам на секој можен конкурс за во државен сектор и фино лепо без никаков одговор ми ги враќаат документите, како што ги праќам така ми ги враќаат...и на што да се надевам??
А младите не може да ги трујаме со реалноста, туку само ги припремаме...а верувај мене мајка ми ме учеше и ме советуваше да учам за да имам диплома за поубаво работно место, ама сега велам камо да ми велеше да не учам, да не губам ни време, ни живци, ни енергија а пред се финансии кои таа едвај ми ги обезбедуваше...а за што? За да ми стои дипломата на рафт да фаќа прашина? Не дека жалам оти сум учела, си ја сакам професијата, ама е разочарувачки и фрустрирачки...
Некогаш си велам...подобро да учев за фризерка, ако ништо друго ќе си бев сама свој газда, а и пари нон стоп на оптег...ама тоа е...
Ама добро, надежта умира последна нели Хоуп? :)

• Ми се допаѓа
Реакции: Outrider

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco

Тука е некаде 3-1 во корист на пијавиците на државна цицка.
Ако се пресметаат сите параметри, не е само платата како таква.
На која одговорност мислиш во државен сектор? Си била некогаш на шалтер? Во катастар? Помизерни и понеспособни битија нема никаде.
А за запад....види го погоре линкот од Дејли Мејл за Британија, таму просек плата е некои 20.000 фунти годишно во реален сектор, па спореди...

Ама ок, млади и наивни девојчиња кои уште веруваат во некои работи...:p

Kitty

Староседелец
26 март 2012
2,673
6,921
1,153
Cabo San Lucas
Тука е некаде 3-1 во корист на пијавиците на државна цицка.
Ако се пресметаат сите параметри, не е само платата како таква.
На која одговорност мислиш во државен сектор? Си била некогаш на шалтер? Во катастар? Помизерни и понеспособни битија нема никаде.
А за запад....види го погоре линкот од Дејли Мејл за Британија, таму просек плата е некои 20.000 фунти годишно во реален сектор, па спореди...

Ама ок, млади и наивни девојчиња кои уште веруваат во некои работи...:p

Значи јас некаде погоре напишав за тоа дека има и такви што работат и такви што лежат. Не се само шалтерските места во администрација, и ние не сме ЗАПАД. За тоа гледајте за овде. А тоа со млади и наивни девојчиња кажи им го во маало на децата. (y) не на некој што не го познаваш.

• Ми се допаѓа
Реакции: Outrider