Вработување во приватниот или државниот сектор?

Хоуп*

Proton
4 април 2013
2,410
4,218
753
мхм....а кога би седела со дома со 2дипломи в раце,а никој не ми ги бара...едноставно, има кадри, нема работни места.капитализам, нели?
и да разјасниме, не сум против диплома, само кажувам дека се почесто не добива на вредност.
Има многу да разговараме за ова што го почна, ама ќе избегаме од темата.
Значи најлесно е да кажеш дека дипломата не вреди, државата не чини и да си седнеш пред тастатура и да си пишуваш во играчница, да не се замараш и да ја слушаш тетка комшика што џабе трчала по шалтери и потрошила 3 ден за фотокопија на лична карта место да седнеш и да загрееш столче па за некоја година да те видиме на тв како успешен хирург пример.
Само ти учи си, усовршувај се, расти па ќе разговараме :)

Сара.13

Староседелец
13 ноември 2012
1,260
3,110
1,133
Има многу да разговараме за ова што го почна, ама ќе избегаме од темата.
Значи најлесно е да кажеш дека дипломата не вреди, државата не чини и да си седнеш пред тастатура и да си пишуваш во играчница, да не се замараш и да ја слушаш тетка комшика што џабе трчала по шалтери и потрошила 3 ден за фотокопија на лична карта место да седнеш и да загрееш столче па за некоја година да те видиме на тв како успешен хирург пример.
Само ти учи си, усовршувај се, расти па ќе разговараме :)

да беше само тетка комшивка...а и не е битно веќе, очигледно не ни се совпаѓаат мислењата околу ова прашање, па јбг не може да се сите исти.
ако разврзиме, како што кажа и самата има многу да се збори, впрочем јас само си го кажувам своето мислење, немам за цел да влијаам и да променувам туѓи мислења.
и за крај на дискусијава, столчето одамна е загреано, иако знам што како е, од мала сум воспитана да учам, се што било помалку од петка не важело за мене.така е и сега, ништо нема да ме спречи во она што сум го започнала.
па и судбина да ми е да седам со дипломата дома в раце, ќе успеам во личната сатисфакција, тоа ми треба мене во животов. моите ќе одат со крената глава, сум го кажала тоа и останувам на тоа.
можеби моиве години ги ставаш на прво место во дискусијава, но некогаш и 10год.постара од мене „Х“ особа, сеуште лута, додека јас си го имам ставот.

Хоуп*

Proton
4 април 2013
2,410
4,218
753
да беше само тетка комшивка...а и не е битно веќе, очигледно не ни се совпаѓаат мислењата околу ова прашање, па јбг не може да се сите исти.
ако разврзиме, како што кажа и самата има многу да се збори, впрочем јас само си го кажувам своето мислење, немам за цел да влијаам и да променувам туѓи мислења.
и за крај на дискусијава, столчето одамна е загреано, иако знам што како е, од мала сум воспитана да учам, се што било помалку од петка не важело за мене.така е и сега, ништо нема да ме спречи во она што сум го започнала.
па и судбина да ми е да седам со дипломата дома в раце, ќе успеам во личната сатисфакција, тоа ми треба мене во животов. моите ќе одат со крената глава, сум го кажала тоа и останувам на тоа.
можеби моиве години ги ставаш на прво место во дискусијава, но некогаш и 10год.постара од мене „Х“ особа, сеуште лута, додека јас си го имам ставот.
Не знам зошто кога човек тука ќе се обиде да си прави муабет со некој одма му враќате со " си кажав свое мислење, не сакам на никој да му го сменам мислењето, секој си има право на мислење"
Јас ни се трудам да ти наметнам мое мислење ни па нешто те напаѓам. Па и муабет ко муабет не е муабет ако нема различни мислења. На крај немаше ни да го правиме, него само ќе ти стиснев ми се допаѓа, а не да те коментирам и обратно.

За врска со ставот твој кој го имаш, а мене не ми е јасен (пошто еднаш велиш дека диплома не ти треба пошто е само едно безвредно парче хартија, па после кажуваш дека ти е цел да учиш и дипломата ти е лична сатисфакција!?) тука ќе прекинам и ќе си легнам.

parvati

Сангвиник
14 февруари 2012
6,710
13,879
973
У државан е екстра, зшто се убиваш сс слободни днови а и сс поголему плату
а у приватан не : ) a и у прифатно си . газда со е сам сфој, велики брат : )

• Ми се допаѓа
Реакции: Kitty

Сара.13

Староседелец
13 ноември 2012
1,260
3,110
1,133
Не знам зошто кога човек тука ќе се обиде да си прави муабет со некој одма му враќате со " си кажав свое мислење, не сакам на никој да му го сменам мислењето, секој си има право на мислење"
Јас ни се трудам да ти наметнам мое мислење ни па нешто те напаѓам. Па и муабет ко муабет не е муабет ако нема различни мислења. На крај немаше ни да го правиме, него само ќе ти стиснев ми се допаѓа, а не да те коментирам и обратно.

За врска со ставот твој кој го имаш, а мене не ми е јасен (пошто еднаш велиш дека диплома не ти треба пошто е само едно безвредно парче хартија, па после кажуваш дека ти е цел да учиш и дипломата ти е лична сатисфакција!?) тука ќе прекинам и ќе си легнам.

a јас пак се чудам зошто секоја дискусија мора да заврши со иницирање на расправија.убаво кажав јас, тоа е моето мислење, ништо лошо не мислев со тоа.
а за ставот мој не знам што е нејасно, така е, кажав дека во општеството општо дипломата добива нула на вредност, ама не и за мене. ете тука е и личната сатисфакција, си учам за себе.за да можам е вака да дискутирам со народот.
поздрав Хоуп, не ми замерувај не мислев и не алудирав на ништо лично, едноставно се разврзав, ми легна темата.

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
Самиот наслов го поставува и прашањето. Според вас, би претпочитале вработување во приватниот или државниот сектор? Зошто? Кое од нив и носи поголеми придобивки на општата социјално-економска состојба на државата?
.
Кое од нив носи поголеми придобивки и за поединецот не само за државата.
Донекаде државата не само што може да има придобивки од државниот сектор,може да трпи и загуби.Поточно мислам за оние работни места по рамковен договор кои се дури и измислени,одредени поединци седејки дома земаат плата и придонеси на грбот на државата а државата тоа го црпи од поединците,од народот.
Тоа е само еден пример,кој не го спомнувам политички туку онака заради реалната состојба во државата како ни функционира државниот сектор.
Но ова е само еден сегмент а ги има повеке кои ја злоупотребуваат државата(односно грбот на народот).
Ако се зема во обзир образованието на оние во државниот сектор,односно доколку потрошиле,четири,пет..години од својот живот за да се малку повеке устручат на она за кое подоцна ке го работат и треба да ги следува бенифиции.Ова важи доколкунекој реално го заслужи одредено работно место во државниот сектор а не преку вујко владика или слично.
Во приватен сектор работам веке 14 години.Точно дека е предизвик и нуди поголеми можности за излагање на својата креативност но има и исто сегменти и во државниот сектор.
Дали дека веке донекаде изморена од приватниот сектор,можеби добро би ми дошло година две да работам на не толку динамично работно место.
Да можам однапред да го испланирам годишниот одмор,без притоа никој да ми го прекине,да можам кога сите одмараат за викенд да осетам и јас што уствари значи зборот Викенд.Да осетам што е државен празник,да бидам со фамилијата за велигден,божик....и ред други бенифиции.
Но не верувам дека долго ке издржам од 12месеци во годината скоро три или повеке да бидам слободна:D

• Ми се допаѓа
Реакции: Luckky and slb_bobo

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Ако станува збор за Мраќедонија, нормално дека за поединецот би било подобро да си најде работа во државен сектор поради примањата, условите, сигурноста, бенефитите... а многу државни позиции нудат и можност за корупција или за друг вид на дополнителна заработка.
Но таа работа не доаѓа туку така. Потребно е лижење партиски чмарови. Неколку години. Обезбедување гласови, лепење плакати, трчање по митинзи, контрапротестирање, партиски `активизам`, дај-ми-го-нати-го откако ќе се влезе на работа, апсолутна покорност пред партијата....Знам премногу такви случаи и од екс-пријатели и познаници и од родбина и слични животинки.

Колку е етички тоа е друго, тажно прашање.
Сепак се работи за кражба. Државата (власта) мора насилно да отуѓи средства некому во вид на давачки за да ги додели на некој кој клати врата. Или да се задолжи со кредити, што му доаѓа на исто.
Така да...тој што клати врата и зема плата е арамија. Само што е социјално прифатлив арамија и рајата не се срами од таквите, напротив си имаат и статус некаков, како луѓе кои `се снашле`...

Приватниот а.к.а реалниот сектор е уште една тажна приказна...

Дали дека веке донекаде изморена од приватниот сектор,можеби добро би ми дошло година две да работам на не толку динамично работно место.
Да можам однапред да го испланирам годишниот одмор,без притоа никој да ми го прекине,да можам кога сите одмараат за викенд да осетам и јас што уствари значи зборот Викенд.Да осетам што е државен празник,да бидам со фамилијата за велигден,божик....и ред други бенифиции.
Но не верувам дека долго ке издржам од 12месеци во годината скоро три или повеке да бидам слободна:D

Кога ќе размисли човек дека има само еден живот, идејата за три слободни месеци од 12 и не е така лоша...:)

• Ми се допаѓа
Реакции: parvati

the.boy

Истакнат Член
11 јуни 2013
68
72
318
42
preporacuvam da se cita knigata od Robert Kiosaki - Bogat tatko, Siromav tatko.
Da se dobie iskustvo vo javen sektor, ne e losa rabota. Da se bide sam svoj gazda e raj :)

• Ми се допаѓа
Реакции: Kitty

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Државниот сектор е приватен. Иако на прв поглед ова звучи неверојатно - така е.
Поимот државен е корисен само при објаснувањето на собирањето на средствата, сите видови намети кои постојат. Распределувањето на тие средства е во приватни џебови. Не постои ентитет `држава` која дише, јаде и пие. Има сосема реални луѓе во чии приватни џебови се слеваат парите. Дали се пари во вид на личен доход или хонорар, дневница или јавна набавка или тендер...е најмалку важно.
Во сите држави постои тој вид на слевање на средствата од џебовите на даночните обврзници кон џебовите на оние кои се на државен платен список.
Класичен пример тука е Скопје-2014, каде имаме милионски хонорари за анонимуси или огради. Дури и врбите чинат колку Ферари. На крајот на тој `проект` непозната сума, можеби и повеќе од 200 милиони евра ќе заврши во нечии, сосема приватни раце.
Тоа е еден вид магија.:)

Можеби попрецизна поделба би била на реален и имагинарен сектор.

Друг пример, во Британија каде секоја година најмалку 120 милијарди фунти... завршуваат во нечии џебови.
Магично, една сијалица чинела 22 фунти кога се работи за јавна набавка, а не 0,95 како во маркет.
95.000 фунти за контејнер за ѓубре со жолто светло на него.
330.000 фунти за отпремнина на лица кои биле отпуштени од општина. А откако ја добиле отпремнината - повторно ги вработиле.:D

http://www.dailymail.co.uk/news/art...end-British-family-annual-luxury-holiday.html

• Ми се допаѓа
Реакции: MoonFairy

MoonFairy

Староседелец
28 септември 2012
1,335
1,964
1,133
Со должна почит, ама место да седиш дома и да кукаш дека ти требаат врски за државна работа, можеш да пробараш низ нет, да слушнеш на вести, да прочиташ некој весник, да се заинтересираш за огласите за државен службеник на пример, па убаво лепо да си собереш документи, да си ги научиш испитите и трк во некои од местата каде што се полага во твојот град-пробај си ја среќата.
Ова чисто добронамерно, најдобро е да кажеш ако искусиш на своја кожа нели, а не да судиш и да губиш надеж од рекла казала муабети.
Ај да не се залажуваме и да не го лажеме девојчето дека во државниот сектор е лесно да се вработиш...
Стварно да не се залажуваме...
Еве јас на пример...читам огласи по весници, барам на интернет, дури и се прашувам во агенциите за вработување и имам аплицирано на многу слободни државни места и не сум вработена, а вработиле некои што пред се немаат елементарна култура, а камоли соодветно образование....а да, јас немав партиска книшка и не сум ќерка или внука на некој си...а сум амбициозна, имам и знаење и искуство, ама го немам најважното...не сум газолижач...

• Ми се допаѓа
Реакции: Сара.13 and Outrider