Постои ли време?

Harmonija

Истакнат Член
12 јули 2013
600
405
363
29
ме нервира времето :rofl а нешто што ме нервира за мене не постои повеќе :D

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,085
7,019
1,683
Huntington Beach, California
silence-all-i-want-to-say.tumblr.com
Не ти се дискутира за темава, не мораш. Ако не ти се „тупи“ не читај.

DarkPassenger твојата формула: простор+време=постоење; постоење - (човек + планета) = универзум + постоење. Тебе ова ти е во ред?
Јас објаснувам цело време, универзумот има свои димензии и за нас познати се 3 просторни димензии и една временска кои го сочинуваат време-просторот. Време-просторот е независен од човекот, но човекот бидејќи егзистира во универзумот е зависен од неговите димензии (во овој случај поконкретно од времето). Непостоењето на човекот не може да го промени постоењето на време-просторот. Еве преку прост пример ќе се обидам--->
Океанот е универзумот. Водата во океанот е време-просторот. Рибите се луѓето во универзумот. Водата во океанот постои независно од рибите во неа, но рибите се зависни од водата. Не ти треба да го знаеш настанокот на океанот за да го потврдиш постоењето на водата.

За нас познати се 3д. а кој знае дали има повеќе и што уште постои во универзумот што не сме спознале, а кое би можело да ни го промени мислењето.
Океанот има граници, дали тоа значи дека и универзумот има? Или нема граници, едноставно постои? Не реков дека потребен ми е настанокот на универзумот за да го потврдам дека постои. Знам дека постои универзумот, it's there.

• Ми се допаѓа
Реакции: melpomena

Harmonija

Истакнат Член
12 јули 2013
600
405
363
29
За нас познати се 3д. а кој знае дали има повеќе и што уште постои во универзумот што не сме спознале, а кое би можело да ни го промени мислењето.
Океанот има граници, дали тоа значи дека и универзумот има? Или нема граници, едноставно постои? Не реков дека потребен ми е настанокот на универзумот за да го потврдам дека постои. Знам дека постои универзумот, it's there.
Ако добро го отвориш умот ќе бидат познати 5 димензии. Ама време и таму нема!

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево

Епа времето е составен дел од универзумот. Универзумот има граници и со тоа го решаваш прашањето на бесконечноста и бесконечната енергија, односно потврдуваш дека не постои бесконечност и бесконечно количество енергија.

3д е приказ на три просторни димензии, со четвртата, односно со времето како четврта димензија даваш движење на тој 3д систем.

Edit->
200px-8-cell-simple.gif

Без постоење на времето како четврта димензија оваа коцка ќе беше ваква :

600px-Schlegel_wireframe_8-cell.png

• Ми се допаѓа
Реакции: Хоуп* and Saladin

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Ако добро го отвориш умот ќе бидат познати 5 димензии. Ама време и таму нема!

Ако добро го отвориш учебникот по физика (кој го немаш) ќе видиш дека математички постојат многу повеќе димензии меѓу кои и времето.

Harmonija

Истакнат Член
12 јули 2013
600
405
363
29
Ако добро го отвориш учебникот по физика (кој го немаш) ќе видиш дека математички постојат многу повеќе димензии меѓу кои и времето.
Времето не е димензија. Времето е илузија, илузијата е само мала точка во 3 димензии, ширина, висина, должина... во ист димензионален простор е и нашиот мозок, каде што го создаваме времето

Harmonija

Истакнат Член
12 јули 2013
600
405
363
29
Да те демантирам, горе си пишал дека 4та димензија време му дава движење на телото, е вака... движењето постои, ДА... но си нема никаква врска со времето... ниту изминатиот пат од една точка А до друга точка Б. Двињето е појдовна појава и владее во периодот - СЕГА!

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Времето не е димензија. Времето е илузија, илузијата е само мала точка во 3 димензии, ширина, висина, должина... во ист димензионален простор е и нашиот мозок, каде што го создаваме времето

Аха. Пријателе поздрави го Хитлер и на враќање донеси ми едно кафенце од Андромеда (да не одиш подалеку де) ако не е проблем.

• Ми се допаѓа
Реакции: cakar_ulav

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Да те демантирам, горе си пишал дека 4та димензија време му дава движење на телото, е вака... движењето постои, ДА... но си нема никаква врска со времето... ниту изминатиот пат од една точка А до друга точка Б. Двињето е појдовна појава и владее во периодот - СЕГА!

Како е движењето независно од времето? КАКО?!?! Имаш точка А и точка Б на 4 парсеци оддалеченост. Како ќе отидеш од А до Б СЕГА?!

• Ми се допаѓа
Реакции: Primrose