Телема

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Ама се испука.
Полека...
Ти зборуваш за членови? Хм, интересно... Јас зборувам за ритуалите - луѓето се небитни во случајот!
Не треба да си сигурен премногу, онака совет - седни и работи. Ритуалите се за сработување, ефектите не доаѓаат со зборување и философирање! Тоа е замка!

Што има врска тоа што реков дека може да видеш на мојот блог и твоето мислење уште од почеток дека некој е егоист? Ако напишев „на блогот“, кој блог? Јас дури и мислев адреса да ставам - тогаш што ќе бев за тебе? Его-наркоман бидејќи пијанството е клише :) Цело време не осудувај, не ме гледај надмено и слични жалења и бум - ете те тебе со дефиниција за мене. Те извадив од колосек сепак!

Да го градев блогот заради егото како што ти велиш, ќе пропаднеше целата работа уште на самиот старт (и таму има дела и на други Браќа и Сестри од Редот, јас сум автор-администратор само)! Блогот не е за мене, за Редот е! Да беше за мене ќе бев со име и презиме, за да се знае! ;)
Блогот е за да многумина осудат, а малкумина ги најдат патоказите Затоа го споменувам и ЌЕ го споменувам и вадам линкови на темава ако има потреба. Барем овде во Македонија! Тоа што јас го немав еднаш кога за прв пат се заинтересирав за телема и Редот!

Не сум егоист (барем сметам дека не сум), само премногу ја бранам Телемата од секакви кои ништо не чепнале освен површно философијата и бараат сешто или се обидуваат да удрат ниско. Подобро да им покажам половина од тоа колку можам јас да удрам ниско, за да знаат дека иницијант во О.Т.О. не значи христијански монах и вртење образи. И горе и доле е лесно достапно. Лесно е да се покаже колку човек оди ниско, за да се разубеди да го направи тоа.
Можеби затоа така ти изгледа сето тоа, егоистички, надмено итн итн за тебе.
Ooo, смртта е Круна на се? :) Колку е примамливо ова да ти вратам со коментар на стихот. Но мора да се почитува Законот!

Но да се навратам на темата... ако јас сум имал храброст некогаш да се иницирам, зошто не и вие кои поставувате секакви прашања и се интересирате за телема? Не сте сигурни? НЕ сте си го поставиле никогаш ова прашање? Страв дека ќе бидете одбиени? Страв воопшто? Што?
Не бидете кукавици ако патот ве води натаму (но само ако ве води натаму), ќе страдате ако волјата ја замените со опрвдувања и кукавичлук!

Ако ве интересира нормално Редот, ритуалите, ако во Книгата на Законот сте пронашле доволно одговори кои сте ги барале и секако, ако сте го пронашле огнот внатре во себе си за да барате иницијација! Барајте инцијација ако духот ви го бара тоа - ако разумот ви бара зборови - читајте философија :)

Философирање околу Книгата на Законот секогаш ја дочекувам со неодобрување, посебно кога неинициран се обидува да ми ја толкува или философира што е речено и како во нејзе. Тоа не го одобрувам. Секогаш го советувам било кој човек (иницијант, неиницијант, маж или жена) да го користи практично Законот на Телема даден во Книгата на Законот и да види до каде ќе дотурка. Само така ќе се добијат валидни резултати.

Инаку Umpuranche за седнување, со Абраксас тоа, јас лично многу малку контакти директно имам со луѓе... без разлика дали имам-немам време :)

П.С. Abraxas не е мудро да коментираш стихови од Liber AL преку светлото на твоето разбирање по форуми - онака совет да не те занесе муабетот ;)

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Ама се испука.
Полека...
Ти зборуваш за членови? Хм, интересно... Јас зборувам за ритуалите - луѓето се небитни во случајот!
Не треба да си сигурен премногу, онака совет - седни и работи. Ритуалите се за сработување, ефектите не доаѓаат со зборување и философирање! Тоа е замка!

Ритуалите се тесно поврзани со човек во спротивно не би кажал ....
О.Т.О. работи во микроскосмосот и е тесно врзан со макрокосмосот на дејствување!

Што има врска тоа што реков дека може да видеш на мојот блог и твоето мислење уште од почеток дека некој е егоист? Ако напишев „на блогот“, кој блог? Јас дури и мислев адреса да ставам - тогаш што ќе бев за тебе? Его-наркоман бидејќи пијанството е клише :) Цело време не осудувај, не ме гледај надмено и слични жалења и бум - ете те тебе со дефиниција за мене. Те извадив од колосек сепак!

Да го градев блогот заради егото како што ти велиш, ќе пропаднеше целата работа уште на самиот старт (и таму има дела и на други Браќа и Сестри од Редот, јас сум автор-администратор само)! Блогот не е за мене, за Редот е! Да беше за мене ќе бев со име и презиме, за да се знае! ;)
Блогот е за да многумина осудат, а малкумина ги најдат патоказите Затоа го споменувам и ЌЕ го споменувам и вадам линкови на темава ако има потреба. Барем овде во Македонија! Тоа што јас го немав еднаш кога за прв пат се заинтересирав за телема и Редот!

Не сум егоист (барем сметам дека не сум), само премногу ја бранам Телемата од секакви кои ништо не чепнале освен површно философијата и бараат сешто или се обидуваат да удрат ниско. Подобро да им покажам половина од тоа колку можам јас да удрам ниско, за да знаат дека иницијант во О.Т.О. не значи христијански монах и вртење образи. И горе и доле е лесно достапно. Лесно е да се покаже колку човек оди ниско, за да се разубеди да го направи тоа.
Можеби затоа така ти изгледа сето тоа, егоистички, надмено итн итн за тебе.

Не мора одма на секој неупатен кој постави (за тебе недораснато) прашање да се служиш со ниски удари,олабави се малку,никој нема да и наштети на Телемата, ниту на твојот блог.
Така само си наштетуваш на самиот себе,ако ти е предизвик да го следиш бројчаникот на посетеност на блогот,сосема ќе те разберам зошто користиш ниски удари и со истиот се фалиш.

Ooo, смртта е Круна на се? :) Колку е примамливо ова да ти вратам со коментар на стихот. Но мора да се почитува Законот!

Но да се навратам на темата... ако јас сум имал храброст некогаш да се иницирам, зошто не и вие кои поставувате секакви прашања и се интересирате за телема? Не сте сигурни? НЕ сте си го поставиле никогаш ова прашање? Страв дека ќе бидете одбиени? Страв воопшто? Што?
Не бидете кукавици ако патот ве води натаму (но само ако ве води натаму), ќе страдате ако волјата ја замените со опрвдувања и кукавичлук!

Ако ве интересира нормално Редот, ритуалите, ако во Книгата на Законот сте пронашле доволно одговори кои сте ги барале и секако, ако сте го пронашле огнот внатре во себе си за да барате иницијација! Барајте инцијација ако духот ви го бара тоа - ако разумот ви бара зборови - читајте философија :)

Философирање околу Книгата на Законот секогаш ја дочекувам со неодобрување, посебно кога неинициран се обидува да ми ја толкува или философира што е речено и како во нејзе. Тоа не го одобрувам. Секогаш го советувам било кој човек (иницијант, неиницијант, маж или жена) да го користи практично Законот на Телема даден во Книгата на Законот и да види до каде ќе дотурка. Само така ќе се добијат валидни резултати.

Не се работи за страв,па да собирам храброст,Телема е нешто ново за мене,ќе дозволиш првин да прочитам нешто во врска со тоа,но најмногу се гледа според членовите,добро во секое "стадо" мора да има по некоја бела овца,но тоа е разбирливо.
п.с. Стадо го стави во наводници,да не се навредиш.

П.С. Abraxas не е мудро да коментираш стихови од Liber AL преку светлото на твоето разбирање по форуми - онака совет да не те занесе муабетот ;)
Нели беше законот...

Прави што ти е Волја и тоа нека биде целиот Закон!
Љубовта е закон, Љубов под Волја!

Човек има право да зборува што му е волја.
Човек има право да мисли што му е волја.
Човек има право да пишува што му е волја.

Или ти си му господар на мене во Тебе?

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World

Кажав што имам да кажам... ти како сакаш разбери си... :) Нема ништо да ми наштети, благодарам за грижата.

И те охрабрувам да прочиташ и да се запознаеш со философијава (за тебе може и религија да биде, сеедно) и едно да научиш - ако Телемата ја пресудиш преку моето или нечие друго дејствување тука или некаде на друго место - голема грешка ќе направиш. ;) За тоа има во „Магика без Солзи“, почетните писма мислам.

И ДА, Liber Oz така вели како што напиша, но јас братски ГО ПОТСЕТИВ дека не е мудро да се коментира Законот, не му реков НЕ СМЕЕШ да коментираш :) Тој секако ќе прави што му е волја :)

П.С. Пак се фати за блогот, реков блогот зошто е. И битно е колку посетеност има, нормално. Тоа покажува дека многумина се запознале колку-толку со Телемата, на нив останува да истражуваат. Не е блогот направен за да нема посетеност. :D

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Кажав што имам да кажам... ти како сакаш разбери си... :) Нема ништо да ми наштети, благодарам за грижата.

И те охрабрувам да прочиташ и да се запознаеш со философијава (за тебе може и религија да биде, сеедно) и едно да научиш - ако Телемата ја пресудиш преку моето или нечие друго дејствување тука или некаде на друго место - голема грешка ќе направиш. ;) За тоа има во „Магика без Солзи“, почетните писма мислам.
Токму тоа го правам,читам од понудените книги,но некако оваа дрога не влија на мене посебно коментарите од Законот е за сите,сигурно имате и некој други книги кој се во оптек само за тие што се членови.
Но,да не избрзувам со закључоци ќе дозволиш да ги дочитам,па после ќе коментираме.

И ДА, Liber Oz така вели како што напиша, но јас братски ГО ПОТСЕТИВ дека не е мудро да се коментира Законот, не му реков НЕ СМЕЕШ да коментираш :) Тој секако ќе прави што му е волја :)

П.С. Пак се фати за блогот, реков блогот зошто е. И битно е колку посетеност има, нормално. Тоа покажува дека многумина се запознале колку-толку со Телемата, на нив останува да истражуваат. Не е блогот направен за да нема посетеност. :D
Сопред вашите коментари,можам да кажам дека Abraxas е нов член во Телема,а ти си гарантирал за него.

Ќе почекаме да видиме како тој ќе направи според својата волја,но бидејќи стави лајк на твојота добронамерена и братска сугестија не верувам дека ќе трзне да прокоментира.
Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот закон.

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Коментарите се од "Законот е за сите", инаку јасно кажав дека се останато не е препорачливо да се коментира и толкува на други, бидејќи поентата е секој сам да се пронајде во тие стихови, еве го тој дел:
Liber Al има свои коментари, книгата која прва ти ја препорачав - "Законот е за сите", таму секој стих има свој коментар. Се останато е забрането да се толкува и коментира на други, бидејќи целта е секој сам да ги препознае во нејзината симболика своите ставови, се разбира во согласност со правилата за неограничување на волјата на другите.

Сопред вашите коментари,можам да кажам дека Abraxas е нов член во Телема,а ти си гарантирал за него.

Ќе почекаме да видиме како тој ќе направи според својата волја,но бидејќи стави лајк на твојота добронамерена и братска сугестија не верувам дека ќе трзне да прокоментира.
Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот закон.
Неможеш да бидеш "член во телема" :) Веќе предходно објаснив дека телемата не е организација, туку езотериски - окултен систем. Јас сум член на Редот О.Т.О (Ordo Tmepli Orientis), исто како и Хептаграм.

• Ми се допаѓа
Реакции: Umpuranche

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
Абе избрзувај, напаѓај, коментирај, дочитувај, па сврти кон пракса ако имаш волја (Liber O, Liber E, Liber Resh...) - секако мислам дека ќе си заминеш и ќе заборавиш и на Телема и на иницијации и О.Т.О. :) Се е во ред... ќе ти помине и ова како и многу други работи.
Само смртта не се избегнува! Таа е доказот на крајот... Иако и смртта е мала мистерија во однос на Нуит!

Уште кога велиш дрога за Телемата како систем, или пак Редот - ќе имаме тешки расправии со тебе, and I love that!
Мене не ми смета да се расправам и во исто време споделувам нешто + за Телемата за оној кој што не го гледа сето ова како дрога!

Да те прашам: дозволуваш да те допрат само нешта кои ги доживуваш како дрога??? :^)

Според твоите коментари и начин на пишување - можам да кажам дека си напатен дискутант од некој друг форум каде што на големо се расправаше на тема Телема и О.Т.О. и Кроули. Ама ќе почекам „ѕвездите“ да те разоткријат повеќе. Не тврдам ништо сега за сега.
Знам, ќе кажеш дека не си бил на друг форум, но сепак - да почекаме. ;)

Нормално би било ниту еден телемит на форумов или ако некогаш лично запознаеш некој, да не те следи во твојата лудост да се коментира нешто за кое се знае дека нема фајде да се коментира и објаснува на профани - нема фајде ниту коментиање и давање „вистини“ за стиховите на Книгата на Законот пред други. Има доволно коментари - не мора да се прави премногу галама со премногу „вистини“. Ќе го збуни сето тоа човекот кој што нема искуство!

Друго: некои работи мора да останат тајна за тебе и другите и тука не можете ништо. Дури и тука да бидеме во грешка или недоволно објаснети, не смееме да издадеме ништо, за да јас тебе или некој друг те побијам во твоето незнаење. Подобро би избрал тука да не сум во право отколку да откријам нешто што нема потреба да биде откриено и профанизирано.

Затоа не барај да бидеме „центри на чума“ коментирајќи го Законот :) Провокациите нема да ти донесат ништо добро. Знам дека ти се расправа, коментира, демантира и слично - но тоа ќе мора да го правиш со други, слични на тебе, не со Телемити.

93 93/93 момак :)

P.S. Abraxas не мислев на цитатите кои си ги извадил од „Законот е за Сите“, туку дека не мора да го следиш момакот во неговите обиди да те повлече во дискусија која секако ќе те воведе во грешка ако се занесе човек. Затоа беше препораката за некоментирање на Законот :)

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
P.S. Abraxas не мислев на цитатите кои си ги извадил од „Законот е за Сите“, туку дека не мора да го следиш момакот во неговите обиди да те повлече во дискусија која секако ќе те воведе во грешка ако се занесе човек. Затоа беше препораката за некоментирање на Законот :)
Имаше пред момаков далеку по дрски членови на кои не им успеа да ме испровоцираат. Јас цитирам некого на темава со цел да исправам нечија поента или разбирање во однос на законот, поента која и првично била наменета за сите. Да се докажувам и расправам не ми е намера. Успехот е нашиот доказ, не надмудрувањето.
Една од особините на вистината е да биде непријатна па дури и иритирачка за одредени луѓе, и тоа е добро! Гравитацијата ќе си постои без разлика дали некому тоа пречи или не, исто како што и Законот си постои. Според мене ние може само да појасниме што не е законот, а не да се трудиме сите до еден да го сакаат или прифатат.
Во секој случај мило ми е што имам брат кој учествува во дискусијата со мене. ;)
93 93/93!

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
@Abraxas , досадно е веќe!

Различни луѓе - наежени од Телемата дали позитивно дали негативно, дали ја сметаат за дрога, дали за вистински начин на живот, дали за религија, философија, езотерија - исти муабети насекаде ги има од профаните и постојано зборување едно та исто - досадно станува. Барем малку да се запознаат со работите, сосема малку. Ништо нема да им се случи во секој случај, ќе знаат повеќе и за себе и за системот и за Редот и за праксите. ЕХ, ако сум можел јас, може и некој друг! Ама оди објасни им.

Има доволно по Македонскиот нет простор и за Телема и за О.Т.О. и за иницијации и за се останато што некој заинтересиран би му помогнало. Напорни луѓе кои се со умисла да дискредитираат нешто со нивните навидум мудри и збунувачки философски прашања, само си го трошат времето. Ништо друго и не ја гледам смислата на сето тоа прашување прашања, како да јас или не знам кој веднаш ќе му запниме да му објасниме како е... ахам да :)

Јас лично кога ќе видам прашање врзано за Книгата на Законот, посебно прашања за оние стихови кои ги сметам за „скокотливи“ за неупатените, знам дека муабетот ќе иде - во бунтување против Законот, дискредитирање од личности кои не ги знаа ниту симболите ниту се запознаени со праксата од лично искуство и сега што? Јас или некој друг треба да го браниме Законот од таквите, да го оправдуваме? Глупости...

Читав од почеток, се мислев дури и дали да пишувам и тука, дали да се повторувам и што со тоа - истите луѓе беа и на Кајгана форумот и исто така истите муабети ги правеа :)
Но сите откажуваат од бесцелното полемизирање и философирање кога ќе ги напнеш со тоа дека - НЕМААТ ПРАКСА и немаат основа да напаѓаат ниту пак да бранат нешто како Телемата или Редот! Кога ќе ги напнеш да имаат пракса и да не зборуваат многу, си одат бидејќи тие сакаат да зборуваат и да философираат од она што е прочитано од нет, понекогаш од некоја наша книга - но никако да ги пробаат тие формули практично! Па каде така? Каде со тој ум? :)

Кога ќе видат пак дека играта не е една, две или три години ами со Еони - и ете ги заминале за да се грижат за други работи во животот и Редот им станала последна работа на ум, а Редот останал да постои и дејствува! Ништо од падот на Византија :)

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Ако сите што слушнаа за телемата и редот се фаќаа за пракса каде ќе ни беше крајот? Бетер од монотеистичките религии во поглед на членство ќе бевме, 8 цифри ќе требаа за да се изброиме! :D
Без разлика дали ќе биде некој позитивно или негативно наежен, добредојден е да си го каже своето мислење, а ние сме тука за да кажеме колку тоа мислење има врска со темата или не - дали тоа мислење ја отсликува телемата.;)

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
Ако сите што слушнаа за телемата и редот се фаќаа за пракса каде ќе ни беше крајот? Бетер од монотеистичките религии во поглед на членство ќе бевме, 8 цифри ќе требаа за да се изброиме! :D
Без разлика дали ќе биде некој позитивно или негативно наежен, добредојден е да си го каже своето мислење, а ние сме тука за да кажеме колку тоа мислење има врска со темата или не - дали тоа мислење ја отсликува телемата.;)
Па не го делам мислењето со тебе! :)
Токму немањето пракса, ами само слушање сказни, философирање бесконечно во надеж да се најде нишката која бега и верување дека така е како што пишува по книгите - тоа создава догма - не праксата!
Бројот е небитен - дали се 8 цифри или 6 небитно. Еден ден ќе имаме и толку браќа и сестри... :)

Не велам да не кажуваат што имаат на ум (позитивно или негативно), ами да имаат искуство директно пред да кажат нешто критички настроено кон системот или Редот. И под искуство не мислам читање книги :)
И да не очекуваат добредојде од некој Телемит кога нивна цел би била на пример осудување на нештото со кое немаат никаков допир освен философски поглед на системот. Тоа сакав да кажам на минатите, сегашни и „дај боже“ идни дискутанти :)

Бирајте си ги прашањата мудро за да постигнеме максимално дадени информации со што помалку зборови. Несериозните истражувачи на оваа тематика мене лично не ми смета да ги залажувам со дезинформации и да им го хранам умот со сешто - секако нема никогаш да можете да потврдите дали е вистина или лага кажаното - барем не без пракса! ;)

П.С. Abraxas што мислиш, нема да се најде сега некој и да се заморува колку ли се тоа членови во Редот? И ако те прашаат што да им кажеш? Прашуваат за О.Т.О., за A.'.A.'.? Има уште неколку битни прашања во врска со тоа - колку ли тоа Телемити чекорат по Земјата и уште колку се такви кои дејствуваат! :) Од пракса научив дека на оние врзани за догматски учења се заморуваат со бројки!