TheKitten да не речам 100% си во право за активноста на дискусиите со тематика слична на играчница/гламстик/трепките на Кардашијан и мислам тука треба малку повеќе да се обрне внимание.
Но да го споредуваш КАјгана форумот со овој е смешно. Се` ќе ти образложам со ред (пошто сум член и на двата од поодамна). Кајгана форумот прво е основан во друго малку поинакво време, со поинакви сфаќања за интернет просторот како комуникациско средство - во време кога во македонија и не постоеа толку портали, форуми, места за дискусија. Единствена поголема конкуренција чинам дека беше Бадијала и Virtual Macedonia. Така да кајгана имаше и малку повеќе простор за дишење и конструирање на дискусии. Форумските тролови тогаш не беа толку застапени (и покрај тоа што имаше и политика воведено како тема за дискусија). Се имаше начин како да се дискутира. И самата си запознаена за фазите на тој фору горе доле во темите што се отвараат таму. И трето доста битно е тоа што на кајгана членуваат многу поголем и поразличен ешалон на членови, дури и кога почнав да го следам (2 години од неговото постоење) а не па денес кога имаш далеку многу повеќе членови. И оттука иде тоа - триста људи - триста чуди.
Од друга страна Црно бело е направен пред година и два месеци - време кога имаш барем по еден компјутер во куќа. Значи интернетот е достапен насекаде. Како омасовување имаше уште од старт шанса поради тоа што многу од членовите од кгн пишуваа и тука. Но зошто не успеа, можеме да вадиме претпоставки. Може да е крива администрацијата, исто колку и членовите. Има пропусти и од двете страни. Јас како свежопечен дел од администрацијата, ќе ти кажам дека има разлика од модератор до модератор. Барем според мене каде јас одржувам ред, работите се малку повеќе либерте (се разбира додека не се прекрши правилникот на тој подфорум).
Апел имам до целата администрација, да го разгледаат малку случајот околу затворање на теми и доделување на казнени/бришење на мислења. Секогаш кога бришете мислења/затварате тема - пишете подлабоко образложение зошто го правите тоа. За казнените ме се затрчувајте да ги дадете веднаш туку после неколку пати повторената грешка (од инает) во конкретна дискусија. Верувајте повеќето тука сме разбрани и знаеме дека после повторената грешка во една дискусија, би требало да престанеме да ја повторуваме. Истотака треба на секој еден член што почнува да води „Неприватен“ разговор по темите, да му се укаже дека постојат приватни пораки, и да се избрише конкретната дискусија. Така мислам дека работите повеќе би се средиле.